Mūziķis Bobs Dilans apsūdzēts plaģiātismā

Bobs Dilans piedzīvojis nepatīkamus brīžus pēc tam, kad parādījās aizdomas par to, ka dažas viņa gleznas Ņujorkas izstādē pārāk atgādina citu autoru darbus. Mākslas darbi ir daļa no Gagosian galerijā notiekošās izstādes ar nosaukumu „Āzijas sērijas’ (Asian Series), kas balstītas mūziķa piedzīvotajā, ceļojot pa Japānu, Ķīnu, Vjetnamu un Koreju.

Atsaucoties uz Gagosian galeriju, mākslas darbi, kas ievietoti izstādē, sniedz liecības par to, kā mūziķis „iedvesmojies no katras dienas brīnumainajām parādībām, liekot darbiem izskatīties svaigiem, jauniem un noslēpumainiem.”

Taču laikraksta NewYork Times žurnālisti novērojuši vēl kādu noslēpumainību saistībā ar šo izstādi: vairākas gleznas, domājams, rādot Boba Dilana vētraino mākslinieka karjeru, ir teju identiskas ar jau kādreiz publicētām fotogrāfijām.

Piemēram, glezna ar nosaukumu „Nelegālā tirdzniecība” (Trade), kurā redzami divi paveci vīrieši sarunājoties, no kuriem viens tur rokā naudas banknoti, ir tieši tāda pati kā melnbaltā fotogrāfija, ko 1948. gadā uzņēmis pazīstamais fotogrāfs Henrijs Kartiers-Bressons.

Otra acīmredzami nokopētā glezna „Opijs” (Opium), kurā redzama tumšmataina sieviete sarkanā kleitā ar opija smēķēšanai paredzētajiem piederumiem sev blakus, jau pirms tam redzēta Leona Busija 1915. gadā radītajā attēlā ar opiju smēķējošo vjetnamiešu sievieti.

Trešā glezna ar nosaukumu „Spēle” (The Game), kurā attēloti vīri, spēlējot kādu galda spēli, ir tā pati aina, ko 1950. gadā uzņēmis fotogrāfs Dmitrijs Kešels.

Daudzi mūziķa daiļrades cienītāji atbalsta mākslinieku, sakot, ka iespaidošanās no lietām, ko jau līdzīgā veidā paveicis kāds pirms tam, notiek nemitīgi – glezniecībā, mūzikā un literatūrā. Tikai atklāts paliek jautājums, vai gadījumos, kad notikusi tik klaja „iespaidošanās”, nebūtu jāmin šī darba pirmavots – arī, ja esi tik ievērojams mūziķis kā Bobs Dilans.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51405001sec.