Dažas lietas, kas jāievēro Japānā

Japānas darījumu sanāksmju etiķete

- Paviršais Amerikāņu stila apģērbs Japānas darījumu tirgū joprojām nav populārs. Jums vajadzētu ģērbties atbilstoši sanāksmes norises vietai.

- Kad sēdiet sanāksmē kopā ar Āzijas darījumu partneriem, sēdvietas būs sakārtotas atbilstoši sēdes dalībnieku statusiem. Nesēdiet jebkur, kā viesim Jums būs norādīta konkrēta sēdvieta.

- Kā svarīgākais likums – visaugstākā statusa persona no sanāksmes rīkotājiem sēdīsies pirmā galda galā. Tad sēdīsies pārējie, sākot no galvenās personas līdz galda otram galam. Personas ar augstāko statusu atradīsies vistuvāk galvenajam vadītājam "head honcho".

- Sanāksmē Jums ir jāstāv pie savas sēdvietas, kamēr sēdes vadītājs palūgs apsēsties. Kad sanāksme ir beigusies, necelieties, iekams vadītājs nav piecēlies.

- Nealkoholiskie dzērieni parasti tiek pasniegti sanāksmes sākumā, tie tiek piedāvāti vispirms pēc statusa augstākajiem apmeklētājiem, tad secīgi zemākajiem. Arī iedzer vispirms vadītājs, tikai tad pārējie.

- Dāvanas vienmēr tiek novērtētas. Apsveriet neliela suvenīra no Jūsu dzīves vietas dāvināšanu sanāksmes vadītājam. Neesiet pārsteigts, ja saņemsiet arī pretī dāvanu no vadītāja valsts. Ja dāvana ir iesaiņota, neizsaiņojiet to, kamēr neesiet vēl aizgājis. Ja dāvana nav iesaiņota, noteikti izrādiet apbrīnu par to. Uzjautājiet dažus jautājumus par dāvanu, lai izrādītu interesi.

- Sanāksmes laikā ir vēlams izmantot pierakstus. Tas norāda, ka Jūs esiet ieinteresēts un sēdes organizētāji to novērtēs. Noteikti nerakstiet nevienas personas vārdu (par savu ne) ar sarkanu tinti. Labāk izmantojiet tikai melnu vai zilu rakstāmo.

 

Savstarpējā saskarsme

- Jūsu namatēvs iespējams uzaicinās Jums satikties visiem kopā vēlāk. Tas varētu būt ielūgums uz vakariņām, tik pat labi tā arī varētu būt ķircināšana. Neapvainojieties, ja uzaicinājums būs izrādījušās tikai runas un neuzbāzieties ar jautājumiem viņam, kad būs tā satikšanās ārpus darba. Viņš iespējams neteiks tiešu “nē”, bet lasiet viņa ķermeņa valodu, kas tieši to nozīmēs.

- Ja Jūs kaut kur ejiet kopā, tad ņemiet vērā, ka maksāšana katram par sevi (ēdieniem, dzērieniem) ir Japānā normāli. Ja Jūs esiet pircējs, tad visticamāk Jums tiks izmaksāts. Ja esiet pārdevējs... ja Jūs būtu vietējais, Jums visticamāk būs jāapmaksā rēķins.

- Visos gadījumos, kad namatēvs plāno izmaksāt Jums vakariņas, tēlojiet kaut vismazākās pūles maksāt pašam. Nesatraucieties – viņš to neatļaus. Pat Jūsu liekuļotais tēlojums maksāt pašam izskatīsies labi. Un Jūs variet piedāvāt izmaksāt vakariņas, kad Japānas sadarbības partneris viesosies Jūsu valstī.

- Japāņi nelabprāt ielūdz viesus uz savām mājām. Ir normāli, ja darījumu vakariņas notiek restorānos. Bieži vakari tiek arī pagarināti ar došanos uz kādu kafejnīcu pēc vakariņām restorānā. Ja Jūsu namatēvs izmaksā vakariņas, tad Jums ir jābūt uzstājīgākam uz kafijas vai tējas izmaksāšanu. Tomēr esiet uzmanīgs! Dažās kafejnīcās dzērieni var būt ļoti dārgi.

