ASV kodolizmēģināju poligonus, iespējams, atvērs tūristiem

Nesen ASV Kongresa izskatītajā likumprojektā minēts, ka trīs bijušos kodolizmēģinājumu poligonus, kuriem Otrā pasaules kara laikā bija īpaši nozīmīga loma valsts kodolieroču programmas īstenošanā, iespējams, varētu pārveidot par nacionālajiem parkiem. Ja likumprojekts tiktu pieņemts, pirmo reizi vēsturē šie poligoni būtu atvērti apmeklētājiem.

Par tūrisma objektiem varētu pārvērst Okridžas laboratorijas Tenesī štatā, Losalamosas zinātniskās pētniecības kompleksu Ņūmeksikā, kā arī Hanfordas kodolreaktoru Vašingtonas štatā. Katrs no šiem punktiem savulaik bija nozīmīga tā dēvētā Manhetenas projekta sastāvdaļa, kura ietvaros vislielākajā slepenībā tika radīti pirmie kodolieroči. Piemēram, Okridžā tika bagātināts urāns, bet Hanfordā – radīts plutonijs kodolieroču vajadzībām. Savukārt abas atombumbas, kuras tika pielietotas Japānā (Hirosimā un Nagasaki), tika saliktas Losalamosā.

Mūsdienās vairāki objekti poligonos ir ļoti nolaistā stāvoklī, un tiem draud nojaukšana. Turklāt daļa no tiem vēljoprojām tīti noslēpumu plīvurā – daudzi amerikāņi nemaz nenojauš par šo objektu esamību. Kodolizmēģinājumu poligoniem bija milzu loma Otrā pasaules kara noslēguma laikā, kā arī tie ietekmējuši globālās valstu attiecības pat vairākus gadu desmitus pēc tam. To pārvēršana nacionālajos parkos nozīmētu vēsturiskā mantojuma saglabāšanu, kā arī ļautu interesentiem pirmo reizi ASV vēsturē iekļūt šajās teritorijās.

Lēmums par likumprojekta apstiprināšanu varētu tikt pieņemts, agrākais, jau šonedēļ.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.82332516sec.