Tūristus aicina ekonomēt ūdeni

Dzeramā ūdens trūkums jau vairs nav tikai sadzīviska, bet jau arī ceļotāju problēma. Ūdens daudzums, ko patērē ceļotāji ir atkarīgs no klimata apstākļiem. Vidēji tūrists atpūšoties, mērenā klimatā, tērē sava ceļojuma laikā 300-700 litrus ūdens. Vidusjūras klimata apstākļos šis skaitlis palielinās uz vidēji 400-1000 litriem. Tropiskos klimata apstākļos, kur parasti ceļotāji mazgājas vairākas reizes dienā un dzer daudz ūdens – vidēji viens tūrists patērē 800-1500 litrus.

Speciālisti gan apgalvo, ka ūdens ir pietiekoši, vienīgi pastāv problēma tajā faktorā, ka siltajā gadalaikā cilvēki masveidā brauc atpūsties uz „siltajām zemēm”. Īpaši asi ūdens iztrūkums tiek izjusts tūrisma sezonas laikā tādās valstīs kā Maroka, Indija, Šrilanka, Malta, Kipra un Karību jūras valstis, bet Eiropā – Barselona, Atēnas.

Ūdens trūkuma problēmu var risināt tikai kompleksi, tā uzskata speciālisti. Viesnīcniekiem ir jāpieņem mēri un ir jāsāk ekonomēt ūdeni. Piemēram, samazināt ūdens daudzuma apjomu tualetes podos, mazgāt traukus ekonomiskās trauku mazgājamās mašīnās, kā arī teritorijas zaļās zonas laistīšanai izmantos „jau izlietoto” ūdeni.

Svarīgi ir, lai tūrisma kompānijas jau pirms ceļojuma informētu, ka ir nepieciešams taupīt ūdeni. Jau tagad viesnīcu vannas istabās stāv uzraksti, ka dvieļu biežai mazgāšanai ir jāpatērē ūdens, bet tas ir jāsaudzē, un ka dvielīti var izmantot ne tikai vienu reizi.

Ir aprēķināts, ka viesnīcās numuriņa apkalpošanā tiek patērēti 33-35% ūdens. Turpretī virtuvē aiziet 15-25%, bet 5-17% tiek izmantoti veļas mazgātavā, gaisa atsvaidzinātāji patērē no 2 līdz 16% ūdens, bet dārzi un baseini – 3-15%.

Piemēram, Kiprā, kur situācija ar ūdeni ir īpaši kritiska, tas tiek vests no Grieķijas, bet atpūsties tur brauc daudz tūristu (ik gadu vairāk kā 2,5 miljoni). Kipras viesnīcas jau ir pievienojušās akcijai un informē savus klientus, ka ūdens valstī „ir dārgs”.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20436502sec.