Pasaules metropolēm draud iznīcība

Pamesti ciemi, izmirušas apmetnes, spoku pilsētas - mūsdienās daudzas no tām kļuvušas par interesantiem tūrisma objektiem, ko apskatīt traucas ceļotāji. Viena no populārākajām šāda veida vietām ir Pompeju pilsēta Itālijā, ko reiz apraka Vezuva izvirdums. Tāpat ceļotājus interesē arī izmirušās zeltraču apmetnes ASV, kas mūsdienās kļuvušas par spoku pilsētām. Tomēr tikai retais zina, ka tāds pats liktenis nākotnē, iespējams, draud vairākām šobrīd ziedošām metropolēm.

ASV ekonomikas žurnāls Forbes sastādījis to pilsētu sarakstu, kam draud briesmas 21. gadsimta laikā kļūt par nākotnes spoku pilsētām dažādu iemeslu dēļ. Galvenais riska faktors ir klimata pārmaiņas un ar tām saistītās sekas. Spilgtākais piemērs ir lagūnu pilsēta Venēcija (Itālijā), kas jau šobrīd atrodas burtiski līdz kaklam ūdenī - pilsētai klimata pārmaiņu dēļ draud lēna, bet nenovēršama nogrimšana, jo ūdens līmenis jūrā nepārstāj celties. Cita liela problēma ir iedzīvotāju izceļošana. Augsts bezdarba līmenis un sliktas nākotnes izredzes liek lielākoties jauniem cilvēkiem masveidā pamest dzimtās vietas.

Kuras ir tās pasaules pilsētas, kas nākamajos gadu desmitos var kļūt par spoku pilsētām?

Bandžula, Gambija - Bandžula ir Rietumāfrikas valsts Gambijas galvaspilsēta un arī tai draud nogrimšana jūras ūdens līmeņa kāpšanas dēļ. Procesu vēl paātrina augsnes erozija pludmalē. Bandžulas apkārtnē pludmaļu fragmenti kļūst aizvien mazāki un drīz būs pazudusi jau vesela kapsēta, kas atradās jūras krastā. Daudzas kapavietas jūra jau iznīcinājusi. Ja šādi turpināsies, jūra pārņems visu pilsētu.

Detroita, ASV - arī amerikāņu auto ražošanas metropolei draud briesmas. 1950. gadā pilsētā bija 1,85 miljoni iedzīvotāji, bet šobrīd - vien 900 000. Bezdarba līmenis Detroitā ir aptuveni 13% un cilvēki turpina pamest pilsētu. Neskatoties uz to, Detroitas piepilsētas, kurās valda milzīga nabadzība, turpina augt. Tāpēc eksperti uzskata, ka pilsēta gan nepazudīs, bet kļūs pilnībā citāda. Skaidrs ir tas, ka tā Detroita, kas savulaik bijusi auto industrijas galvaspilsēta, vairs nepastāvēs.

Ivanovo, Krievija - padomju laikos Ivanovo apriņķa galvaspilsēta ar tādu pašu nosaukumu strauji ieguva vārdu kā tekstila industrijas centrs un kādreizējā ciemata iedzīvotāju skaits sasniedza 500 000. Šie laiki gan sen ir beigušies, tekstila industrija ir stagnācijā, bezdarba līmenis - augsts un Ivanovo iedzīvotāji, lielākoties jaunieši, pamet pilsētu. Ja nekas nemainīsies, kādreiz ziedošā pilsēta drīzumā izmirs.

Mehiko, Meksika - vai ir iespējams, ka metropole, kurā šobrīd mīt 20 miljoni cilvēku, jau šī gadsimta laikā izmirs? Jā, tas ir iespējams, jo gruntsūdeņi līmenis zem Meksikas galvaspilsētas pastāvīgi pazeminās un pilsētas dzeramā ūdens krātuvēm draud izsīkšana. Gruntsūdeņu nosēšanās dēļ Mehiko iegrimst zemē - pēdējo gadsimtu laikā pilsēta vietām nosēdusies jau par deviņiem metriem.

Neapole, Itālija - vēl aizvien Vezuvs, Eiropas bīstamākais vulkāns, apdraud Dienviditālijas pilsētu Neapoli, kas atrodas pašā vulkāna pakājē. Izvirduma gadījumā briesmās būtu miljoniem cilvēku un to māju. Izvirduma iespējas ir reālas - pēdējā ievērojamā Vezuva aktivitāte notika 1944. gadā un eksperti uzskata, ka izvirdums notiek reizi simts gados. Nav gan zināms, cik spēcīgs būs nākamais izvirdums. Jebkurā gadījumā Neapolē ir izstrādāti evakuācijas plāni.

Timbuktu, Mali - 1000 gadu seno pilsētu Centrālāfrikā aizvien vairāk apdraud Sahāras tuksnesis. Tāpat kā daudzas citas pilsētas pie Sahāras robežām arī Timbuktu lēnām slīkst smiltīs. Daži pilsētas kvartāli jau ir pavisam aprakti un vairs nav glābjami. Lai apturētu tuksnesi, tiek īstenotās dažādas apstādījumu programmas, lai noturētu smiltis, tomēr cīņa ir nevienlīdzīga. Kādreiz tik varenos islama centru un kultūras piemineklu Timbuktu var aprakt tuksneša smiltis.

Venēcija, Itālija - pasaulslavenā lagūnu pilsēta uz ūdens drīzumā var kļūt par pilsētu zem ūdens, jo Venēcija grimst. Pēdējā gadsimta laikā pilsēta nogrimusi jau par 24 centimetriem. Svētā Marka laukums Venēcijas centrā aizvien biežāk tiek applūdināts, jūras ūdens līmenis kāpj nepārtraukti. Itālijas valdībai ir jārīkojas - tiek plānots uzcelt gigantisku aizsprostu sistēmu, kas varētu glābt pilsētu no iznīcības, bet jau projekts vien ir strīdīgs un nekāda būvniecība vēl nav uzsākta. Pa to laiku gondolu pilsēta katru dienu nogrimst vēl dziļāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18035293sec.