Efesa - slavenā leģendu, mītu un neatklāto noslēpumu zeme

Turcijas vēstniecība Latvijā aicināja tūrisma ziņu portālu Travelnews.lv doties apceļot Egejas jūras krastu. Lidojumu (Rīga – Stambula - Izmira) nodrošināja lidsabiedrība Turkish Airlines. Travelnews.lv redakcija augsti novērtēja Turkish Airlines servisa kvalitāti, ērtos sēdekļus un patiesi garšīgo ēdienu, kas lidojuma laikā tiek pasniegts visiem pasažieriem.

Tieši ar pilsētas Efesas vārdu ir saistītas vairākas sengrieķu leģendas un mīti. Tā atrodas mūsdienu Turcijas teritorijā, netālu no pilsētas Selčuka. Pilsētas plašums un varenība noteikti pārsteigs Jūs, ja atrauksiet iepazīt šo brīnišķīgo vietu. Efesa ir skaistākā un senākā saglabājusies pilsēta pasaulē. Kādreiz (100.-200. gados) Efesa bija Anatolijas populārākā pilsēta ar vairāk nekā 200.000 iedzīvotājiem, bet pirmie iedzīvotāji šeit parādījās jau 6.000 gadus pirms mūsu ēras.

Foto: Varius pirtis Foto: Teātris Odeons un bazilikas drupas

Pilsēta ir tiešam liela un atrodas nokalnē, tāpēc pastaigu labāk sākt no Efesas augšējās daļas un lēnām virzīties uz leju. Pilsētas augšējā daļā Jūs redzēsiet pilsētas Efesas aizsargmūra sienu drupas un senas pirts Varius drupas. Tepat atrodas Kaldarium - ēkas daļa, kur tika sagatavots karstais ūdens un tālāk novirzīts uz pirtīm. Tūristiem par prieku ir saglabājies arī keramisku cauruļu fragmenti - sena ūdensvada liecības.

Tālāk ved 40 m garš gaitenis ar mozaīkas grīdas daļām. Blakus atrodas valsts Agora (tautas saietu vieta) un bazilika, kura sākas ar brīnišķīgu 165 m garu kolonādi. Domājams, ka šeit atradās senais darījumu centrs.

Foto: Keramisku cauruļu fragmenti Foto: 165 m gara kolonāde

Diezgan labi ir saglabājies arī pilsētas mazais teātris Odeons ar 22 rindām, kas vienlaicīgi varēja uzņemt līdz 1500 skatītāju. No augšējām rindām pavērās brīnišķīgs skats uz Varius pirtīm, baziliku un Pritaneon municipalitāti, kur kādreiz darbojās Efesas parlaments. Šeit arheoloģi atrada skaistas kolonnas un plāksnes, Diānas skulptūru, mūžīgā uguns pavardu.

Foto: Mazais teātris Odeons Foto: Pritaneon municipalitāte

Tālāk Jūs ieraudzīsiet Herakla vārtus - dižu skulptūru veidojumu - tas ir lielākā pilsētas prospekta Kuretlers sākums. Tas bija greznākais pilsētas prospekts ar kolonnām, nojumēm, strūklakām, statujām, galerijām, mozaīku un monumentiem. Kuretler prospektā atradās arī pilsētas lielākais strūklaku komplekss 20 metru garumā ar 12 metru augstām strūklakām.

Foto: Prospekts Kuretlers Foto: Herakla vārti

Prospekta Kuretler lejas daļā atrodas Hadrian templis, sieviešu pirts (kādreiz te nāca ārā karstie avoti), sabiedriskā tualete ar strūklakām. To drīkstēja izmantot tikai vīrieši - tā bija sabiedriskās dzīves centrs, tikšanās un pārrunu vieta. Tā bija pirmā pasaulē zināma maksas tualete un tieši no Efesas nāk populārais teiciens "nauda nesmird".

Šodien Efesas ''iedzīvotāji'' ir kaķi un mums pilsētas apskates laikā izdevās saskaitīt vismaz 30 kaķu. 

Foto: Hadrian templis Foto: "Mūsdienu Efesas iedzīvotājs"

Slavenākā vieta Efesā ir Celsija bibliotēka - lielākā bibliotēka senajā pasaulē. Grezno fasādi izrotā sieviešu figūras - Tikumība, Tiesa, Liktenis un citas. Bibliotēkā ir saglabājies garš gaitenis un tā galā atrodas sarkofāgs, kurā tika apglabāts Celsijs. Uz sarkofaga var redzēt Nikas, Erosa un Medūzas Gorgonas sejas. Pa labi no Celsija bibliotēkas atrodas Mazeusa un Mitridata vārti. Mazeusa un Mitridata - tie ir vergi, kurus palaida brīvībā imperators Augusts. Efesas centrālās Agoras restaurācija vēl nav pabeigta, tāpēc laukums ir pilns ar sanumurētām kolonnu un sienu fragmentiem. Bibliotēka atrādās pa labi no galvenā pilsētas prospekta, savukārt, pa kreisi atradās Publiskā māja. Tieši no Efesas nāk mūsdienās zināmā frāze "iet pa kreisi".

Foto: Pirmās maksas WC pasaulē Foto: Celsija bibliotēka

Pie Publiskās mājas ieejas atradās akmens ar izcirsto pēdu. Ja apmeklētāja (vīrieša) pēda bija mazāka par akmens izcirsto, tad viņu šajā izklaides centrā nelaida, jo bija uzskatīts, ka viņš ir par jaunu.

Nākamais lielākais prospekts Liman ved uz pirtīm un ostu. Kādreiz jūra ir bijusi ļoti tuvu pilsētai, taču šodien līdz krastam ir 6 kilometri.

Foto: Prospekts Liman Foto: Efesas Lielais teātris

Pilsētas lejasdaļā atrodas Efesas Lielais teātris, kas ar savu izmēru pārsteigs ikvienu - tas vienlaicīgi var uzņemt  līdz pat 25 000 skatītājiem. Lielajam teātrim ir izcila akustika - arī mūsdienās te notiek slavenu mākslinieku koncerti un izrādes.

Jo tālāk Jūsu ceļš vedīs no Efesas pilsētas centra, jo mazāk Jūs redzēsiet atjaunoto ēku un laukumu. Šodien arheologu darbs joprojām turpinās.

Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv pateicās Turcijas vēstniecībai Latvijā par iespēju apceļojot Egejas jūras piekrasti un tās pilsētas. Īpašs paldies jaukai un smaidīgai gidei Aylin Szilagyi, kas pavadīja mūsu delegāciju 7 dienu laikā un kļuva par labu Travelnews.lv draudzeni!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36266112sec.