Piecas dīvainākās pasaules spoku pilsētas

Nav noslēpums, ka pat 21. gadsimtā pasaulē atrodami neapdzīvoti ciemati, pilsētas un pat rajoni, kurus iedzīvotāji pametuši dažādu likstu dēļ – tuksnesī ieputinātas, kādreiz plaukstošas pilsētas, kara zonas, bijušo koloniju galvaspilsētas un pat ekscentriski kūrorti. Dažas no civilizācijas atstātajām zonām, piemēram, Pripjata Ukrainā, kļuvušas par cilvēka izraisītu katastrofu simboliem, turpretī citas piedzīvojušas vulkānu izvirdumu postu vai strauju ekonomisko lejupslīdi.

Piedāvājam ieskatu piecās iespaidīgās, mazpazīstamās pasaules vietās, kuras visprecīzāk atbilst apzīmējumam "spoku pilsētas".

Granbasama, Kotdivuāra

Iespaidīgās arhitektūras dēļ Kotdivuāras bijušās galvaspilsētas kādreizējais krāšņums saskatāms vēl šodien. Pēc tam, kad Granbasamu 1896. gadā pameta franču valdnieki, tās komerciālā nozīmība piedzīvoja strauju lejupslīdi. Kopš Kotdivuāras neatkarības atjaunošanas 1960. gados, Granbasama kļuvusi par īstu spoku pilsētu – par spīti pieaugošajai interesei no tūristu puses, no šīs situācijas tai tā arī nav izdevies atgūties.

Oradūra pie Glānas, Francija

Oradūra pie Glānas (attēlā) nes liecības par tumšu pagātnes periodu – 1944. gada 10. jūnijā, Otrā pasaules kara pilnbriedā, pilsētiņa piedzīvoja prātam neaptveramas nežēlības – dzīvības zaudēja pilnībā visa tās populācija. Pēc franču pretošanās kustības uzbrukuma, nacistu kareivji atriebības uzbrukumā pārņēma pilsētu, noslaktējot 642 tās iedzīvotājus – netika žēlota pat neviena sieviete vai bērns.

Plīmuta, Montserrata (Britu aizjūras teritorija)

Karību salas Montserratas galvaspilsētas Plīmutas liktenis saistīts ar vienu no lielākajām dabas katastrofām, kādas pieredzētas pēdējā laikā. Reiz krāšņā un gleznainā Britu impērijas koloniālā laikmeta pilsēta tika pilnībā nopostīta vulkāna izvirduma laikā 1995. gadā – lavas un nokaitētu akmeņu straume tuvējo apkārtni pārklāja ar 12 metru biezu vulkānisko izmešu kārtu. Lai gan 19 cilvēku zaudēja dzīvības, bet lielākā daļa salas populācijas bija spiesta to pamest, teritorijas ziemeļu daļa brīnumainā kārtā palika teju pilnībā neskarta.

Agdama, Azerbaidžāna

Vēsturiskā Agdamas pilsēta Azerbaidžānas rietumu daļā piedzīvoja totālu lejupslīdi pēc Padomju Savienības sabrukuma. Pamestā pilsēta kļuva par cietsirdīgu kauju liecinieci Kalnu Karabahas kara laikā – šajā bruņotajā konfliktā no 1991. līdz 1994. gadam noritēja cīņa starp Azerbaidžānas un Armēnijas bruņotajiem spēkiem, cerībā pārņemt kontroli pār tāda paša nosaukuma reģionu.

Armēņu kareivjiem izdevās ieņemt Agdamu 1993. gada jūlijā – pilsētas iedzīvotāji bija spiesti pamest mājokļus. Kad 1994. gadā beidzot tika pārtraukta uguns, Agdamas okupanti pilnībā nopostīja pilsētu, neļaujot azerbaidžāņiem to sagrābt atkārtoti. Mūsdienās pazīstamā Agdamas mošeja ir vienīgā saglabājusies celtne, kas stalti un vientuļi slejas šajā ļaužu pamestajā nostūrī.

NLO ciemats, Sandžiha, Taivāna

Unikālā pilsētiņa Taivānā, dēvēta arī par "NLO ciematu", saistāma ar ASV valdības iecerēm izveidot futūristisku atpūtas kūrortu Āzijā dienošajam militārajam personālam. Projekts, kurš datējams ar 1970. gadiem, tā arī netika pabeigts – pēc divu gadu ilgiem celtniecības darbiem būvnieki pameta topošo ciematu. Zinātniskās fantastikas kinolenšu cienīgo ēku dēļ "NLO ciemats" 28 gadus bija uzskatāms par vienu no dīvainākajām spoku pilsētām pasaulē, piesaistot simtiem ziņkārīgu tūristu, līdz 2008. gadā nepabeigtās būves tika pilnībā nojauktas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 21.04.2024 Liepājas restorānu nedēļa aicina Liepājas reģiona TIB
Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu | Skatīt vairāk
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67510009sec.