Sākas Eiropas mobilitātes nedēļa 2010 - Ceļo gudrāk, dzīvo labāk!

Šogad no 16. līdz 22.septembrim simtiem ciematu un pilsētu visā Eiropā un ārpus tās piedalīsies Eiropas Mobilitātes nedēļas pasākumos - nozīmīgākajā vispasaules pasākumā, kas veltīts ilgtspējīgam pilsētu transportam. Ar 2010.gada kampaņas moto - "Ceļo gudrāk, dzīvo labāk!" - tiek pievērsta uzmanība tam, cik kaitīga ir pašreizējo pilsētu transporta tendenču ietekme uz pilsētu iedzīvotāju veselību. Šīs akcijas mērķis ir aicināt pašvaldības rast un popularizēt alternatīvas privātajam auto un akcentēt šādu alternatīvu risinājumu pozitīvo ietekmi uz sabiedrības veselību un vidi.
Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, atbildīgais transporta politikas jautājumos Sīms Kallass sacīja: "Lielākā daļa pasaules iedzīvotāju dzīvo pilsētu teritorijās. Vairums mūsu ikdienas braucienu sākas un beidzas pilsētu teritorijās, tāpēc mēs, nudien, esam atkarīgi no pilsētu transporta sistēmām. Mūs skar visi pilsētu transporta negatīvie aspekti, kas būtiski samazina mūsu dzīves kvalitāti, - satiksmes sastrēgumi, nelaimes gadījumi, slikta gaisa kvalitāte un troksnis. Šīs problēmas nav vietēja rakstura problēmas, bet attiecas uz visu ES kopumā. Esmu pārliecināts, ka ar kopīgu darbu mēs varam rast inovatīvus un ilgtspējīgus risinājumus pilsētu mobilitātes problēmām un sniegt iedzīvotājiem vairāk tādu alternatīvu, kas atbilst viņu vajadzībām."
Vides komisārs Janess Potočniks sacīja: "Pārāk liels skaits Eiropas iedzīvotāju pat pavisam īsu attālumu mērošanai pārlieku paļaujas uz savu privāto auto. Tas liek nobažīties, jo lielāka autosatiksme nozīmē arī vairāk ceļu satiksmes negadījumu un vairāk gaisa piesārņojuma. 2010.gada Eiropas Mobilitātes nedēļas moto - "Ceļo gudrāk, dzīvo labāk!" - vajadzētu aicināt vietējās pašvaldības rūpīgāk pārdomāt to, kāda ir transporta politikas ietekme uz pilsētvidi un dzīves kvalitāti un kā palīdzēt pilsētu iedzīvotājiem izdarīt prātīgākas un veselīgākas izvēles."

"Ceļo gudrāk, dzīvo labāk!"
Tā kā pilsētās tik daudz izmanto autotransporta līdzekļus un jo īpaši privātās automašīnas, pilsētu iedzīvotājiem tiek radīti daudzi veselības apdraudējumi. Kā piemērus šādiem apdraudējumiem var minēt ceļu satiksmes negadījumos gūtās traumas, šādos negadījumos bojā gājušos, gaisa piesārņojuma izraisītas elpceļu infekcijas un slimības, tādas hroniskas slimības kā aptaukošanos, kā arī sirds un asinsvadu slimības, kas rodas pārlieki nekustīga dzīvesveida dēļ. Kā citus fiziskās un garīgās veselības riska faktoru piemērus var minēt sociālo atstumtību un atsevišķu kopienu pārlieku izolētību, ko izraisa satiksmes pārslogojumi vai publiskās telpas sarukšana, kā arī trokšņa piesārņojumu, kas savukārt izraisa miega traucējumus un stresu.
Mobilitātes nedēļa vērsta uz cilvēku pārvietošanās paradumu mainīšanu, piedāvājot videi nekaitīgas alternatīvas autotransportam. Sabiedrībai tiek dotas iespējas izmēģināt alternatīvus pārvietošanās līdzekļus, bet pašvaldībām - reālos apstākļos izmēģināt jaunus transporta pakalpojumus un infrastruktūru. Nedēļa atstās nezūdošu mantojumu, jo pilsētas, kuras tajā piedalās, tiek aicinātas tās laikā sākt vismaz vienu paliekamu praktisku pasākumu. Mobilitātes nedēļas svarīgākais notikums ir "Diena bez auto", kas oficiāli notiks 22.septembrī un kad to ciematu un pilsētu telpa, kas piedalās šajā akcijā, tiks atbrīvota vienīgi kājāmgājējiem, riteņbraucējiem un sabiedriskajam transportam.

