Kas ceļotājiem jāņem vērā, saistībā ar BREXIT?

2020. gada 31. janvāra pusnaktī pēc Centrāleiropas laika (attiecīgi 1. februārī plkst. 01.00 pēc Latvijas laika) plānota Apvienotās Karalistes (turpmāk – AK) izstāšanās no Eiropas Savienības (turpmāk – ES) – breksits. Latvijas Ārlietu ministrija dalās ar ieteikumiem, kas jāņem vērā ceļotājiem uz AK.

Ceļošanas dokumenti

AK valdība ir paziņojusi, ka arī turpmāk ES, t.sk. Latvijas pilsoņi, uz AK varēs doties bez vīzas, ja ceļojuma mērķis ir īslaicīga privāta vizīte vai tūrisms (līdz 3 mēnešiem).

3 mēnešu bezvīzu uzturēšanās termiņš nebūs ierobežots ar jebkādu laika posmu (piemēram, 90 dienas pusgadā, kā tas ir ieceļošanai Šengenas telpā).

Latvijas Ārlietu ministrija (turpmāk - ĀM) vērš uzmanību: plānots, ka 2021. gada 1. janvārī spēkā stāsies jaunā AK imigrācijas sistēma, kas, iespējams, paredzēs arī jaunas ieceļošanas prasības.

2021. gada laikā AK plāno par vienīgo ceļošanas dokumentu ES pilsoņiem noteikt pases un ID kartes vairs netiks atzītas par ceļošanas dokumentu. Tomēr Ārlietu ministrija jau tagad aicina ceļojot uz AK ņemt līdzi pasi.

Bērnu ceļošana

Ceļojot uz AK, bērni varēs šķērsot Latvijas robežu ar derīgu pasi vai personas apliecību un bez papildus dokumentu uzrādīšanas neatkarīgi no tā, vai bērni ceļo vieni vai ar pavadoni. Tā kā 2021. gadā AK plāno ES pilsoņiem par vienīgo ceļošanas dokumentu noteikt pases, ĀM aicina jau šobrīd ceļojot uz AK līdzi ņemt pasi.

ĀM aicina sazināties ar aviopārvadātāju par nepieciešamību nepilngadīgajiem pasažieriem uzrādīt papildus dokumentus atbilstoši pārvadātāju drošības prasībām.

Tāpat jāņem vērā, ka, šķērsojot AK robežkontroles punktus, var tikt prasīts uzrādīt vismaz viena vecāka piekrišanu bērna patstāvīgai izceļošanai no Latvijas, radniecību apliecinošus dokumentus, jo īpaši gadījumos, ja vecāka un bērna uzvārds atšķiras, kā arī otra vecāka piekrišana vai atļauja trešajai personai pavadīt bērnu ceļojumā. Sīkāka informācija atrodama AK valdības mājas lapā.

Apdrošināšana

Pēc pārejas perioda beigām AK vairs nedarbosies Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK. Dodoties ceļojumā uz AK pēc pārejas perioda beigām Ārlietu ministrija aicina iegādāties privāto ceļojuma apdrošināšanu neatliekamās un nepieciešamās medicīniskās palīdzības saņemšanai.

Vadītāju apliecības

Ja ceļojat ar privāto automašīnu – ES izdotās vadītāju apliecības turpinās būt derīgas AK. Papildus informācija par autotransporta vadīšanu Lielbritānijā šeit.

Viesabonēšana

Pēc pārejas perioda beigām mobilo sakaru - balss zvanu, SMS vai datu - pakalpojumu sniedzējiem AK vairs nebūs saistoši ES viesabonēšanas noteikumi. Tas nozīmē, ka pēc pārejas perioda beigām tie var piemērot papildmaksu ES ceļotājiem, kuri izmanto viesabonēšanas pakalpojumus AK.

Muitas pārbaudes

Ceļotāja bagāža pārejas periodā netiks pakļauta muitas kontrolei.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89384604sec.