Lībija piesaista ceļotājus ar seno romiešu mantojumu

Leptis Magna kādreiz bija trešā lielākā Romas impērijas pilsēta aiz Romas un Kartāgas, bet gadsimtiem ilgi šī Lībijas piekrastes pilsēta bija aprakta zem smiltīm. Tikai 1920. gadā itāļu arheologi to atraka. Leptis Magna, kas atrodas aptuveni 130 kilometru attālumā no Lībijas galvaspilsētas Tripoles, savos ziedu laikos 2. gadsimtā piederēja pie romiešu svarīgākajām metropolēm, kur tolaik mita 100 000 iedzīvotāju.

Leptis Magna iedzīvotājiem bija pieejamas visas tā laika lietas, kas sadzīvi darīja patīkamu - greznas dzīvojamās mājas, pirtis un vairāki tempļi. Pilsētā atradās triumfa arka un kolonnu aleja, kas šodien liecina par Leptis Magna kādreizējo varenību.

Pilsētas centrālais tirgus laukums bija nozīmīgs darījumu centrs un tolaik tur pirka un pārdeva dažādas preces, to skaitā ziloņus un lauvas, ko Romas impērijā izmantoja cirka spēlēm. Pilsētnieku izklaidei netālu no pilsētas robežas atradās amfiteātris un cirks. Mūsdienās labi saglabājušies ir ne tikai uzraksti uz mūriem un skatītāju vietas, bet pat lauvu krātiņi, ko Leptis Magna apmeklētāji var aplūkot. Vairākstāvu tiesas ēkā norisinājās politiskas sanāksmes un tiesa, bet vēlāk iedzīvotāju ēku sāka izmantot kā baznīcu.

Trešajā gadsimtā klejotāju iebrukumu dēļ sākās pilsētas noriets, 455. gadā to iekaroja vandāļi, bet kopš septītā gadsimta Leptis Magna piederēja arābiem. Kad pašreizējā galvaspilsēta Tripole kļuva aizvien nozīmīgāka, Leptis Magna nozīmi zaudēja un iedzīvotāji to pakāpeniski pameta. Pēcāk tuksneša smiltis apklāja greznās romiešu ēkas, kolonnas un arkas.

Lieliskā Leptis Magna pilsēta līdz mūsdienām saglabājusies gandrīz neskarta un kopš 1982. gada tā ietilpst Unesco pasaules mantojuma sarakstā. Libānā nav tāda masu tūrisma kā, piemēram, itāļu Pompejos, jo iebraukšanai valstī nepieciešama vīza, bet viesnīcu un tūrisma infrastruktūra tur vēl nav tik labi attīstīta. Tie, ko tas nebiedē, var doties netraucētā pastaigā par Leptis Magna senajām ielām un iegūt patiešām autentiskus iespaidus par seno romiešu dzīvi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Uzņēmumi


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,


1st-studio.com
,


Želesa
,


Park Hotel Latgola semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.58700991sec.