Lieldienu salas meklē iespēju kā aizsargāt kultūrvēsturiskās un dabas bagātības

Vienreizējās Lieldienu salu cieš no pārmērīgas tūristu intereses un ar to saistīto vandālismu. Vietējā valdībā meklē izeju no šīs situācijas. Šī gada septembrī tika ieviests likums, kas paredzēja, ka katram, kas ieradies uz salas, ir jāizpilda anketa ar sīku ceļojuma plānu, taču jau oktobrī tas tika atcelts, jo tas ierobežoja cilvēku brīvību.

Uz salas, ar 166 kvadrātkilometru lielu platību, dzīvo apmēram 4000 cilvēku. Pēc Čīles tūrisma pārvaldes atzinuma maksimāli salu var apmeklēt 70 – 80 tūkstoši cilvēku gadā. 2003.gadā salu apmeklēja 22 tūkstoši tūristu, bet 2006. un 2007.gadā – vairāk kā 50 tūkstoši, turpretī pagājušajā gadā - jau 70 tūkstoši. Pēc Čīles tūrisma ministrijas prognozēm, 2020.gadā tūrisma plūsma palielināsies līdz 200 tūkstošiem cilvēku, un tas varētu iznīcināt salu kā dabas pieminekli.

Salā līdz ar tūristu skaita palielināšanos, palielinās arī atkritumu daudzums, trūkst dzerama ūdens un elektroenerģijas, samazinās zivju daudzums. Jāatzīmē, ka lielāko daļu pieminekļu neapsaimnieko, līdz ar to saglabāšanai neviens neseko līdzi. Tūkstošiem tūristu pastaigājas apkārt monumentiem, brauc ar motocikliem un automašīnām, un palielinās vandālisma gadījumu skaits.

Tagad tūristi brīvprātīgi var aizpildīt ieplānotā ceļojuma maršruta anketu, bet Čīles valstsvīri kopā ar salas valdību meklēs variantus kā aizsargāt nacionālos kultūrvēsturiskos objektus.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.22024703sec.