Zviedrijā atzīmē maģisko Lūcijas dienu [1]

Ja pastāv iespēja decembra vidū būt Zviedrijā, tad ir kāda tradīcija, kuras atzīmēšanu noteikti nevajadzētu palaist garām - tās ir Lūcijas dienas svinības.

Katru gadu 13. decembra rītā Zviedrijas ziemu apgaismo jaunas meitenes baltās, garās drānās, gaismu kroni matos un degošu sveci rokās. Tā ir svētās Lūcijas diena, ko Zviedrijā ļoti plaši atzīmē.

Visā zemē Lūcijas vada procesiju, kas sastāv no jaunām meitenēm un zēniem, kas arī tērpušies baltās drēbēs, bet uz galvas tiem cepures ar zeltītām zvaigznēm. Gājiena beigās nāk bērni, kas saģērbti kā laumiņas. Gājiena dalībnieki, kam katram rokās degoša svece, iznāk no tumsas un dziedādami nes gaismu. Gājiena laikā skatītājiem tiek dalīti safrāna cepumi un piparkūkas. Lūcijas dienas gājiens ir aizkustinošs pasākums, kas sasilda sirdi un atgādina par Ziemassvētku īsto nozīmi.

Lūcijas dienas tradīcijas, kas ir vienas no svarīgākajām tradīcijām laikā pirms Ziemassvētkiem, ir 400 gadu vecas. Gājieni notiek baznīcās, skolās, slimnīcās un darbavietās visā Zviedrijā. Gaismas svētkos atzīmē četru nedēļu ilgā Adventes laika viduspunktu.

Vēsturiski Lūcijas dienas tradīcijas nāk no Sirakūzām Itālijā un pastāv vairākas versijas, kā tradīcija nonākusi līdz Zviedrijai. 18. gadsimtā zviedru iedzīvotāju augstākā kārta ieviesa šo tradīciju. Tradicionāli tā bija ģimenes vecākā meita, kas uzņēmās Lūcijas lomu un 13. decembra rītā vecākiem gultā pienesa brokastis. Tomēr patiesu popularitāti Lūcijas dienas atzīmēšana Zviedrijā ieguva 20. gadsimtā, kad kāda Stokholmas avīze 1927. gadā sarīkoja pirmo Lūcijas konkursu, kā ietvaros lasītāji tika aicināti izvirzīt paši savu Lūciju.

Skatiet arī video!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Paula 01/24/2010 21:32 man šis te ļoti noderēja lai uztaisītu projektu liels paldies ievietotājiem

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Trakai TIC
,


Krāslavas TIC
,


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,


Viesistaba
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47957802sec.