Romas Kolizejs sācis sasvērties

Vienam no ievērojamākajiem Eiropas vēsturiskā kultūrmantojuma objektiem, iespējams, steidzami jāveic remontdarbi. Kā atzīst eksperti, senā Romas Kolizeja konstrukcija ievērojami sasvērusies – celtnes dienvidu daļa šobrīd atrodas par 40 centimetriem zemāk nekā ziemeļu.

Rozella Rea, atbildīgā par 2000 gadu veco pieminekli, atzina, ka aptuveni pirms gada tika pirmoreiz pamanīta neliela celtnes sasvēršanās, taču pēdējo mēnešu laikā slīpums ticis uzraudzīts pastiprināti. Viņa uzticējusi itāļu ģeologiem un citiem zinātniekiem padziļināti izpētīt problēmu un viena gada laikā paziņot par rezultātiem.

Jau uzsākti testi, kuros tiks noskaidrots apkārtējās vides faktoru, piemēram, autosatiksmes radīto vibrāciju atstātais iespaids uz pasaulslaveno pieminekli.

Profesors Džiordžio Monti atzinis, ka, iespējams, ielūzuši grandiozā amfiteātra pamati.

"Betona bluķis, kas balsta kolizeju, atgādina 13 metru biezu, ovālu virtuli. Var izrādīties, ka tajā radušās plaisas," Monti izklāstīja presei.

Zinātnieks pieļauj, ka var būt nepieciešama tehniska iejaukšanās, ja bažas izrādīsies pamatotas, taču ir pāragri spriest, kāda veida remontdarbi būtu vispiemērotākie.

Arī Pizas tornis, vēl viens ievērojams Itālijas arhitektūras piemineklis, slavens ar konstrukcijas noliekšanos uz vienu pusi. 2001. gadā tas tika atvērts no jauna pēc tam, kad vairāk nekā desmit gadu garumā inženieri centās novērst tā apgāšanos.

Romas Kolizejs, kas labi pazīstams kā asiņaino gladiatoru cīņu norises vieta Romas impērijas laikā, katru gadu piesaista simtiem tūkstošu tūristu, un teju vienmēr ir apmeklētāju pārpildīts.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50052381sec.