Zelta loks, geizeri un ziemeļu eksotika - ko ceļotājiem piedāvā Islande?

Ja pavasara ceļojumā noteicošais nav siltums un sauļošanās sezonas atklāšana, bet dabas skaistuma baudīšana, tad ir vērts apmeklēt vietu, kuras neskartā daba, kalni, vulkāni un geizeri nevienu neatstās vienaldzīgu – Islandi! Tā noteikti ir viena no savdabīgākajām pasaules valstīm, kurai grūti atrast kādu līdzīgu, stāsta Biznesa augstskolas Turība studente Erīna – Elizabete Reņģe, kura šo krāšņo zemi varēja iepazīt četru mēnešu garumā, dodoties studiju apmaiņas programmas braucienā. Viņa uzsver, ka pavasaris ir īstais laiks, lai uz brīdi nomainītu Latvijas mežus pret Islandes kalniem un gūt iedvesmu visam turpmākajam pavasarim un vasarai.

Pilnīgi cita pasaule

Braucienu uz Islandi gaidīju ar nepacietību. Pirmie iespaidi, ierodoties galapunktā, bija fantastiski. Ja Latvijā esam pieraduši redzēt mežus un plašus labības laukus, tad tur paveras kalni un to baltās cēlās virsotnes. Kalni radīja iespaidīgu, vēl iepriekš neizbaudītu skatu. Tā ir pilnīgi cita pasaule. Arī ceļš, kas veda caur kalnu ielejām, ir pieminēšanas vērts, tas bija kā izdzīvot filmas ainu realitātē.

Islandieši kā viena liela ģimene

Vietējie iedzīvotāji atstāj ļoti pozitīvu iespaidu. Ikviens, ko satiec, šķiet ļoti pretimnākošs, pieklājīgs un atvērts. Ar islandiešiem uz viegli izveidot kontaktu, turklāt gandrīz visi islandieši lieliski pārvalda angļu valodu, kas ievērojami atvieglo komunikācijas procesu. Starp latviešiem un islandiešiem ir daudz līdzību, tāpēc noteikti izdosies atrast kopīgu valodu.  

Islandiešus var raksturot kā vienotu, stipru un saliedētu tautu, radās iespaids, ka islandieši sadzīvo kā viena liela ģimene, vienmēr palīdzot cits citam. Tas varētu būt saistāms ar nelielo iedzīvotāju skaitu valstī, kas dabiski liek turēties kopā.

Atgriežoties Latvijā, sev līdzi atvedu vienu no islandiešiem aizgūtu izcilu teicienu, kura galvenā doma vēsta par to, ka viss atrisināsies pats no sevis. Mums nevajag satraukties par lietām, kuras vairs nevaram ietekmēt. Ar šādu ideju viņi arī uztver dzīvi, un tas ikdienā rada brīvības sajūtu. Šo no viņiem noteikti varam mācīties – dzīvi uztvert viegli.

Jārēķinās ar augstākām pārtikas cenām, nekā Latvijā

Islandes nacionālie ēdieni latvietim noteikti būs kaut kas pavisam jauns un neierasts. Dažus no šiem ēdieniem man izdevās nobaudīt, piemēram, vaļa gaļu, jēra seju, haizivs gaļu, ļoti iecienītas tur ir arī dažādos veidos kaltētas un žāvētas zivis. Katra gaume, protams, ir atšķirīga, bet vaļa gaļa noteikti nav domāta manām garšu kārpiņām. Vispaliekošāko iespaidu atstāja haizivs, kas bija pagatavota pēc īpašas metodes, glabājot zemē divus mēnešus, pasniedzot mazos gabaliņos kopā ar Islandes degvīnu. Arī pats ēšanas process bija diezgan neparasts -no sākuma visi reizē ēdienu pasmaržo, uzreiz bija jūtama spēcīga amonjaka esence, bet garša – ļoti specifiska un pati gaļa bija diezgan sīksta. Populāra uzkoda ir žāvēta zivs ar sviestu un alu. Tāpat Islandē neatradīsiet visiem tik iecienītos ātrās ēdināšanas restorānus, jo viņi gatavo paši savus izcili gardus burgerus, kurus vajadzētu nogaršot ikvienam, kurš plāno paviesoties Islandē. Burgeri ir lieli, sātīgi un izteikti augstas kvalitātes.  

Diezgan liels pārsteigums bija pārtikas produktu cenas. Šis gan nebija pieskaitāms pie pozitīvajiem pārsteigumiem. Ar to noteikti jārēķinās, dodoties ceļojumā uz Islandi. Arī paši islandieši atzīst, ka preces veikalos nav no lētākajām. Vienmēr jāraugās uz visu no gaišās puses, augstās cenas lika man iemācīties atteikties no neveselīgajiem produktiem uzturā.

Īstā Islande ārpus galvaspilsētas

Ja vēlies redzēt īsto Islandi, jādodas ārpus galvaspilsētas. Ļoti iecienīts tūristu galamērķis atrodas Islandes dienvidu daļā – tā sauktais “Golden Circle” jeb zelta loks, kas apskatāms un izbraucams aptuveni vienas dienas laikā. Šajā maršrutā atrodas vairāki apskates vērti objekti un Islandei raksturīgs dabas skaistums, piemēram, Hellisheiði  ģeotermālā stacija, kas ir otra lielākā ģeotermālā stacija pasaulē, tāpat noteikti jāpiemin Gulfoss ūdenskritums un arī viens no Islandes fenomeniem – geizeri, bet šīs ir tikai dažas vietas no lielā kopējā skaistuma. Viss zelta loka brauciens raksturojams kā nezūdoša eiforija. Braucot cauri karsto avotu teritorijai, nepameta sajūta, ka visapkārt tev atrodas milzīgs skaits ar kūpošiem ugunskuriem, kas radīja diezgan mītisku, sirreālu efektu.

Mana topa augšgalā viennozīmīgi ierindojas Islandes ziemeļu daļa, kur apskatāmi ziemeļu fjordi. Šī vieta nav piesātināta ar lielu skaitu apskates objektiem, bet viss kopums veido ļoti baudāmu kopskatu, kalni un līkumotie ceļi, kur katrs nākamais pagrieziens sagaida ar jaunām emocijām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.21865106sec.