Pasaules Veselības organizācija pasludinājusi 6. gripas pandēmijas fāzi [1]

Kaut arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzskata, ka kopumā pandēmijas smaguma pakāpe pašreiz vērtējama kā mērena un daudzas valstīs, t.sk. Latvijā, līdz šim brīdim nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jaunās gripas vīrusu AH1N1, PVO pasludinājusi gripas pandēmijas 6. fāzi.

Šis PVO vērtējums balstīts uz klīniskiem un epidemioloģiskiem datiem, ko sniegušas dalībvalstis par pašreizējās epidemioloģiskās situācijas ietekmi uz valstu veselības aprūpes, sociālo un ekonomisko sfēru.

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) atgādina, ka šobrīd termins „pandēmija” nozīmē jauna gripas vīrusa izplatīšanos vairāk kā vienā pasaules reģionā un ikvienai valstij jābūt gatavai, ka jaunā infekcija agri vai vēlu var to skart. Ņemot vērā iepriekšējo pandēmiju pieredzi – grūti prognozēt vai jaunais gripas vīruss turpinās izplatīties kā līdz šim vai kļūs „agresīvāks”. Visticamāk, jaunā gripas epidēmija Eiropu var skart tikai rudenī.

Analizējot šī brīža situāciju pasaulē PVO uzsver:

1. Vairums cilvēku pēc saslimšanas ar AH1N1 gripu pārslimo un izveseļojas bez īpašas medicīniskās palīdzības un hospitalizācijas nepieciešamības.

2. AH1N1 gripas skartajās valstīs saslimšanas smagums ir līdzīgs sezonālās gripas izplatības līmenim, kaut gan atsevišķās teritorijās tiek novērots augsts saslimstības līmenis.

3. AH1N1 gripas skarto valstu veselības aprūpes iestādes un veselības aizsardzības sistēmas kopumā ir spējušas nodrošināt saslimušo aprūpi, bet atsevišķās teritorijās ārstniecības iestādes strādājušas intensīvā režīmā.

4. Bažas rada fakts, ka smagi jaunās gripas saslimšanas gadījumi pašreiz biežāk tiek reģistrēti jaunu cilvēku vidū, t.sk. iepriekš veselām personām, ar citām slimībām sirgstošām personām un arī grūtniecēm. Tāpat jāņem vērā, ka jaunās infekcijas pilns klīniskais spektrs vēl nav novērtēts.

Vēsturiskā pieredze rāda, ka pandēmijas smaguma pakāpe laika gaitā ievērojami var mainīties un dažādi smagi skart atšķirīgas teritorijas un vecuma grupas. Pandēmijas smaguma pakāpes svārstības ir atkarīgas gan no vīrusa izmaiņām (mutācijām) un vīrusa spējas izraisīt iedzīvotāju saslimšanu, iedzīvotāju imunitātes pret to, kā arī no veselības aprūpes sistēmas kapacitātes.

Pašreiz gripas pandēmija ir attīstības sākuma periodā, un daudzas valstis nopietni nav skārusi. Ir iespējama turpmāka šī vīrusa evolūcija un viņa patoģenitātes (spēja inficēt cilvēkus) izmaiņas.

Neraugoties un pandēmijas draudu līmeņa paaugstināšanu, jaunās gripas izplatīšanā Latvijā nav novērota un valstī tiek turpināti šādi profilakses pasākumi:

· Ceļotāju informēšana par profilaksi pirms izbraukšanas uz infekcijas skartajām teritorijām un pēc atgriešanās Latvijā.

· Notiek aizdomīgo gripas gadījumu atklāšana un izmeklēšana.

· Slimnieku izolācija un ārstēšana, gadījumā, ja saslimšana gadījumi tiks konstatēti.

· Kontaktpersonu apzināšana, brīdināšana un novērošana, ieskaitot personas, kuras kontaktējušās ar gripas slimniekiem lidmašīnās starptautisko reisu laikā.

· Gripas monitoringa turpināšana, apkopojot un analizējot informāciju no ģimenes ārstiem, slimnīcām un virusoloģijas laboratorijas.

· Iedzīvotāju un speciālistu informēšana par situācijas attīstību.

· Informācijas apmaiņa ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centru un Pasaules Veselības organizāciju.

Informāciju sagatavoja

SVA Komunikācijas daļas

Preses nodaļas vadītāja

Laura Bundule

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 xc90 06/12/2009 16:01 Pazīmes tādas pat kā klasiskajai gripai?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Grand Palace Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Park Hotel Latgola
,


Rija Domus Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22379303sec.