7 lielākās klimata pārmaiņu izraisītās problēmas

07.12.-18.12.2009 Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā notiek Apvienoto Nāciju Organizācijas konference par pasaules klimatu, kur mēģinās rast kopīgu risinājumu problēmām, kas saistītas ar vides piesārņojumu un klimata izmaiņās.

Kuras ir lielākās ar klimata pārmaiņām saistītas problēmas, skaidro Vācijas vadošais klimata eksperts Hanss Joahims Šelnhubers, Potsdamas Klimata izpētes institūta direktors.

1. Jūras līmeņa celšanās - satelītu mērījumi pierāda, ka jūras līmenis pēdējos piecpadsmit gados kāpis daudz ātrāk, nekā tika sagaidīts no pasaules klimata - katru gadu 3,4 milimetriem. Pie vainas ir aizvien ātrāk kūstošie glečeri un ledāji. Temperatūras paaugstināšanās par diviem grādiem liktu jūras līmenim pacelties par veselu metru.

2. Cilvēku masu migrācija un cīņa par resursiem - laikā, kad neraža, plūdi un sausums kļūst aizvien biežākas parādības, daudz vairāk cilvēku pametīs dzimteni. Jau jūras līmeņa celšanās par vienu metru padarītu 300 līdz 500 miljonu cilvēku par vides emigrantiem.

3. Laikapstākļu izmaiņas - gan spēcīgas lietavas, gan karstuma viļņi kļūs aizvien biežāki, tāpat arī vētras. Viesuļvētras var sasniegt arī Eiropu.

4. Tautsaimniecības zaudējumi - Pasaules Dabas fonds (WWF) lēš, ka piekrastes pilsētu nosargāšanai no jūras ūdens līmeņa celšanās vien līdz 2050. gadam tiks iztērēti 19 miljardi eiro.

5. Sugu izmiršana - zemes temperatūras paaugstināšanās par 3,5 grādiem liktu izmirt 40-70% zināmo dzīvās dabas sugu.

6. Dzeramā ūdens trūkums - ledāju un glečeru kušana dažādos reģionos izraisa dzeramā ūdens daudzuma sarukšanu un trūkumu. Jau šobrīd ir smagi skarti augstkalnu reģioni, piemēram, Tibeta vai Bolīvija.

7. Neatgriezeniskas klimata sistēmas izmaiņas - zemes sasilšanas dēļ varētu sākties neatgriezeniski procesi, kas vēl vairāk un ātrāk ietekmētu klimatu. Lielākās briesmas draud no siltumnīcas gāzēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


SIXT Latvija
,


Daugavpils TIC
,


Melngalvju nams
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33498192sec.