Brīvdienu karaliene Turcija: kuru reģionu izvēlēties?

Klusums un miers, greznas viesnīcas, garas smilšu pludmales, bet varbūt brīnišķīga daba un vēstures dārgumi? Ar šādu izvēli saskaras vairums tūristu, plānojot doties uz par Turcijas rivjēru dēvēto Antālijas provinci. Atpūtas piedāvājumu šeit ir tik daudz, ka reizēm pat ir grūti izvēlēties, tāpēc "Kidy Tour" produkta menedžere Elīna Aņiļonīte atklāj, ar ko ir īpašs katrs no pieciem Turcijas kūrortu reģioniem, un kāpēc ir vērts izvēlēties kādu no tiem.

Alānija – Marka Aurēlija dāvana Kleopatrai

Leģenda vēsta, ka Alāniju kā kāzu dāvanu Kleopatrai uzdāvinājis pats Marks Aurēlijs, bet senās Ēģiptes valdniece mīļuprāt šeit pavadījusi laiku. Nav nekāds brīnums, jo Alānija apbur ar ainaviskiem skatiem, kurus var baudīt dodoties kalnos vai no mīlīgo kafejnīcām terasēm. Īpaši iespaidīgi skati paveras no Alānijas cietokšņa, kas ir vienīgais saglabājies turku seldžuku cietoksnis pasaulē – no turienes redzamas teju bezgalīgās smilšu un sīku oļu pludmales, Alānijas pilsēta un Tauru kalni.

Pilsētā ir saglabājušies senie aizsargmūri un torņi, kas savulaik sargāja no uzbrucējiem. Viens no interesantākajiem pilsētas objektiem arī ir saistīts ar aizsardzību – tā ir XIII gs. karakuģu būvētava. Vēl viena lieta, kas piesaista uzmanību Alānijas vecpilsētā – mazie veikaliņi, kuros tirgo ādas, zelta, tekstila izstrādājumus un suvenīrus. Šeit svarīgākais ir kaulēties, citādi pārdevēji varot pat apvainoties, turklāt negribas taču arī pārmaksāt. Iegriežoties tirgū, noteikti jānopērk un jānogaršo mazie turku banāni.

Labās cenas un kvalitātes attiecības dēļ Alānijā mīl atpūsties pāri, draugu kompānijas, ģimenes ar bērniem. Viesnīcu un izklaides izvēle ir ļoti plaša, tostarp arī ekonomiskās klases, tāpēc ikviens atpūtnieks atradīs piemērotu variantu gan savām vēlmēm, gan naudas maka iespējām. Tiesa, kūrorta centrā viesnīcas ir nelielas, piemēram, "Grand Okan", "Kleopatra Blue Hawaii", "Grand Kaptan" un citas.

Beleka – ekskluzīvas kvalitātes cienītājiem

Beleka varētu būt ideāla atvaļinājuma sinonīms: baltas smilšu pludmales, vairāki desmiti jaunu un greznu četru un piecu zvaigžņu viesnīcu, kas izvietojušās centra nomalēs. Ekskluzīvas un īpaši ģimenēm ar bērniem paredzētas viesnīcas "Letoonia Golf Resort" vai "Gloria Serenity", kā arī "Ela Quality", kas tiek dēvēta par bērnu paradīzi. Beleka piedāvā arī pasaules klases golfa laukumus, no kuriem var vērot saulrietu jūrā, vai arī skaistumkopšanas procedūras SPA centros. Par ko gan vēl var sapņot tie, kas meklē lēnas, mierīgas un komfortablas brīvdienas? Ja nu vienīgi par svaigu maltīti – tradicionālos ēdienus, zivis, jūras veltes, dārzeņus un augļus, kurus Belekā var baudīt gan vietējās ēstuvēs, kas tiek dēvētas par "locanta", gan gourmet restorānos.

Belekas atšķirība – īpašā uzmanība pret dabu un apkārtējo vidi. Kūrorts ir dibināts tikai pagājušajā gadsimtā, starp priežu un eikaliptu audzēm. Sākot būvēt kūrortu, arhitektiem bija jāatstāj visi koki un viņi nedrīkstēja iznīcināt unikālās pludmales, kur joprojām savas olas dēj Vidusjūras bruņurupuči. Tas viss kūrorta būvētājiem arī izdevās, bet bruņurupucis ir kļuvis par pilsētas simbolu.

Beleku izvēlējušies atpūtnieki līdz ar ekskluzīvo atpūtu iegūst iespēju apmeklēt arī vairākus interesantus vēsturiskus objektus. Piemēram, II gs. būvēto milzīgo Aspendas teātri, kurā ietilpst ap 20 tūkstoši cilvēku. Iespaidīgā izmēra un arhitektūras teātrī, kur ir arī lieliska akustika, arī tagad tiek rīkoti koncerti. Vēl viens objekts vēstures cienītājiem – iespaidīgās antīkās pilsētas Pergas drupas.

Side – atpūta vēstures noskaņās

Nelielā burvīgā Sides pilsētiņa dibināta vēl VII gs. p.m.ē. Mūsdienās pilsētas senajos rajonos viesnīcu atrast ir grūti, taču liecību par vēsturi šeit ir daudz. Side pārsteidz ar akveduktiem,  vēsturiskajiem pilsētas mūriem, arkām un vārtiem, Sides teātri, Apolona svētnīcas kolonnām un senās pirts drupām. Viss ir tepat, teju ar roku sasniedzams, tāpēc Side atgādina pastaigu vēstures muzejā zem atklātām debesīm.