- Japāņi parasti mēdz uzdot jautājumus, kas var Jums likt justies neērti, piemēram, Jūsu vecums. Jums nav obligāti uz tiem jāatbild, bet esiet laipns pret tiem. Viņi nemēģina Jums apvainot, vienkārši jautājumi, kas Jūsu valstī tiek uztverti kā rupji, Japānā ir gluži nevainīgi.

- Japāņi mīl dzert alkoholu ēšanas laikā un arī pēc tās. Ja Jūs alkoholu nelietojiet... Tas Jums neliecina par labu. Jums vajadzētu mēģināt iedzert. Bet, ja tas pilnībā nav iespējams, tad atvainojieties un esiet gatavs daudzos veidos izskaidrot – kāpēc. Namatēvs iespējams var likt ar varu Jums dzert un uzmanieties nekļūt dusmīgs.

- Ja alkohols tiek pasniegts, nekad nedzeriet no pudeles. Vispirms ielejiet glāzē un tikai tad dzeriet. Tējas naudas došana Japānā nav ierasta, Jums tas nav jādara.

- Kad ēdiet kopā ar Japāņiem, mēģiniet nogaršot kaut ko no visiem ēdieniem un noteikti izrādiet, ka Jums garšo. Ja ir kādi noteikti ēdieni, kurus Jūs noteikti nekad neēdiet, centieties pabrīdināt namatēvu pirms došanās uz restorānu. Viņi novērtēs, ja Jums garšos viņu ēdieni.

 

Ir dažas lietas, kas Japānā vēsta nelaimi. No tām vajadzētu izvairīties:

Skaitlis 4

Skaitlis 4 tiek uzskatīts, kā nelaimi vēstošs, jo tas tiek izrunāts tāpat, kā vārds “nāve” (shi). Tāpēc vajadzētu izvairīties no šī skaitļa dāvanās un tam līdzīgi. Dažās viesnīcās un slimnīcās nav istabu numura ar numuru “4”.

Iedurti ēdamie irbulīši rīsos

Neieduriet ēdamos irbulīšus ēdienā, īpaši rīsos, jo tikai bērēs irbulīši ir iedurti rīsos, kas ir nolikti pie altāra.

Ēdienu nodošana no viena irbulīša un otru

Tā dara tikai ar kauliem, kas ir sadedzināti krematorijā bērēs.

Gulēšana ar galvu uz Ziemeļiem

Neguliet ar galvu uz Ziemeļiem, jo kapos cilvēki tiek šādi guldīti.

Bēru automašīna

Ja Jums pabrauc garām bēru auto, noslēpiet savu īkšķi.

Nagu griešana naktī

Ja Jūs grieziet savus nagus nakts laikā, tad tas nozīmē, ka Jūs nebūsiet kopā ar saviem vecākiem, kad viņi mirs.

Snaušana pēc maltītes

Ja Jūs uzreiz pēc ēšanas dodieties gulēt, Jūs kļūsiet par govi.

Svilpšana naktī

Ja Jūs nakts laikā svilpojiet, tad pie Jums atnāks čūska.

Melns kaķis

Melna kaķa pārskriešana pār ceļu nes sliktu veiksmi.

Daudzās svētnīcās, tempļos un suvenīru veikalos tiek pārdoti amuleti, kas nes veiksmi, drošību un labu nākotni. Ir speciāli amuleti naudai, veselībai, mīlestībai, veiksmei eksāmenos, drošībai uz ielas un tā tālāk. Mazi papīru gabaliņi (omikuji) pareģo drošu nākotni. Papīriņi pirms lasīšanas tiek aptīti ap koka zaru, lai nodrošinātu labu nākotni un novērstu pareģotās nelaimes nākotnē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.276366sec.