Lielā Kanjona nacionālajam parkam aprit 100 gadi

Nupat esam krāšņi nosvinējuši Latvijas valsts simtgadi, kas likusi apjaust, cik liela nozīme ir tam, kā mantojumu spējam iznest un saglabāt, ejot cauri laikam. Pa pēdām mūsu simtgadei seko arī Lielā Kanjona nacionālā parka simts gadu pastāvēšanas gadadiena - tieši gadsimtu atpakaļ, 1919. gada 26. februārī, šo unikālo dabas veidojumu iekļāva Nacionālā parka sastāvā, lai spētu kontrolēti rūpēties par šī laikmetiem senā mantojuma saglabāšanu, varētu pasargāt tā skaistumu, dabas resursus un stiprināt tā kultūras nozīmi pasaules mērogā.

Ik gadu Lielo kanjonu apmeklē miljoniem cilvēki un nav grūti rast iemeslus - kāds tad īsti ir šī dabas veidojuma fenomens. Šī ir vieta, kas elpai patiesi liek sajūsmā aizrauties un sajust senatnes auru, ko paspilgtina teritorijā esošie indiāņi. Parka plašums arī pie liela ceļotāju noslogojuma liek netraucēti vērot kanjona nebeidzamo horizontu.

Lielais kanjons, kas ir viens no dziļākajiem un atpazīstamākajiem kanjoniem pasaulē, atrodas Amerikas Savienoto valstu Arizonas štatā. Iespaidīgais dabas veidojums veidojies, tajā plūstot Kolorādo upei - tas ir 446 kilometrus garš un 6 līdz 29 kilometrus plats.

Lielais Kanjons, kas veidojies aptuveni 70 miljonus gadus atpakaļ, šobrīd viennozīmīgi ir viens no atpazīstamākajiem ASV tūrisma objektiem - ik gadu to apmeklē aptuveni 6 miljoni interesentu.

Šī unikālā vieta par dabas pieminekli - līdz ar to aizsargājamu zemi tika pasludināta 1908. gada 11 . janvārī, kad šo darbu paveica tā brīža prezidents Teodors Rūzvelts. 70 gadus vēlāk - 1979. gadā - UNESCO parku, kurā atrodas Kanjons, pasludināja par Pasaules Mantojuma daļu.

Prezidents Rūzvelts, pasludinot objektu par aizsargājamu, sacīja sekojošus vārdus: "Lielais Kanjons mani piepilda ar apbrīnu. Tas nav salīdzināms - un arī nav aprakstāms. Tas ir kas neatkārtojams pasaules mērogā. Mums ir jāsaglabā šis dabas brīnums tāds, kāds tas ir šobrīd. Nedrīkstam darīt neko, kas varētu ietekmēt tā dižumu. To vienkārši nav iespējams uzlabot. Tieši tāpēc mums jārīkojas, lai saglabātu šo neatkārtojamo vietu saviem bērniem, mūsu bērnu bērniem un visiem tiem, kas nāks pēc viņiem. Kanjons ir viens no iespaidīgākajiem skatiem, ko katram amerikānim būtu jāredz".

Kopumā parks aptver aptuveni 500 tūkstošus hektārus zemes, atrodoties uz zemes, kuru apdzīvo indiāņi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45258522sec.