Jaunu un modernu viesnīcu kompleksi ir izvietojušies Sides priekšpilsētās. Ģimenes ar maziem bērniem ir iecienījušas rietumu pusē esošo līci – smiltis tur ir īpaši smalkas un maigas, bet jūras dibens ir lēzens. Savukārt uz austrumiem esošās kūrorta zonas vilina ar priedulājiem un lielām viesnīcām, kas piedāvā dažādas izklaides. Tieši Sidē atrodas arī tikai pieaugušajiem paredzētā viesnīca "The Raga Side", kas izvietota divās ēkās, tāpēc atpūtas un izpriecu zonas ir atdalītas.

Vairumā Turcijas kūrortu netrūkst ūdens izpriecu. Ar tām var lepoties arī Side – tur valdošie vēji dod lieliskas iespējas izklaidēties uz ūdens. Turklāt netālu atrodas arī Manavgato upe, kuras krāces un zaļojošie krasti vilina ne mazāk kā debeszilā jūra.  

Kemera – atpūta dabas ielokā

Kalnu, priedulāju un Vidusjūras ielenktais Kemeras kūrorts ar savu skaisto dabu, garajām smalko oļu pludmalēm un visdažādākajām izklaidēm ik gadu piesaista neskaitāmus atpūtniekus. Pludmalēs šeit plīvo zilais karogs, kas apliecina piekrastes un ūdens augsto kvalitāti, tāpēc mēdz teikt, ka gara un laiska diena pludmalē ar ģimeni ir obligāta, ja izvēlaties atpūtu Kemerā. Kemerā populāras ir pilsētas tipa viesnīcas ar omulīgu apkārtni, paredzētas mierīgai atpūtai. Tūristu iecienītākās – "Fame Residence Kemer", "Crystal Deluxe", "Crystal Aura" un citas.

Tiem, kas nav noskaņoti gulšņāt pie siltās jūras, Kemera piedāvā izmēģināt aktīvo atpūtu uz ūdens – ūdens motociklus, snorkelēšanu, piepūšamos plostus, apskates izbraucienus ar kuģīšiem. Atpūšoties Kemerā, vismaz vienu dienu ir vērts veltīt tuvākās apkārtnes iepazīšanai. Viena no interesantākajām vietām ir seno pilsētu Faselas un Olimpas drupas. Vērts apmeklēt arī mītiem un leģendām apvīto Janartaša kalnu, kura nogāzēs caur nelielām atverēm šaujas ārā liesmu mēles. Šī vieta izsenis tiek saistīta ar grieķu mitoloģisko būtni Himēru. Savukārt Beldibi alā var apskatīt vairākus tūkstošus gadu senus zīmējumus.  

Kemerā saulainas ir trīssimt dienas gadā, bet atmosfēra ir omulīga un mierīga. Pilsētas pievārtē plešas zaļojošais Olbijas parks, kurā var baudīt mieru un priecāties par strūklakām un skulptūrām. Kemeras tūristu ostā viļņos romantiski šūpojas vairāki simti jahtu. Šaurajās vecpilsētas ielās iekārtojušies tekstilizstrādājumu, ādas izstrādājumu un suvenīru pārdevēji, kā arī var apmeklēt Bizantijas laiku drupas. Savukārt vakarā, iedegoties gaismām, pilsēta piepildās ar cilvēkiem, kas gatavi izklaidēties restorānos, bāros un diskotēkās.

Antālija – visām gaumēm un vēlmēm

Antālija ir Turcijas lielākais dienvidu kūrorts, kas piedāvā garas smalku smilšu pludmales, reibinoši debeszilu Vidusjūru, visdažādākās izklaides, unikālu kultūras un vēstures mantojumu. Antālija atpūtniekus piesaista arī ar to, ka līdz ar gadsimtos saglabāto senatnes garu var visiem piedāvāt arī moderna kūrorta ērtības.

Pilsētā un tās apkārtnē ir daudz augstas klases viesnīcu, sporta kompleksu un greznu veikalu. Laras rajonā pie pašas jūras atrodas vienas no jaunākajām un modernākajām viesnīcām visā Turcijā, turpat apkārtnē atveras arvien jauni restorāni, bāri un tirdzniecības vietas, bet pludmalēs notiek diskotēkas. Interesanti, ka atsevišķas viesnīcas atkārto ievērojamu pasaules ēku arhitektūru.

Antālija ir liela un dažāda, tāpēc, pat neizbraucot no pilsētas, šeit ir ko redzēt: apmeklēt vienu no slavenākajiem un iespaidīgākajiem arheoloģijas muzejiem pasaulē – Antālijas muzeju vai pastaigāties gar Antālijas ostu, kurā romantiski šūpojas laivas, bet no kafejnīcām un bistro plūst burvīgi aromāti. Ģimenes ar bērniem ļoti bieži izvēlas apmeklēt delfināriju, bet miera meklētāji var nodoties pastaigām krāšņajā pilsētas parkā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44529605sec.