Baltijas koklēm velta atsevišķu nodaļu Somijā dibinātajā muzejā

2009.gada 27.februārī Jiveskiles (Jyväskylä) pilsētā Somijā tiek dibināts somu nacionālajam instrumentam kantelei jeb koklei (kantele) veltīts muzejs. Muzeja kolekcijā atrodas somu kantelei radniecīgi dažādu gadsimtu instrumenti arī no Baltijas valstīm un Krievijas. Baltijas koklēm muzejā ir veltīta atsevišķa nodaļa.

Muzeja kolekcijas veidojis tautas mūzikas pētnieks Kari Dālblūms (Kari Dahlblom). Liela daļa kokļu ir no Dālblūma privātkolekcijas, bet ir arī dažas no citu privātpersonu kolekcijām un no biedrības Kanteleliitto (Kokles apvienība). Muzejs atrodas ēkā, kas pieder Jiveskiles rajona tautas mūzikas biedrībai. Muzeja atklāšanās pasākumā uzstāsies somu koklētājs Timo Vānanens (Timo Vaananen), kas ir mācījies Latvijā.

Senākā somu piecstīgu kantele ir izgatavota 1699.gadā. Somu nacionālā eposa sastādītājs, folklorists Eliass Lenrots (Elias Lönnrot), kas 19.gadsimtā apkopoja dzeju Karēlijā, pamanīja, ka katrā somu mājā pie sienas ir kantele.

Somijā kanteles tradīcija bija īpaši stipra Karēlijā, kā arī Sārijervi (Saarijärvi), Hāpavesi (Haapavesi) un Perhonjokilākso (Perhonjokilaakso) rajonā Vidussomijā.

20.gadsimta 70.gados piecstīgu kantele Somijā piedzīvoja renesansi. Kanteles iegādājās bērnudārzos un skolās. Arī lielāku instrumentu izgatavošana atdzīvojās. Kanteles spēli sāka mācīt vairākās mūzikas mācības iestādēs, arī Sibeliusa Akadēmijā. 1977.gadā tika dibināta Kanteleliitto. Pēdējos gados ir izgudroti inovatīvi kanteles veidi, piemēram, elektroniskā kantele.

Somijas un Latvijas folkloras pētnieki cieši sadarbojas. Šā gada 16.februārī Latvijas Universitātes profesors Valdis Muktupāvels Helsinku Universitātes Slāvistikas un baltoloģijas katedrā uzstājās ar lekciju par seno latviešu, lietuviešu un prūšu mūzikas kultūru. Lekcijas laikā profesors Muktupāvels demonstrēja seno baltu mūzikas instrumentu spēli. Profesors Muktupāvels kā etnomuzikoloģijas pētnieks piedalās Turku universitātes programmas Baltic Sea Region Studies (Baltijas jūras reģiona studijas) sadarbības projektā. Viņš ir arī somu nacionālās kultūras biedrības Kalevalaseura loceklis. Somijas laikraksts Turun Sanomat publicēja apjomīgu rakstu par šo lekciju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.6166079sec.