Vācijas vecākā pilsēta Trīre aicina ielūkoties slavenās vēstures lappusēs

Nākamā gada pavasarī Reinzemes – Pfalcas pilsētā Trīrē atkal būs skatāms slavenais Trīres apmetnis, ko esot valkājis Jēzus no Nācaretes. Gatavojoties šim notikumam, sākam iepazīstināt arī mūsu lasītājus ar senāko Vācijas pilsētu.

Vēstures gaitā Trīre, kas atrodas Mozeles upes krastos Vācijas rietumdaļā 15 kilometrus no Luksemburgas robežas, bijusi Rietumromas impērijas galvaspilsēta, Viduslaikos dēvēta par Svēto pilsētu, kā Vācijas un Francijas robežpilsēta pārcietusi daudzus militārus konfliktus. Tā ir Romas imperatora Augusta un marksisma pamatlicēja Kārļa Marksa dzimtā pilsēta un mājvieta vienai no slavenākajām Eiropas universitātēm. Pilsēta, kas slavena gan ar Trīres apmetni, ko valkājis Jēzus, – Trīres Doma galveno relikviju, gan savu vīna kultūru. Trīres bīskapija ir vecākā Romas katoļu diacēze uz ziemeļiem no Alpiem, bet Mozeles ieleja – vācu baltvīna dzimtene.

Pirms diviem gadiem Trīre (Trier, senais nosaukums – Augusta Treverorum) svinēja savu 2025. dzimšanas dienu un pilsētas tiesību nostiprināšanas gadadienu 17. gadsimtā pirms mūsu ēras. Par seno vēsturi liecina gan romiešu amfiteātris un tilts, gan pilsētas Doms, Konstantīna bazilika, vairākas termas un slavenie Porta Nigra vārti – vislabāk saglabājies romiešu laika pilsētas nocietinājuma vārtu tornis uz ziemeļiem no Alpiem. Šodien Porta Nigra iespējams izstaigāt gida - romiešu centuriona pavadībā.

Vienlaikus Trīre ir arī Vācijas slavenā rīslinga galvaspilsēta un Vācijas vīna kultūras šūpulis – Trīres iedzīvotāji lepojas, ka viss, kas Vācijā saistīts ar vīnu, vīna vēsturi un tradīcijām, esot radies Trīrē.

Lai gan Trīres apmetņa izcelsme tiek apšaubīta, leģenda vēsta, ka pēc noņemšanas no krusta Jēzus apģērbs ticis sadalīts gabalos, tikai tunika palikusi vesela. Imperatora Konstantīna Lielā māte Svētā Helēna to nogādājusi uz Trīri. Apmetnis plašākai publikai līdz šim bijis redzams vien 17 reizes kopš 1513. Gada, bet pēdējo reizi – 1996. gadā. No 2012. gada 13. aprīļa līdz 13. maijam Trīres apmetnis atkal aicinās uz Trīri svētceļotāju tūkstošus no visas pasaules. Apmetņa izrādīšanu ticīgajiem pavadīs bagāta kultūras programma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.91473889sec.