Kenijai cauri trauksies miljons gnu antilopju

Jūlija beigās Āfrikas austrumu zemei Kenijai cauri trauksies vairāk nekā 1.3 miljoni gnu antilopju, 360 000 Tomsona gazeļu un 190 000 zebru. Neiedomājamais skaits savvaļas dzīvnieku katru gadu šķērso Maras upi, dodoties uz Masai Mara nacionālā rezervāta pļavām.

Pētnieki gan nevar paredzēt konkrētu laiku ikgadējai masveida migrācijai. Gandrīz 500 kilometru garo ceļu pārnadžu bari veic atkarībā no tā, kad iekrīt nokrišņu periodi. Taču parasti ganāmpulki uzturas Maras ekosistēmā līdz oktobra sākumam, kad negaisa mākoņi pie apvāršņa mudina tos doties uz dienvidiem, lai jau atkal ar leknu zāli mielotos Serengeti nacionālā parka teritorijā.

Lielā dzīvnieku migrācija Kenijā aizsākās 20. gadsimta sešdesmitajos gados, kad vakcinācijas pret liellopu mēri dēļ samazinājās slimību izplatība arī savvaļas zālēdāju starpā, novedot pie to populācijas eksplozijas. Maras šķērsošana ir neatņemama migrācijas sastāvdaļa – jūlija mēnesī milzīgie savvaļas ganāmpulki upes dienvidu krastā gaida uz pirmo vientuļo dzīvnieku, kurš uzdrošināsies spert kāju ūdenī. Tam parasti seko visi pārējie, taču ceļš ir daudz bīstamāks, nekā varētu šķist – upi uzmana krokodili, bet krūmājos tās krastos vieglu medījumu gaida lauvas un leopardi. Vasaras laikā Maras upi vairākkārt šķērso arī mazāki ganāmpulki, kuri, acīmredzot, seko instinktiem un zinātniekiem vēl neizprotamiem klimata signāliem.

Sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados tūristi sekoja milzīgajiem pārnadžu bariem, nakšņojot mobilās telšu nometnēs, kuras uzsliet līdzēja vietējie gidi. Mūsdienās lielās migrācijas interesenti tomēr sliecas par labu daudz elegantākām, stacionārām naktsmītnēm.

Tiem, kas vēlas izbaudīt īstu Āfrikas piedzīvojumu un kopā ar antilopju bariem šķērsot Maras upi Kenijā, dabas pētnieki un vietējie tūrisma guru iesaka būt ļoti pacietīgiem. Tas nebūt nav ceļojums izvēlīgajiem un kaprīzajiem, bet gan īstiem safari entuziastiem – nākas paciest milzīgo tveici un cīnīties ar insektiem, kā arī jābūt gatavam redzēt plēsēju medījumu mirstīgās atliekas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.35630488sec.