Arhitektu idejas bez robežām: neparastas ēkas no dīvainiem materiāliem

Gadsimtu pēc gadsimta baznīcas celtas, ceļot akmeni uz akmens... Jaunzēlandes pilsētas Kristčērčas iedzīvotājiem nākas samierināties ar baznīcu, kas celta no kartona. Šādas neparastas būvmateriālu izvēles pamatojums ir visai bēdīgs – 2011.gada zemestrīcē pilsēta smagi cieta, un arī baznīcai, kas ir pilsētas simbols, tika nodarīti nopietni bojājumi.

Japāņu arhitekts Šigeru Bans (Shigeru Ban) šī iemesla dēļ radījis jauna un drošāka dievnama projektu. Tā kā betona būves var tikt bojātas zemestrīcēs, kas šai reģionā nav retums, viņš izvēlējies kartona konstrukciju, kas ir ievērojami vieglāka. Baznīcā būs vietas 700 dievlūdzējiem, bet tās celtniecība izmaksās nepilnus trīs miljonus eiro. Neparastā ēka, kuras konstrukcijā izmantots arī koks un metāls, kalpos tik ilgi, līdz tiks atjaunota vecā katedrāle.

Jums tas liekas dīvaini? – ir arī, taču pasaulē notiek arī citas tikpat trakas lietas kā papes baznīca. Kāds amerikāņu arhitekts, piemēram, specializējies ēku sienu būvniecībā no lietotām autoriepām, kas kā atkritumi praktiski nesadalās, toties tām ir lieliskas izolējošas īpašības. Riepas ir ļoti stabils materiāls, kas turklāt ir ļoti grūti aizdedzināms.

Neparastu arhitektonisko mērķu sasniegšanai var izmantot arī tik vienkāršu lietu kā gadalaiku ritējums: šoziem Bavārijas pilsētiņā Miterfirmiansroitā (Mitterfirmiansreut) tika uzbūvēta oriģināla sniega baznīca. Būvmateriālu izmaksas – praktiski nekādas, jo visu nepieciešamo ēkas būvniecībai nodrošina pati daba. Vienīgais ierobežojums ir tikai laika apstākļi, - nu jau baznīca ir izkususi.

Rokdarbu un dabisko materiālu cienītājiem jādodas uz Braitonu Lielbritānijā: Braitonas viesnīcas Pelirocco istaba ar nosaukumu Do Knit Disturb ir īsts mākslas darbs. Tajā gandrīz viss ir adīts no vilnas! No koka gatavoti tikai gultu rāmji, gleznu ietvari, šūpuļkrēsls un naktsgaldiņš. Uz naktsgaldiņa – adīta paplāte ar ceptām olām, desiņām, šķiņķi, sagrieztiem tomātiem, brokastu kēksiņu, galda piederumiem un kafijas krūzi, un arī visi minētie ir uzadīti no pieciem kilogramiem vilnas dzijas.

Vienā no Spānijas galvaspilsētas Madrides centrālajiem laukumiem Plaza del Callao pagājušajā gadā kāds vācu instalāciju mākslinieks uzbūvēja viesnīcu, kas pilnībā tika veidota no dažāda veida atkritumiem. Save the Beach Hotel uzdevums bija atgādināt par jūras piesārņojuma problēmu pasaulē. Viesnīcā bija piecas divvietīgās istabas un trīs ķīmiskās tualetes, toties nebija tekoša ūdens.

Lai gan Bolīvijas pilsētas Salar de Uyuni nu jau slavenā ēka Palacio de Sal ir tik skaista, ka gribētos tajā iekosties, nedariet to! Ēkas nosaukums tulkojumā nozīmē „sāls pils”, un ēka patiešām ir būvēta galvenokārt no sāls, kas apkārtējā tuksnesīgajā ainavā ir pieejams pārpārēm. Jā, arī krēsli, galdi un pat gultas „Sāls pilī” ir gatavotas no sāls.

Vēl viena vieta, kur našķēšanās diemžēl aizliegta, - viens no pasaules slavenākajiem šokolādes ražotājiem, beļģu uzņēmums Godiva pirms dažiem gadiem iekārtoja viesnīcas numuru no tīras beļģu šokolādes. Dekadence Suite, kuras sienas, kroņlukturi, kamīna apdare un par dīvāna roku balsti bija darināti no šokolādes, tika izveidota uzņēmuma reklāmas kampaņas ietvaros, bet šokolādes cienītājiem bija iespēja piedalīties loterijā un vinnēt bezmaksas nakšņošanu šokolādes istabā. Protams, viesiem nācās samierināties ar faktu, ka iekurt kamīnu vai aizdedzināt sveces svečturos nav ļauts...

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dome Hotel
,


Daugavkrasti
,


Jūrmalas TIC
,


Daugavpils TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.48799896sec.