Aktivizējies vulkāns zem Santorīni salas kūrorta

Santorīni salas vulkāns, kas reiz iznīcināja Mīnoja civilizāciju, atkal aktivizējies, apdraudot pasakaino kūrortu Egejas jūras dienvidos.

Aptuveni pirms 4 000 gadu Santorīni salas ainava visticamāk daudz neatšķīrās no tās eksotikas, kādu šeit iespējams vērot mūsdienās.

Taču šķiet, ka vēsture var atkārtoties. Dziļi salas pazemes struktūrās pētnieki konstatējuši verdošu magmu – izkusušus iežus apmērā līdz pat 20 miljoniem kubikmetru.

Zinātniskā žurnāla "Nature Gescience" publikācijā minēts, ka pēdējā gada laikā sala pacēlusies par 14 centimetriem, turklāt seismiskie sensori, kas salas apkārtnē izvietoti 2012. gada sākumā, pēc 25 gadu miera perioda reģistrējuši veselu virkni nelielu zemestrīču.

Santorīni vulkāna izvirdums senā pagātnē uzskatāms par vienu no vispostošākajiem cilvēces vēsturē – salas apbūve tika pilnībā noslaucīta, pārklājot apkārtni ar vairāku metru biezu vulkānisko pelnu segu, bet pēc tam postošs cunami vilnis iznīcināja mīnojiešu piekrastes pilsētas tuvumā esošajā Krētas salā. Tā bija postoša nelaime, no kuras senā civilizācija tā arī nespēja atgūties.

Santorīni vulkāniskā ģeogrāfija nav kļuvusi par šķērsli, lai mūsdienās šeit radītu plaukstošu kūrortu – tā kļuvusi par iecienītu pieturvietu daudzām kruīza līnijām un galamērķi tūkstošiem atpūtnieku.

"Lai gan Santorini pazīstama ar tās eksplozīvajiem vulkāna izvirdumiem, visticamāk šādas katastrofas notiek ne biežāk kā reizi 20 000 gadu," uzskata Oksfordas Universitātes pētnieks Deivids Pils.

Nelielas vulkāniskās aktivitātes šeit reģistrē vidēji reizi 14 gados, bet pēdējais nozīmīgais izvirdums novērots pirms aptuveni 70 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75115705sec.