Indonēzijā atvērts pirmais «zero-waste» restorāns

"Zero Waste" ("nulles atkritumi", arī "nulles izšķiešana") kustība pasaulē radās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados – aicinot paraudzīties uz potenciālajiem atkritumiem kā uz izmantojamiem resursiem. "Zero Waste" vīzija ir lakoniska – tā ir pasaule bez atkritumiem. Šī kustība gūst aizvien straujāku popularitāti visā pasaulē un arī Latvijā – šogad ir atvērti jau pirmie "Zero waste" veikali, kuros visas lietas iespējams iegādāties bez iepakojumiem un salikt tos savos līdzi paņemtajos maisos, kastēs vai burciņās – jebkurā tilpnē, kas izmantojama vairākkārt un nerada lieku piesārņojumu.

Arī ceļotāju tik ļoti iemīļotajā galamērķī - Indonēzijā – atvērts pirmais restorāns, kas tieksies uz nulles atkritumu ideoloģiju. "Potato Head Beach Club" restorāns atrodas Bali salā, Ijen pilsētā. Tajā apmeklētājiem piedāvā vietējās izcelsmes produktus, piemēram tikko zvejotas zivis, kurus pagatavo uz dzīvās uguns.

Restorāna radītāji vēlējušies vietējiem iedzīvotājiem un ceļotājiem pierādīt, ka zero-waste dzīvesveids ir estētisks un mūsdienīgs. Interjera dizains veidots no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem. Mēbeles, piemēram, gatavotas no koka, bet grīdas segums veidots, cementā izmantojot sadauzīto šķīvju un pudeļu stikla lauskas, kas pēc tam, protams, attiecīgi nopulētas, lai izskatītos vizuāli brīnišķīgi.

Restorāna ēdienkartes tiek drukātas uz otrreiz pārstrādāta papīra, bet dzērienus pilda glāzēs, kas apstrādātas un izveidotas no stikla pudelēm. Iestājoties tumsai, skaistu noskaņu rada iedegtās sveces, kuras radījusi paši restorāna saimnieki un pildījuši izlietotajās vīna pudelēs.

Šāda pati filozofija attiecas arī uz restorānā piedāvāto pārtiku, kuru šefpavārs pasūta pie vietējiem bioloģisko saimniecību īpašniekiem. Lai arī ka galvenais ēdiens restorānā ir jūras veltes, netrūkst arī radošu augu bāzes ēdieni, piemēram, grauzdēta ziedkāposti ar kelvwek mērci, marinēti tropiskie augļi un grilēti pupiņu salāti ar rīsiem no UNESCO aizsargājamām Jatiluwih rīsu terasēm.

Lai samazinātu atkritumu ietekmi uz vidi, tos šķiro piecās dažādās tvertnēs. Pārtikas atlikumus nogādā uz lauksaimniecībām, kur tos izbaro cūkām vai kompostē. Gliemju čaulas samaļ miltos un pēc tam izmanto kā dzīvnieku barību vai mēslojumu.

Lieki piebilst, ka restorāns piesaistījis uzmanību no ceļotājiem visā pasaulē, jo pārstāv cēlu mērķi. Restorāna īpašnieki cer, ka viņu idejai sekos vel daudzi restorāni!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.932163sec.