10 svarīgākie uzvedības noteikumi īru krogos [2]

Viena no svarīgākajām sabiedriskajām tradīcijām Īrijā ir došanās uz īru krogu. Pub - saīsinājums no public house - ir īru dzīvojamo istabu turpinājums publiskajā telpā. Turp dodas, lai satiktu draugus un kaimiņus, parunāties par jaunākajiem notikumiem, uzspēlētu kārtis, pastrīdētos par politiku vai paskatītos televizorā kādu sporta pasākumu.

Tāpat kā jebkurā sabiedriskā vietā arī pubos ir spēkā uzvedības noteikumi. Kā jāizturas tūristam Īrijā, lai nepievērstu sev lieku uzmanību un nepārkāptu kādu no vietējām tradīcijām?

1. Ieejot pubā, īpaši tādā, kur tūristi ieklīst reti, jārēķinās, ka jaunpienācējs tiek apskatīts. Tie nav nelaipni skatieni, tā ir ziņkāre. Uz tādiem jāatbild ar laipnu skatienu vai īsu Hello. Tad jādodas pie bāra, lai pasūtītu dzērienu, jo pie galdiņiem apkalpots netiek.

2. Dzērienu pasūtīšana jāveic tāpat, kā to dara vietējie. Jānostājas pie bāra un jānodibina acu kontakts ar bārmeni. Ja viņš pamāj, tas nozīmē, ka gaidīšana ir piefiksēta un klients tiks apkalpots pēc iespējas ātrāk. Ja krogs ir pārāk pilns, nenāk par ļaunu no blakusstāvētājiem uzzināt bārmeņa vārdu un laipni to uzrunāt.

3. Uz īru krogiem neņem līdzi savu ēdienu vai dzērienu – pat ne ūdeni. Visu pieņemts pasūtīt pubā.

4. Īru krogos nesmēķē, tas ir aizliegts jau kopš 2004. gada. Pie krogiem mēdz būt speciāli norādītas vietas smēķētājiem, kas tiek apsildītas. Citkārt mēdz būt arī speciāli ierādītas telpas.

5. Īrijā ir spēkā izmaksāšanas sistēma - ja cilvēku grupa kopīgi apmeklē pubu, tad katrs grupas dalībnieks vienu reizi izmaksā dzērienu pārējiem. Nereti tas noved pie tā, ka tiek patērēts daudz alkohola, jo neviens nevēlas palikt parādā...

6. Dzīvā mūzika skan daudzos no īru krogiem. Apmeklētāji bieži dzied līdzi. Jāņem vērā, ka, ja mūzika netiek atskaņota no skaļruņiem, ir nepieklājīgi priekšnesuma laikā skaļi izsaukt savu pasūtījumu bārmenim.

7. Tukšas glāzes netiek pieļautas. Apmaiņā pret bezmaksas dzīvo mūziku, pubu īpašnieki sagaida, ka viesi pasūtīs dzeramos. Īrijā pieņemts, ka nedrīkst sēdēt pie tukšām glāzēm - pēdējo malku no iepriekšējās izdzer tikai tad, kad blakus jau stāv nākamā - pilna.

8. Īrijā ir spēkā ar likumu noteikts krogu slēgšanas laiks - piektdienās un sestdienās 00:30, pārējās dienās 23:30 krogos tiek paziņots, ka tiek pieņemti pēdējie pasūtījumi. Tad vēl ir sava pusstunda laika, lai izdzeru pēdējo pinti, bet pēc tam gan jādodas prom.

9. Tomēr pastāv iestādes, kur slēgšanas laiki netiek tik strikti ievēroti. Ja rodas sajūta, ka esat tādā krogā, tad nesteidzieties, izbaudiet vakaru, tomēr atcerieties, ka der iegaumēt, kur atrodas puba aizmugures izeja. Sauciens The guards are outside! (Ārā policija!) tomēr var atskanēt.

10. Lai brauktu mājās ar mašīnu, alkohola līmenis asinīs nedrīkst pārsniegt 0,8 promiles. Nedēļas nogalēs policija pastiprināti kontrolē autobraucējus, tāpēc - uzmanīgi! Labāk izvēlēties braucienu ar taksometru vai iecelt kādu no draugiem par vakara šoferi un cienāt viņu ar bezalkoholiskiem kokteiļiem. Nevajag piešķirt lieliski pavadītam vakaram nejauku noslēgumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 xc90 02/15/2010 11:42 Pub - latviski sanāk - "publiskais nams" ;P

2 jump in 11/09/2009 22:38 forshs raksts :)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.04.2024 Grieķijas valdzinājums! Latvia Tours
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos | Skatīt vairāk
no 689 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Riga Islande Hotel
,


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81850195sec.