Artemīdas templis - trešais no 7 pasaules brīnumiem

Turcijas vēstniecība Latvijā aicināja tūrisma ziņu portālu Travelnews.lv doties apceļot Egejas jūras krastu. Lidojumu (Rīga – Stambula - Izmira) nodrošināja lidsabiedrība Turkish Airlines. Travelnews.lv redakcija augsti novērtēja Turkish Airlines servisa kvalitāti, ērtos sēdekļus un patiesi garšīgo ēdienu, kas lidojuma laikā tiek pasniegts visiem pasažieriem.

Artemīdas templis ir viens no 7 pasaules brīnumiem, kuru šajā sarakstā 200. gadā iekļāva Bizantijas Filons – sengrieķu inženieris, matemātiķis un dzejnieks. Slavenais templis atrodas viena no pasaules skaistākajām senajām pilsētām Efesā, Egejas jūras piekrastē (mūsdienu Turcijas teritorijā).

Artemīdas tempļa celtniecība sākas 550. gadā pirms mūsu ēras, ar tuvējās valsts Līdijas pasakaini bagāta valdnieka Krēza atbalstu, un turpinājās 125 gadus. Templi cēla par godu grieķu medību dievietei Artemīdai (dieva Apolona māsa).

Foto: Artemīdas templis šodien Foto: Artemīdas templis šodien

Pēc 200 gadiem Artemīdas templi iznīcināja spēcīgs ugunsgrēks, vēlāk pēc valdnieka Maķedonijas Aleksandra pavēles templis tika atjaunots.

Artemīdas templis "brīnumu" sarakstā tika iekļauts lieliskās arhitektūras un izmēra dēļ – tas bija ne tikai viens no lielākajiem grieķu tempļiem, bet arī viens no pirmajiem, kurš bija celts tikai no marmora.

Senākais templis bija 110 m garš un 55 m plats. No trīs pusēm templi rotāja 127 milzīgas 20 metru garas marmora kolonnas, kas bija izkārtotas divās rindās. Savukārt, ēkas priekšā bija altāris ar krāšņām kolonnām. Milzīgajā jumta fasādē atradās trīs logi. Pie altāra stāvošie dievlūdzēji caur vidējo logu varēja saskatīt dievieti Artemīdu.

Foto: Artemīdas templis šodien Foto: Artemīdas templis šodien

Templis bija slavens arī ar to, ka tā celtniecībā tika izmantotas jaunās tehnoloģijas un izgudrojumi. Ar tā laikā pacēlājiem nebija iespējams pacelt smagus marmora blokus augšā un uzlikt uz kolonnām. Tempļa arhitekts Hersifrons gandrīz izdarīja pašnāvību, jo nezināja kā atrisināt situāciju. Lai paceltu smagus marmora pārsegumus uz augšu, viņš izdomāja izveidot rampu no smilšu maisiem, kas pacēlās nedaudz augstāk par vietu, kur bija jānovieto akmens bloks. Kad smagais marmora bloks tika uzvilkts augšā, tad apakšējos smilšu maisus sāka lēni iztukšot un rampa grima arvien zemāk līdz tam brīdim, kad bloks iegūlās tam domātajā vietā. Tika izgudroti arī jauni bloku transportēšanas veidi, kuri tika pilnveidoti un izmantoti arī citu celtņu būvēšanā.

Laika gaitā greznu templi postīja iebrucēju ciltis, zemestrīces un plūdi. Šodien dižā tempļa vietā atrodas tikai viena kolonna, kura tika atjaunota ar arheologu palīdzību un šodien ir pieejama tūristiem.

Cilvēki, kuri ir redzējuši šo šedevru, runā, ka pārējie pasaules brīnumi pat nevar stāvēt klāt Artemīdas templim.

Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv pateicās Turcijas vēstniecībai Latvijā par iespēju apceļojot Egejas jūras piekrasti un tās pilsētas. Īpašs paldies jaukai un smaidīgai gidei Aylin Szilagyi, kas pavadīja mūsu delegāciju 7 dienu laikā un kļuva par labu Travelnews.lv draudzeni!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93124485sec.