2010.gada mobilitātes nedēļas saistošākie pasākumi
Līdztekus citiem pasākumiem, kas organizēti Itālijas pilsētā Boloņā, tiek organizēta lietotu, pilsētā pamestu un atrastu velosipēdu izsole. Šo pasākumu organizē universitātes studentu asociācija sadarbībā ar Boloņas pašvaldību. Izsoles uzvarētāji saņems drošības aprīkojumu, brošūras par ceļu satiksmes drošību, kā arī citus kampaņas popularizēšanai veltītus materiālus un sīkrīkus.
Londonas Smitsfīldas tirgus ("Smithfield Market") ir vieta, kur 17.septembrī notiks šīs galvaspilsētas pirmais City Cycle Style pasākums, kura ietvaros uzmanības centrā būs braukšana ar velosipēdu kā mūsdienīgs un stilīgs transporta veids. Šā pasākuma dalībnieki ir aicināti ierasties savā labākajā riteņbraukšanas tērpā; tiem būs iespēja tikties ar riteņbraukšanas tērpu dizaineriem, uzmērīt šādus tērpus un izmēģināt jaunākos divriteņu modeļu. Daļa no šā pasākuma ieņēmumiem ir paredzēta labdarības organizācijai, kas vāc lietotus velosipēdus un sūta tos uz Āfriku.
Brno Čehijā ir iecerēta virkne dažādu notikumu, lai popularizētu nūjošanu, braukšanu ar velosipēdu un skrituļošanu. Programmā ir paredzētas ekskursijas pa pilsētu gida pavadībā, treniņi un kopīgas treniņnodarbības, kā arī brīvdabas koncerti.

Arvien vairāk dalībnieku
Pasākumā piedalās arvien vairāk pilsētu nekā 2002.gadā, kad tas notika pirmoreiz. Pagājušajā gadā tajā piedalījās 2181 pilsēta, kas atbilst aptuveni 237 miljoniem šo pilsētu reģistrēto iedzīvotāju. Noslēdzoties nedēļu ilgajai kampaņai, tika ieviesti vairāk nekā 4440 pastāvīgu pasākumu. Eiropas Mobilitātes nedēļas priekšzīmīgo modeli izmanto aizvien vairāk valstu ārpus Eiropas, tostarp Argentīna, Kanāda, Ekvadora, Japāna un Taivāna.
Eiropas mobilitātes nedēļas pasākumus koordinē trīs nevalstiskas organizācijas, kuras nodarbojas ar pilsētvides problēmām - "Eurocities", "Energie-Cités" un "Climate Alliance". Eiropa Komisijas Vides ģenerāldirektorāts sniedz finansiālu atbalstu un organizē gadskārtējo Eiropas Mobilitātes nedēļas balvu piešķiršanu par sarīkojumu un pasākumu labāko programmu.

Sīkāku informāciju skatiet Eiropas mobilitātes nedēļas vietnē: www.mobilityweek.eu

