Tas ir jāredz -apskati iespaidīgākās dzelzceļa stacijas pasaulē

Izkāpšana un iekāpšana no vilcienā. Stacija. Tur viss notiek. Un tomēr, der ielūkoties ciešāk šķietami tik pierastajās vietās. Pasaulē ir dzelzceļa stacijas, kas ir daudz vairāk kā tikai izkāpšanas un iekāpšanas punkts. Tās ir arhitektoniski pieminekļi, vēstures un mākslas noslēpumu glabātājas. Tie ir mobilitātes tempļi un kustības slavināšanas katedrāles, lielākoties radīti laikā, kad ceļotājam tika sniegts komforts ne tikai vilcienā, bet arī ceļojumu uzsākot un 1. soli sperot atbraucot uz plānoto galamērķi. Tā kā stacija bija metropoles vizītkarte, tā tika celta, vadoties pēc valstu ievērojamu arhitektu plāniem un greznumā atgādināja un atgādina tempļus un baznīcas.

Iepazīstinām ar pasaules interesantākajām dzelzceļa stacijām, ko ir vērts redzēt.

1. Parīze, Gare de Lyon
Gare de Lyon stacija tika uzcelta par goduFrancijā notiekošajai Pasaules izstādei 1900. gadā. Stacijas iekšsienas rotā 30 dažādu mākslinieku 41 gleznojumi. Stacijā atrodas arī pasaules slavenais restorāns Le Train Bleu.

2. Londona, St. Pancras
Sarkano ķieģeļu celtne uzbūvēta 19.gs beigās un viennozīmīgi ir pasaules paraugs arhitektūrā neogotikas stilam ar krāšņām arkām un zālēm. Ar staciju savienots 5 zvaigžņu viesnīcas St. Pancras Renaissance Hotel ēka, kas dabiski ietilpst neogotikas ansamblī un ar pāreju ir savienota ar staciju.

3. Ņujorka, Grand Central Terminal
Grand Central terminal ir pasaules lielākā dzelzceļa stacija (sk. Foto) Tā atrodas 42. ielas un Avēnijas parka stūrī, Manhetenā.

4. Antvērpene, Centraal
Eklektiskā stilā celtā stacija ir celta 20.gs sākumā un tās plašās zāles vairāk atgādina pils zāles nekā vilcienu uzgaidāmo telpu.

5. Leipciga, Hauptbahnhof
Ar 83.640 kvadrātmetriem Leipcigas dzelceļa stacija ir pēc platības lielākā stacija Eiropā.

6. Milāna, Centrale
20.gs sākumā Milānā Itālijas ķēniņa Vittorio Emanuele III vadībā tika uzbūvēta iespaidīga stacija, priekšējā siena 200 metru platumā un 72 metru augstumā. Musolīnī laikā ēka pārbūvēta, taču joprojām apskates vērta.

7. Budapešta, Nyugati pályaudvar

Budapeštas dzelzceļa staciju projektējis arhitekts Gustavs Eifelis, kura darbs ir arī Parīzes simbols- Eifeļa tornis.  Stacija tika uzcelta 19.gs beigās un tā kā sākotnēji ar vilcienu ceļoja arī karaliski viesi, tad stacijā saglabājusies karaliskā uzgaidāmā zāle.

8. Porto, Sao Bento
Līdz pēdējā mūka nāvei 1892. gadā, tagadējās stacijas ēkai bija klostera funkcijas, tad to īpašumā pārņēma valsts. Uz sienām saglabājušies 19.gs flīžu gleznojumi.

9. Madride, Atocha
Atocha tika uzbūvēta 19. gs beigās jūgendstila manierē. Pašā stacijas vidū ceļotājus sagaida tropu dārzs ar palmām. Īpaša šī stacija ir arī tās stikla jumta dēļ.

10. Sanktpēterburga, Vitebskas stacija 

Vitebskas stacijas ir vecākā dzelzceļa stacija Krievijā. Pirmais vilciena maršruts bija no Sanktpēterburgas uz cara rezidenci Carskoje Selo 1837.gadā un ilga 35 minūtes.

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Uzņēmumi


Daugavkrasti
,


Jūrmalas TIC
,


Rija Domus Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.33393216sec.