7 galamērķi, kur savas garšas kārpiņas var palutināt ceļotāji - gardēži

Lielākā daļa cilvēku apceļo pasauli, lai savām acīm skatītu neredzētas vietas un gūtu priekšstatu, kā ļaudis dzīvo citur. Taču vienā no vislabākajām metodēm, kā izbaudīt citas kultūras bagātību, nebūt nesaistās ar redzēto – tas notiek caur jūsu garšas kārpiņām.

Piemēram, pirmā pastaiga pa Vjetnamas galvaspilsētu Hanoju noteikti labāk paliks atmiņā tiem, kuri kādā no nelielajām ēstuvēm pieblīvēto ieliņu malā nobaudīs īstu vjetnamiešu pho zupu.

Itālija

Tiem, kas kaut reizi mūžā baudījuši bagātīgu porciju vizuāli iespaidīgā venēciešu ēdiena nero di seppie jeb pastu ar tinteszivi vai kraukšķīgos gardumus canolli, ir skaidrs, kādēļ Itālija izpelnījusies reputāciju kā ļoti tīkamu ēdienu zeme. Protams, nedrīkst aizmirst arī par kārdinošu picu un spageti, tomēr izsmalcinātais itāļu virtuves pastas, jūras velšu un garšvielu mikslis ļauj to nodēvēt par īstu gardēžu paradīzi.

Taizeme

Pikants, saldens, skābs, sāļš – Taizemes virtuvi visbiežāk raksturo šīs garšas un to kombinācijas. Atkarībā no tā, kurā valsts reģionā atrodaties, jums būs iespēja nobaudīt pavisam atšķirīgus ēdienus. Proti, Taizemes dienvidu virtuvē raksturīga ēdienu sastāvdaļa ir kokosrieksti, reģionos pie Laosas robežas izplatīti ir som tam jeb papaijas salāti, savukārt valsts centrālajā daļā – tom yam jeb pikanti skābena zupa ar gaļu. Turklāt drosmīgākajiem ēdājiem Taizeme patiks neskaitāmo ielas stendu dēļ, kur iespējams nomēģināt ceptus sienāžus, kūniņas un termītus.

Indija

Liela daļa populārāko indiešu virtuves ēdienu radušies, pateicoties valstī dominējošo reliģiju, kā arī starptautisku saikņu ietekmei. No labi pazīstamā veģetāriešu ēdiena palak paneer (spinātu un siera biezenis) līdz pat eksotiskām jūras velšu platēm Goa, indiešu virtuve noteikti nodēvējama par "ēdamo vēsturi". Valsts apmeklētājiem noteikti jāiepazīstas arī ar street food Deli ielās un jānobauda vismaz daži no neskaitāmajiem pikantās uzkodas chaat paveidiem.

Vjetnama

Vjetnama ir īsta street food meka, kas pazīstama ar visdažādākajiem nūdeļu zupu paveidiem. Kamēr valsts dienvidu daļas virtuves neatņemamo sastāvdaļu – pho zupu – bieži var nogaršot Rietumvalstu ēstuvēs, Ziemeļvjetnamā gatavotais pho ir visai atšķirīgs ēdiens, taču pavisam noteikti vajadzētu nobaudīt arī to. Viesiem galvaspilsētā Hanojā der iegriezties kādā ēstuvē, lai pamēģinātu kārdinošo bun cha, kas sastāv no grillētas cūkgaļas, rīsu nūdelēm, dārzeņiem un īpašas mērces. 

Grieķija

Pat tad, ja olīvas nav jūsu iecienītāko produktu sarakstā, spinātiem pildītais pīrāgs spanakopita un no Osmaņu impērijas pārmantotais gardums baklava, domājams, burtiski kusīs jums mutē. Olīveļļa, svaigi dārzeņi, graudaugu produkti un visdažādākie garšaugi ir visbiežāk sastopamās sastāvdaļas grieķu ēdienos. Kamēr pupiņu zupa fasolada uzskatāma par tradicionālu grieķu ēdienu, citi labumi, piemēram, Santorini chloro siers, pārsvarā baudāmi tikai noteiktos valsts reģionos.

Francija

Šķiet, ka izsmalcinātā un bagātīgā franču virtuve burtiski saplūst vienā veselumā ar gadsimtiem seno arhitektūru, lavandu laukiem un Parīzes šarmu. Kamēr Normandijā un citos piekrastes reģionos dominē dažādi gliemeņu ēdieni, sulīgi jūras asari un citi nozvejoto velšu gardumi, Bordo apkaimei raksturīga delikatese ir pasaulē labi zināmais, par dižciltīgu nodēvējamais foie gras jeb īpaši pagatavotās zosu aknas. Jūsu gastronomiskajai pieturai Francijā noteikti būtu jāietver arī vietējo dārzeņu pārpilnību, no austerēm un omāriem gatavotus gardumus, pasaulslaveno sīpolu zupu un putnu gaļas ēdienus. Par laimi, lielāko daļu reģionālo delikatešu iespējams baudīt Parīzē, kur nedrīkstētu piemirst arī izslavēto franču bageti, kruasānu un citus saldos gardumus.

Ķīna

Ņemot vērā milzīgo valsts platību un grūti aptveramo daudzveidību visdažādākajos aspektos, ir grūti norādīt kādu konkrētu, obligāti nobaudāmu ķīniešu virtuves elementu. Taču tas nozīmē, ka gardēžiem Ķīnas apmeklējums gaidāms pavisam aizraujošs, jo ēdienu izvēle šeit ir burtiski bezgalīga. Rīsi, nūdeles, sojas pupiņas (un no tām gatavoti produkti) un dārzeņi uzskatāmi par pamatproduktiem ķīniešu virtuvē. Un, protams, nedrīkst aizmirst valsts dienvidu reģioniem raksturīgos dim sum, kuru nosaukums tulkojams kā "pieskāriens sirdij" – tie ir nelielos groziņos pasniegti dažnedažādi "kumosiņi", kuri mūsdienās kļuvuši iecienīti visā pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16820097sec.