Šogad Rīgā Eiropas Mobilitātes nedēļas laikā no 16.septembra līdz 22.septembrim notiks vairāk kā divdesmit dažādi pasākumi un aktivitātes, kas būs vērstas uz aktīva dzīvesveida un dabai draudzīgu un veselīgu pārvietošanās veidu popularizēšanu, kā arī vairāku praktisku infrastruktūras uzlabojumu ieviešanu.
Šā gada Eiropas Mobilitātes nedēļas tēma Eiropā ir "Pārvietojies gudrāk, dzīvo labāk!", galveno uzmanību pievēršot transporta ietekmei uz cilvēka veselību un dzīves kvalitāti. Plašāka informācija par mobilitātes nedēļas pasākumiem Rīgā pieejama arī www.rdsd.lv.
Līdz 20.septembrim iedzīvotāji ir aicināti piedalīties konkursā "Veselīgākā darba vieta", atsūtot Rīgas domes Satiksmes departamentam informāciju par to, ko viņu darba vieta nodrošina darbinieku veselīga dzīvesveida veicināšanai un veselīga transporta izmantošanai. Uzņēmumi un iestādes, par kurām tiks saņemta visvairāk informācija, balvā saņems veselīgas pārtikas grozu no Rīgas Centrāltirgus.

No 16. līdz 30.septembrim iedzīvotāji ir aicināti piedalīties akcijā "Nolīdzini apmales!", iesūtot Rīgas domes Satiksmes departamenta mājas lapā informāciju par vietām Rīgā, kur būtu nepieciešams pazemināt ietvju apmales. Izmantojot šo informāciju, Rīgas domes Satiksmes departaments izstrādās apmaļu pazemināšanas rīcības plānu.

No 16. līdz 22.septembrim būs atvērto durvju stundas Gaisa piesārņojuma mērstacijā Krišjāņa Valdemāra ielā 18. Ikvienam būs iespēja iepazīties ar gaisa piesārņojuma mērījumiem Rīgā, kā arī vizuāli ieraudzīt piesārņojumu, kas uzkrājas uz gaisa filtriem un ko ikdienā elpojam. Gaisa piesārņojuma mērstacija būs atvērta 16., 17., 20., 21. un 22.septembrī no pulksten 16.00 līdz 18.00, bet 18. un 19.septembrī no pulksten 13.00 līdz 15.00.

16., 18. un 20.septembrī notiks akcija "Velopolicija", kuras laikā Rīgas pašvaldības policisti, braucot ar velosipēdiem pa Rīgas veloceliņiem, draudzīgi informēs gājējus un velosipēdistus par Ceļu satiksmes noteikumiem.

16.septembrī Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros tiks ierīkota sabiedriskā transporta josla Maskavas ielā, posmā no Ķengaraga ielas līdz t/c Dole.

16., 21. un 22.septembrī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā būs Velosipēdistu dienas. Ikvienam būs iespēja aplūkot Brīvdabas muzeju, braucot ar velosipēdu. Ieejas biļete - 2 Ls pieaugušajiem, 1 Ls studentiem, 0.50 Ls skolēniem un pensionāriem.

17.septembrī notiks veloceliņa Centrs - Berģi pārbaudes brauciens. Pulksten 15.00 ikviens aicināts pulcēties pie VEF Kultūras pils ar velosipēdu, lai kopīgi izbrauktu un pārbaudītu izbūvēto veloceliņa posmu Brīvības gatvē no Biķernieku ielas līdz Murjāņu ielai. Pēc brauciena speciālā urnā būs iespēja iemest zīmītes ar informāciju par vietām, kur vēl būvdarbu laikā būtu kaut kas uzlabojams. Urna līdz pat 21.septembrim būs izvietota tirdzniecības parkā Alfa.

17.septembrī notiks ekspertu semināru-diskusija par veloceliņa Centrs-Torņakalns-Ziepniekkalns maršruta priekšizpētes rezultātiem, ko tālāk virzīt šī veloceliņa tehniskā projekta izstrādei un būvniecībai. Pasākums notiks Rātsnamā, 511. kabinetā no plkst. 11.00 - 12.30.

18.septembris Rīgā būs Zvaniņu diena. Šajā dienā, braucot ar velosipēdu, iedzīvotāji aicināti sasveicināties vienam ar otru, pazvanot zvaniņu. Tiem, kuru velosipēdam vēl nav zvaniņa, būs iespēja atbraukt uz Zvaniņu montāžas izbraukuma darbnīcu un to piestiprināt bez maksas. Plkst. 12.00 - 13.00 Zvaniņu montāžas izbraukuma darbnīca brauks pa veloceliņu Centrs - Mežaparks. Plkst. 13.00 - 14.00 zvaniņu montāžas darbnīca būs pie t/p Alfa, bet pēc tam pa veloceliņu Centrs - Berģi dosies uz i/c Olimpia, kur tā būs pieejama no plkst. 15.00 - 16.30.

