Paradīze ar tumšu pagātni, jeb kur radies zilais apelsīnu liķieris Curaçao?

Tirkīzzili ūdeņi un baltas pludmales – Kurakao (Curaçao) sala Karību jūrā piedāvā ne tikai slaveno spilgti zilo liķieri un paradīzei līdzīgu dabu, bet arī īstu kultūru sajaukumu. Karību jūras salu ietekmējuši cilvēki no dažādām kultūrām, bet ne visi salā savulaik nokļuvuši brīvprātīgi.

Zilais kurakao liķieris patiešām tiek ražots šajā salā, kas atrodas tikai 70 kilometrus no Dienvidamerikas krastiem, turklāt salā to var iegādāties arī citās krāsās – gan sarkanu, zaļu un dzeltenu, gan caurspīdīgu, kāds arī patiesībā šis rūgto apelsīnu liķieris ir. Citas krāsas tiek iegūtas tikai ar atbilstošu pigmentu palīdzību, bet garšu tas neietekmē.

Stāsts par kurakao liķiera rašanos vienlaikus ir stāsts arī par salas vēsturi. 1499. gadā Karību jūras salās nostiprinājās spāņi, kas cerēja jauniegūtajās zemēs audzēt apelsīnus. Diemžēl vulkāniskajā augsnē apelsīni auga sīki, zaļi un rūgti, līdz kāds atklāja, ka tos var izmantot alkohola aromatizēšanai.

Pēc spāņiem salā ieradās holandieši, un viņu vara Kurakao salā turpinās no 1634. gada līdz pat mūsdienām – kopš 2010. gada oktobra Kurakao ir neatkarīga zeme Nīderlandes Karalistes sastāvā, bet holandiešu klātbūtne ir jūtama it visur, sākot ar galvaspilsētas Villemštades (Willemstad) arhitektūru un beidzot ar to, ka oficiālā valoda salā joprojām ir holandiešu valoda.

Uz ielas gan dzirdams īsts valodu sajaukums, ko veido Rietumāfrikas valodas, portugāļu, spāņu un holandiešu valoda. Tā sauktā papiamento valoda veidojusies 17. – 18. gadsimtā, tajā dominē Āfrikas tautu valodas, - liela daļa salas iedzīvotāju ir Rietumāfrikas vergu pēcteči.

Verdzības tēma caurvij skaistās salas vēstures drūmākās lappuses, un par tām ceļotāji var uzzināt Kurà-Hulanda muzejā Villemštadē. Holandieši salā ieradās, cerot atrast zeltu, bet to neatrada, un sala kļuva par vergu tirdzniecības centru. Labās ostas un ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ vergi no Āfrikas tika transportēti uz Kurakao, no kurienes pēc tam tos pārdeva tālāk kontinentā vai paturēja lauku darbos salā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71921706sec.