Par kašalota "vēmekļiem" vīrietim piedāvā 50 tūkstošus eiro

Kādam Lielbritānijas iedzīvotājam piedāvāta 50 000 eiro liela atlīdzība par dīvaini smakojošu akmeni, ko pastaigas laikā vietējā pludmalē nejauši uzgājis viņa suns. Kā izrādās, savādais objekts, iespējams, ir vaļu vēmekļi, ko kā sastāvdaļu bieži izmanto smaržu pagatavošanā.

Kens Vilmens bija devies pastaigā piekrastes pilsētiņā Morkemā Anglijas ziemeļos, kad viņa suns sāka pievērst uzmanību "visai lielam akmenim" ar viļņainu faktūru un dzeltenīgu nokrāsu.

Sākotnēji vīrietis objektu atstāja pludmalē, bet vēlāk tomēr to savāca, nākot pie atziņas, ka tas varētu būt gabals pelēkās ambras – vielas, kura atrodama kašalotu gremošanas sistēmā.

Milzīgie zīdītāji reizēm atrij pelēkās ambras masu, un tā nonāk uz ūdens virsmas. Jau gadsimtiem ilgi šis dabiskās izcelsmes produkts uzskatāms par ļoti vērtīgu.

Muskusam līdzīgās smaržas dēļ pelēko ambru, kas nostāvējusies vairākus gadus, bieži izmanto smaržrūpniecībā, taču svaigai tās masai piemīt nepatīkama smaka.

"Pacēlu, pasmaržoju un, nedaudz viebdamies, noliku to atpakaļ vietā," Vilmens pastāstījis BBC.

"Tai ir muskusam līdzīga smarža, un, jo ilgāk jūs to smaržosiet, jo patīkamāka tā būs."

Vilmens šobrīd gaida testa rezultātus, lai pārliecinātos, ka atrastais cietās masas gabals patiešām ir pelēkā ambra, ko mēdz dēvēt arī par "peldošo zeltu". Taču jau tagad izplatījušās baumas, ka kāds franču uzpircējs to vēlas iegūt savā īpašumā par 50 000 eiro.
"Tā vērtība ir tik augsta unikālo īpašību dēļ," paskaidrojis Skotijas Nacionālā muzeja darbinieks Endrjū Kičeners. "Tā ir ļoti svarīga izejviela smaržrūpniecībā, kam grūti piemeklēt mākslīgu aizvietotāju."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.0116899sec.