Ekoloģiski tīrākās valstis pasaulē - TOP 6

Klimata pārmaiņu dēļ vides aizsardzība ir kļuvusi par 21. gadsimta aktuālāko problēmu, kam pievērsta gandrīz visu pasaules valstu vadību un zinātnieku uzmanība. Nesenie EPI (vides performances indekss) dati atklāj, cik ļoti modernās valstis rūpējas par savu vidi. Indeksu pakāpes rādītājus un kritērijus izstrādājušas Kolumbijas un Jēlas universitātes pētnieki. Pētījumā tiek sekots 140 valstu gaisa un ūdens kvalitātei, pesticīdu lietošanai, bioloģiskajai daudzveidībai un citiem rādītājiem. EPI iedalās 25 kategorijās. Interneta vietnes Tourism-review.com publikācijā izvēlētas katras pasaules daļas un reģiona tīrākās valstis.  

Rietumeiropa: Šveice

Šveice ir piektā bagātākā nācija un arī tīrākā valsts pasaulē. Ņemot vērā astoņus vides indikatorus, ieskaitot ūdens kvalitāti, mežu tīrību un pesticīdu ierobežošanu, Šveice ieguvusi 100 punktus - perfektu rezultātu. Nav brīnums, ka Šveicē vidējais iedzīvotāju vecums ir 81 gads. Tomēr kalnainā relfjefa dēļ valsts saņēmusi vien vidēju vērtējumu lauksaimniecības jomā, jo fermeriem jaaudzē labība slīpumā un ikvienā tukšajā lauciņā, jo ne visur zeme ir piemērota lauksaimniecībai.

Austrumeiropa un Centrālāzija: Horvātija

Horvātija ir 20. tīrākā valsts pasaulē un pirmajā vietā Austrumeiropā un Centrālāzijā. Tīras pludmales ir Horvātijas prioritāte. Valsts atrodas Adrijas jūras krastā un piedāvā tūristiem tīru ūdeni, kā arī veselīgas un tīras zvejošanas vietas. Netīrs ūdens Horvātijā ir nebijusi parādība. Diemžēl laiks, kas pavadītas komunistiskās varas režīmā, ir atstājis dziļas rētas un vēl aizvien dažas valsts industrijas nav tās «zaļākās» un atmosfērā nokļūst daudz siltumnīcas efektu veicinošās izplūdes gāzes. Tas ir iemesls, kādēļ gaisa kvalitāte Horvātijā nav tā labākā.

Amerika: Kostarika

Kostarika ir piektā tīrākā valsts pasaulē. Tās ekonomika pārsvarā balstās uz ekotūrismu, tāpēc Kostarika vēlas sasniegt īpaši grūtu mērķi - līdz 2021. gadam samazināt ogļskābās gāzes izmešus līdz minimumam. Kostarika veiksmīgi izvairījusies no mežu platību samazināšanas, no kā smagi cietušas citas Latīņamerikas valstīs. Kostarika ieguvusi 97 punktus no 100 tādās kategorijās kā mežsaimniecība, gaisa piesārņojums un klimata izmaiņas. No otras puses Kostarika diemžēl nav īpaši veiksmīgi tikusi galā ar jūras teritoriju vides aizsardzību.

Āzija un Klusais okeāns: Jaunzēlande

Jaunzēlande ieņem 7. vietu pasaules skalā. Tā zināma kā paradīze tiem, kuri meklē aktivitātes brīvā dabā. Valsts pievērš lielu uzmanību vides aizsardzībai, saņemot 84,5 punktus no 100. Tā sasniedz arī lieliskus rezultātus ūdens un gaisa kvalitātē. Diemžēl valsts indutrijas un pakalpojumu sektori izdala lielus daudzumus ogļskābās gāzes, liedzot Jaunzēlandei sasniegt labākus rezultātus.

Centrālie austrumi un Ziemeļāfrika: Izraēla

Izraēla ir 49. pasaules tīrākā valsts. 7,2 miljoni iedzīvotāju izbauda ūdens kvalitāti, attīstīto vides infrastruktūru un gaisa kvalitāti. Šīs kategorijas konkurē ar tīrākajām Eiropas valstīm, pat Šveici. Vidējais dzīves ilgums šeit ir 81 gads, kas arī ir pielīdzināms valstīm, kas atrodas indeksa topa augšgalā. Izraēla iegūst 100 punktus ierobežoto mežu apsaimniekošanā, taču tikai 4,5 no 100 punktiem par pesticīdu izmantošanas regulēšanu.

Āfrika, Dienvidsahāras reģions: Maurīcija

Maurīcija ir 58. tīrākā valsts pasaulē. Sala atrodas 1200 kilometru attālumā no Āfrikas austrumu krasta Indijas okeānā. Tās vidējais veselības līmenis ir 97,7 punkti - ļoti augsts salīdzinājumā ar citām Sahāras reģiona valstīm, kur vidējais punktu skaits ir 44,5 no 100. Maurīcijā ir laba tīra dzeramā ūdens apgāde. Gaisa tīrība konkurē pat ar Skandināvijas valstīm. Indikatori rāda, ka vide reti ir problēma jebkādām slimībām. Tās vienīgais mīnuss ir izplūdes gāzes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,


Rixwell Elefant Hotel semināru telpas
,


Grand Hotel Kempinski Riga
,


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11972284sec.