Varētu ierobežot apmeklētāju skaitu Siksta kapelā Vatikānā

Vatikāns ir brīdinājis, ka varētu ierobežot apmeklētāju skaitu Siksta kapelā, lai pasargātu kapelu no postījumiem.

Šogad Siksta kapela svin 500 gadu jubileju. Karstajā sezonā kapelu apmeklē 20 000 tūristu dienā, kas kā viens vēlas redzēt Mikelandželo slavenās griestu freskas.

Kritiķi sūdzas, ka liels apmeklētāju skaits varētu ne tikai radīt postījumus reliģiskajai atmosfērai, bet arī izraisīt neatgriežamus mākslas darbu postījumus.

Šā gada oktobrī Itālijas literatūras kritiķis Pietro Citati uzrakstījis atklātu vēstuli Itālijas galvenajam laikrakstam, rakstot, ka tūristi atgādina "piedzērušos pūli", jo viņi neviļus ar savu elpu, svīšanu, putekļiem uz apaviem un ķermeņa radīto karstumu riskē sabojāt freskas.

Pēc viņa vārdiem, atmosfēru veido viss pārējais, izņemot mākslas darbu vērošana, jo tūristi ignorē Vatikāna lūgumu ievērot klusumu, būt savaldīgiem un nefotografēt.

Vatikāna laikrakstam muzeja direktors Antonio Paolucci sacīja, ka cilvēku radītais putekļu ievazāšanas, ķermeņa mitruma un svīšanas radītais oglekļa dioksīda spiediens var radīt apmeklētājiem neērtības un galu galā bojājumus gleznām.

Ja uz šo problēmu adekvāti nereaģēs un tūristu skaits aizvien turpinās pieaugt, tad tiks ierobežots apmeklētāju skaits Siksta kapelā, ieviešot īpašas, tūristiem domātas cepurītes.

1994. gadā, pēc 14 gadu restaurācijas, Sista kapelā tika uzstādīta mitruma regulatora sistēma, gaisa kondicionēšana, filtri un mikro klimata kontrole.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Valmieras TIC
,


Limbažu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57212782sec.