18.septembrī Rīgā norisināsies Tvīda brauciens ar velosipēdiem trīsdesmito gadu stilā. Ikviens ir aicināts retro stila tērpos pulksten 14.00 pulcēties ar velosipēdu pie i/c Olimpia. Tur līdz plkst. 16.30 būs atvērta Ērenpreisa riteņu darbnīca, frizieru darbnīca, velodizaina darbnīca, kā arī foto stūrītis, kur iemūžināt savas 30-to gadu velobraucēja sajūtas. Plkst. 16.30 visi dosies vienotā velobraucienā pa Rīgas ielām līdz pat Esplanādei. Plkst. 17.45 - 18.30 Esplanādē aktīvākajiem dalībniekiem tiks piešķirts tituls Tvīda karalis un karaliene, kā arī būs citas nominācijas un balvas. Noslēguma ballīte velodraugu klubā Velozaurs, Andrejsalā!

18.septembrī Mežaparkā notiks aktivitātes Kusties foršāk, dzīvo labāk!. No plkst. 12.00-18.00 autosatiksmei būs slēgta Stokholmas iela posmā no Kokneses prospekta līdz Stendera ielai. Būs pasākumi bērnu drošībai, pastaigas, atpūta, satikšanās. Ikvienam būs iespēja piedalīties velosipēdu un citu gudrākas pārvietošanās veidu parādē, velosipēdu virtenē, strītbolā, tautas bumbā, velosipēdu lēnbraukšanā, orientēšanās pasākumā, brīvajā skatuvē muzikālām izpausmēm, mākslas procesā UZ ielas un citās brīvajās spēlēs.

18.septembrī Ķengaragā, Daugavas promenādē, notiks pasākums Mazā stiprinieka piedzīvojumi. Pulksten 12.00 tiks atklāta skulptūra Veltījums aktīvam un videi draudzīgam dzīvesveidam, no 12.30 - 17.00 spēles Milzim pa pēdām, Stiprinieka mozaīka, Šķēršļu josla, Varenais bumbotājs, Dārgumu lasīšana, Riču Raču, Lielais cirks un citas spēles, sportiskas un radošas aktivitātes ģimenēm ar bērniem, pastaigas labiekārtotajā Daugavas promenādē. Plkst. 17.00 - 18.00 pūtēju orķestra Auseklītis koncerts iedzīvotājiem.

18.septembrī Rīgas kanālā no Bastejkalna laivu piestātnes notiks orientēšanās sacensības ar laivām Rīga uz ūdens. No plkst. 12.00 - 16.00 ikvienam ir iespēja piedalīties sacensībās. Komandā startēs divi cilvēki, kuriem ar laivu būs jāizbrauc loks līdz autoostai un atpakaļ, pa ceļam pildot dažādus uzdevumus un risinot rēbusus. Uzvarētājiem būs balvas no veikalu tīkla Fans un dāvanu kartes braucienam ar laivām pa Naksnīgo Rīgu! Dalību sacensībās lūgums iepriekš pieteikt, zvanot pa tālr. 29333032.

18.septembrī Andrejsalā notiks Jauniešu FOTOkross 2010 - aizraujoša kājāmiešanas sacensība, kuras laikā jauniešiem 3 cilvēku komandās jāorientējas pilsētvidē, jāfotografē noteikti objekti, kā arī jāpilda radošie FOTOuzdevumi. Visiem klātesošajiem arī citas aktivitātes - FOTOstudija ar pārģērbšanos un grimu, trafaretu pūšana uz T-krekliem, deju priekšnesumi, fotoizstādes, bezmaksas sulu bārs un daudz kas cits! Pulcēšanās Andrejsalas teritorijā pie Naivās mākslas muzeja no plkst. 12:00.

20.septembrī Merķeļa ielā 3 pulksten 11.00 tiks atklāts vieglo elektrisko transportlīdzekļu uzlādes punkts.

