Lūdzu, izkāpiet! - pasaules skaistākās pazemes metro un vilcienu stacijas [1]

Pasaulē ir daudzas pazemes vilcienu stacijas, kas ir tik skaistas, ka nākamā vilciena gaidīšana tajās sagādā patiesu mākslas baudījumu. Vēlaties īstu greznību un krāšņumu? Maskavā un Sanktpēterburgā, piemēram, pazemes stacijas grezno kroņlukturi. Uz peroniem aplūkojamas statujas un kolonnas, kas dekorētas ar marmoru un krāšņām mozaīkām, - „pazemes pilis” bija īsti Staļina prestiža objekti. Maskavas metro tika atklāts 1935.gadā un daudzas no Maskavas metropolitēna stacijām ir kļuvušas par slaveniem tūrisma objektiem.

Pārsteidzoši citāds ir arī brauciens Stokholmas „Tunelbana”, jo vairumu tā staciju dizainu veidojuši mākslinieki. Gaidot savu braucienu, pasažieri var aplūkot instalāciju objektus un milzīgus sienu gleznojumus.

Toties Šanhajā vilcieni traucas cauri tunelim, kurā izmantoti dažādi gaismas efekti, bet Parīzes ainavu nav iespējams iedomāties bez tipiskajiem jūgendstila metro paviljoniem.

Jaunas vai vecas, baroka vai jebkurā citā stilā veidotas, virs zemes vai pazemē – pasaulē ir daudz metro staciju, kas ir apbrīnas vērti mākslas darbi.

Šajās stacijās ir vērts uzkavēties ilgāk:

1. Maskavas metro stacija „Komsomoļskaja” (Krievija) ir īsta pazemes baroka pils, tās sienas grezno mozaīkas, bet griestus – milzīgas lustras.

2. Ne mazāk grezna Maskavā ir arī metro stacija „Kijevskaja” – marmora grīdas, smalkas detaļas, greznas kolonnas.

3. Pārsteigums pazemē: Stokholmas (Zviedrija) metro stacijas ir īsta mākslas galerija. Lielākajā daļā pazemes staciju apskatāmi gleznojumi un instalācijas. Ceļotājiem vērts aplūkot, piemēram, „Station T-Centralen”. Dažās stacijās tiek pastāvīgi mainītas ekspozīcijas un par metro biļetes cenu iespējams piedalīties gida vadītā ekskursijā pa šīm mākslas izstādēm.

4. „Candidplatz”, „Westfriedhof”, „Münchner Freiheit” un citas stacijas Minhenē, Vācijā tāpat piedāvā raibu, bet tomēr stilā izturētu mākslas piedzīvojumu. Minimālisms dizainā, spilgti gaismas efekti, spoguļi un tīras krāsas, kas kopā veido labi pārdomātu mākslas darbu.

5. 83 Parīzes jūgendstila metro stacijas veido Parīzes šarmu tāpat kā ielu kafejnīcas un grāmatu tirgotāji ietvju malās. Arī pašās pazemes stacijās ir, ko redzēt, piemēram, stacijā „Bastille” – krāšņus sienu gleznojumus uz flīzēm, kas ataino Lielās Franču revolūcijas notikumus.

6. Arī Dienviditālijas Neapolē metro pasažieriem acis jātur vaļā: dažas metro stacijas iemieso īstu muzeju koncepciju. Pazemes tuneļos izstādīti 26 Itālijas mūsdienu mākslinieku darbi, bet īpaši „mākslinieciskas” ir 2. līnijas stacijas.

7. Vīnes (Austrija) jūgendstils novērtējams arī, piemēram, metro stacijā „Karlsplatz”, kuras grezni rotātajā ieejas paviljonā regulāri notiek dažādas nelielas izstādes.

8. Tērauda un stikla „koki” grezno vilcienu staciju „Oriente” Lisabonā (Portugāle).Īpaši iespaidīgi stacija izskatās tumsā, kad tiek izgaismota.

9. Bilbao metro Spānijā ir ne tikai ļoti moderns transporta līdzeklis, bet izceļas arī ar oriģināliem staciju risinājumiem.

10. Iespaidīgas kolonnas un svinīgs apgaismojums grezno arī Ziemeļkorejas galvaspilsētas Phenjanas metro, bet stendi ar valdības laikrakstiem kavē laiku gaidītājiem. Phenjanas metro ir īpašs arī ar to, ka tā šahtas stiepjas 110 metru dziļumā, padarot to par dziļāko metro pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 P 02/21/2012 15:18 Bez attēliem absolūti nejēdzīgs raksts

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi" Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Rija Domus Hotel
,


Daugavpils TIC
,


Le Dome
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1631341sec.