Globalizācija: pusei no pasaules valodām draud izzušana [1]

Ik pa divām nedēļām pasaulē aiziet bojā viena valoda. Eksperti paredz, ka samērā neilgā laikā no zemeslodes pazudīs gandrīz puse no 6000 šodien eksistējošām valodām. Daļa vainas un atbildības jāuzņemas modernajiem komunikācijas līdzekļiem, galvenokārt – internetam, bet ne tikai.

Gandrīz 3000 valodām, kurās mūsdienās sazinās cilvēki, tuvākajā nākotnē draud izzušana, paziņojusi Vācijas UNESCO komisija, sagaidot nākamās nedēļas otrdienā – 21. februārī pasludināto Dzimtās valodas dienu.

Valodu pastāvēšanas lielākie apdraudējumi ir dažādi, sākot ar karadarbību, iedzīvotāju padzīšanu no tradicionālajām teritorijām un tā dēvētajiem stigmatizācijas procesiem un beidzot ar migrāciju un valodu sajaukšanos. Arī jauni informācijas mediji atvieglina dažu valodu spiedienu uz citām valodām. Lai pieminam, piemēram, angļu valodas pieaugošo lomu interneta saziņā! Pētnieki atzīst, ka svarīgākais faktors, lai stiprinātu apdraudēto valodu pozīcijas, ir pozitīva attieksme pret savu dzimto valodu.

Kopš 2000.gada Starptautiskā Dzimtās valodas diena tiek atzīmēta, lai veicinātu pasaules lingvistisko un kultūras daudzveidību. UNESCO ir sagatavojis un ik nedēļu atjauno pasaules apdraudēto valodu atlantu, kurā šobrīd iekļautas 2474 valodas. To vidū ir arī 230 valodas, kas kopš 1950. gada izzudušas.

Latvijai jau šīs nedēļas nogalē ir īpaša iespēja stiprināt Latvijas valsts valodas – latviešu valodas pozīcijas, piedaloties 18. februāra referendumā pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Andris 02/19/2012 21:23 muļķu zeme, ne jau balsojums pret stiprinās latviešu valodu, bet kuplas latviešu ģimenes. Jūs iedomājieties, ka krievi jūsu vietā ražos latviešus?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Uzņēmumi


Grand Hotel Kempinski Riga
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18789101sec.