Maiju kultūras bojāeju visticamāk izraisīja ūdens trūkums

Šķiet, ka pētniekiem izdevies atrisināt vienu no lielajām pasaules vēstures mīklām, - kāpēc aizgāja bojā maiju kultūra. Atbilde uz šo jautājumu ne tikai izgaismo pagātni, bet arī brīdina par nākotni.

Seno maiju kultūru apvij neskaitāmi mīti. Tās ziedu laiki bija mūsu ēras trešais līdz devītais gadsimts, bet teritoriju ziņā tā aptvēra mūsdienu Gvatemalu, Hondurasu un Dienvidmeksiku, vēlāk aizvirzoties uz Jukatanas pussalu Meksikā.

Viena no maiju kultūras bojāejas teorijām apgalvo, ka klimata pārmaiņu rezultātā maiju apdzīvotajās teritorijās iestājās liels sausums, taču līdz šim nebija padziļinātu pētījumu, kas sniegtu informāciju par nokrišņu daudzuma izmaiņām.

Jukatanas Zinātniskās izpētes centrs Meksikā publicējis informāciju par pētījumu, kurā tika modelēts nokrišņu daudzums laikā no mūsu ēras 800. gada līdz 950. gadam, tātad – laikam no maiju civilizācijas uzplaukuma augstākā punkta līdz tās norietam. Modeļu sagatavošanai nepieciešamos datus zinātnieki ieguva, pētot stalagmītus un jūras nogulumiežus, kas zinātniekiem kalpo kā dabisks „klimata arhīvs”. Stalagmītu augšanas gadskārtu apļi līdzīgi kā kokiem ļauj noteikt, kuri gadi bijuši ar lielāku nokrišņu daudzumu. Līdzīgu informāciju iespējams iegūt arī no jūras nogulumiem.

Pētījums pierādīja, ka nokrišņu daudzuma samazinājums minētajā laika periodā bijis ievērojami mazāks nekā iepriekš domāts, - tikai par 25 – 40 procentiem. Tomēr ar šo samazinājumu pietika, lai izraisītu sausuma periodu. Tā kā maiju apdzīvotajā reģionā Jukatanā nav upju, vasaras lietavas bija galvenais svaiga ūdens avots maijiem. Ūdens trūkums un regulārie sausuma periodi acīmredzot izraisīja nemierus un cilvēku aizceļošanu no pilsētām.

Zinātnieki norāda, ka rekonstruētajiem klimata pārmaiņu modeļiem līdzīgi procesi šī reģiona klimatā novērojami arī mūsdienās. „Apstākļi nav tādi paši, tomēr brīdinājums ir viennozīmīgs”, uzsvēruši pētnieki oficiālajā publikācijā zinātnes žurnālā „Science”. Tas, kas šķiet tikai neliels dzeramā ūdens daudzuma samazinājums, var izraisīt ilgstošas problēmas reģionā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39816308sec.