20. un 21.septembrī Rīgā notiks akcija Pārvietosimies gudrāk, elposim brīvāk!. Tās laikā Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatnes organizācijas jaunieši rīta un vakara maksimumstundās autovadītājiem dalīs respiratorus ar informatīvi izglītojošiem bukletiem par automašīnu izplūdes gāzu sastāvu, to ietekmi uz cilvēka veselību un ieteikumiem par iespējām pārvietoties videi draudzīgāk.

21.septembrī stadionā, Bauskas ielā 88, notiks bērnu riteņbraucēju-amatieru sacensības Supervelo dažādās vecuma grupās. Sākums no plkst. 17.00.

21.septembrī notiks atzinības zīmes "Draudzīgs velosipēdistam" pasniegšana iestādēm un uzņēmumiem, kas savā pārraudzībā esošajā teritorijā ir ierīkojuši augstā tipa velostatīvus.

21. un 22.septembrī būs atvērto durvju dienas Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādē Nelaime nenāk brēkdama. Izstādes autori aicina apmeklētājus apzināties traumatisma risku apkārtējā vidē un to radītās sekas. Izstādes laikā varēs izjust iespējamās traumu sekas, piemēram, iesēžoties ratiņkrēslā un pārvarot šķēršļus, ar kādiem ikdienā jāsastopas cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai arī uzliekot speciālas brilles, kas imitē galvas traumu izraisītus redzes traucējumus. Tā ir iespēja iepazīties ar pirmās palīdzības pamatprincipiem, lai nelaime nepārsteigtu nesagatavotu. Tikai Eiropas Mobilitātes nedēļā ir iespēja apmeklēt šo izstādi bez maksas. Izstāde būs atvērta 21. un 22.septembrī plkst. 11.00 - 17.00.

22.septembrī Uzvaras bulvārī 15 notiks bērnu riteņbraucēju-amatieru sacensības Riteņvasaras posms dažādās vecuma grupās. Sākums no plkst. 17.00.

22.septembrī Elizabetes ielas posmā no Brīvības bulvāra līdz Tērbatas ielai notiks pasākums Diena bez auto ar galveno saukli - Pārvietojies gudrāk, dzīvo labāk!. Visu dienu no plkst. 8.00 līdz 20.00 Elizabetes iela posms būs atvēlēts kājāmiešanai, velobraukšanai un citiem videi draudzīgiem pārvietošanās veidiem. Būs iespēja izbraukt ar ērmriteņiem, elektrovelosipēdiem, kā arī izbraukt īpašu Rīgas tūri ar elektromobiļiem līdz pat Rīgas Centrāltirgus Piena paviljonam un atpakaļ. Šeit būs iespēja iepazīties ar veloceliņu būvniecības plāniem Rīgā, iepazīties ar Rīgas trokšņu karti un noskaidrot, kāds trokšņu līmenis ir Jūsu dzīvesvietā. Šeit būs retro velosipēdi, retro velotrenažieris, drošības stends bērniem, iespēja bez maksas aprīkot savu velosipēdu ar zvaniņu īpašajā Zvaniņu montāžas darbnīcā. Šeit varēs uzzināt, kur plaušās paliek ieelpotais pilsētas gaiss un kā rīkoties, lai mūsu plaušas būtu veselākas. Ikvienam būs iespēja izmēģināt īpašas dzērājbrilles un gūt pieredzi, cik bīstami ir būt iereibušam satiksmes dalībniekam. Tāpat varēs noteikt savu ideālo svaru, iegūt informāciju par aizsardzību pret velozādzībām, kā arī būs iespēja pārbaudīt savas spējas uz ekskluzīva velokurjera šosejas velosipēda. Par mūziku gādās DJ Mārtiņš Rubenis.
Eiropas Mobilitātes nedēļas pasākumus Rīgā koordinē Rīgas domes Satiksmes departaments. Pasākumus organizē un atbalsta kopumā vairāk kā trīsdesmit iestādes, organizācijas, biedrības un uzņēmumi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Estravel Latvia
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16996813sec.