Zviedrjias skolā atceltas uzrunas "viņš" un "viņa"

Tolerantā Zviedrijas skolā Egalia ieviests jauns vietniekvārds hen, kas turpmāk aizvietos tradicionālos han ("viņš") un hon ("viņa").

Jaunais vārds ir izplatījies un nesen tika ierakstīts arī nacionālās enciklopēdijas interneta versijā. Pamazām to sāk lietot arī Zviedrijas mediji.

Tā piemēram, elektriķi, kurš ierodas skolā Egalia, lai salabotu elektroinstalācijas, uzrunā kā hen, lai bērni nedomātu, ka elektriķis ir tikai vīriešiem piemērota profesija. Bērnu dārzā nav nevienas tradicionālas bērnu grāmatas, jo arī tās uzspiež savus stereotipus par prinčiem un princesēm. Tieši tāda pati attieksme ir pret rotaļlietām – lelles te neatradīsiet, toties ir divas precētas vīriešu kārtas žirafes, kuras adoptējušas krokodilēnu.

Daži jauno vietniekvārdu kritizē. Sociologs un vienlīdzības jautājumu eksperts Eliss Klaesons apgalvo, ka neitrālā dzimte bērniem tikai jauc galvu, jo tie lieliski apzinās atšķirības starp zēniem un meitenēm. Daži neapmierinātie iedzīvotāji pat raksta anonīmas sūdzības uz skolu Egalia, izsakot draudus.

Egalia ir viskorektākā sagatavošanas skola Zviedrijā, kas arī ir iemesls asajai diskusijai sabiedrībā. Skolas mērķis ir izaudzināt bērnus, kuri pret dzimumu attiecas neitrāli un kuros nav iesakņojušies dzimumu stereotipi. Šī ideja radās jau 1998. gadā un tika atbalstīta no valdības puses. Tās autore bija audzinātāja no Stokholmas Lotta Rajalina, kura nofilmēja sevi un savus kolēģus darbā ar bērniem un ievēroja, ka attieksme pret zēniem un meitenēm ir atšķirīga, radot bērnos "pareizo" uzvedības modeli saskaņā ar to dzimumu. Pētījums pierādīja arī to, ka puišiem tiek dota lielāka uzvedības brīvība un pievērsta pastiprināta uzmanība.

Pati skola gan atvērās tikai 2010. gadā – divpadsmit gadus pēc pētījuma, tomēr tagad tā ir vispopulārākā sagatavošanas skola Zviedrijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Krāslavas TIC
,


Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija (ALTA)
,


Hercogs Mārupe
,


Alūksnes TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.4429059sec.