Nedēļas ceļojums: Grieķija – mīklaini eksotiska un reizē tik pazīstama

Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv turpina rakstu sēriju – nedēļas ceļojums, kurā piedāvājam tūrisma nozares profesionāļu skatījumu par konkrēto valsti. Iespaidos par Grieķiju dalījās ceļojumu aģentūras FTB Latvia E-komercijas speciāliste un mājas lapas redaktore Kristīne Kudrjavceva un produktu menedžere Viktorija Saksone.

Kāpēc vērts doties uz Grieķiju?

Apmeklējot šo valsti pirmo reizi vai tik pat labi - septīto, tā nebeidz pārsteigt. Grieķiju raksturo pasaulslaveni arhitektūras pieminekļi, ko ikvienam gribētos sazīmēt ar vēstures grāmatās skatītajām fotogrāfijām, grieķu virtuve, kas arī pie mums ienākusi, piemēram, ar tik pazīstamo fetas sieru Grieķu salātos, kā arī kultūru, kas vienlaicīgi ir gan eksotiska, gan tik ļoti pazīstama.

Kādu vilina antīkā gaisotne, arheoloģiskie izrakumi un mīti, bet vēl kādu saule un nebeidzamais krasts. Taču man ir jāatklāj noslēpums - Grieķija ir jāiepazīst nesteidzoties, jo tiem, kuri to neskata un tajā neieklausās pietiekoši uzmanīgi, šīs senās valsts dzīves ritms un kultūra paliek neatklāti.

Ko vērts apskatīt, esot Grieķijā?

Viena no nepārprotami skaistākajām vietām un Grieķijas salu baznīcām ir Panagia Paraportiani Mikēnās. Tā ir celta laika posmā no 14. līdz 17. gadsimtam, un, sekojot dažādu laikmetu arhitektūras tendencēm, ieguvusi unikālu formu. To veido piecas kopā savienotas baznīcas, kurām pa virsu ir uzcelta vēl viena. Jūs neatstās vienaldzīgus arī baznīcas atrašanās vieta ar krāšņu skatu uz Vidusjūru.

Runājot plašākos mērogos, ikvienam kaut vai reizi būtu jāsajūt Atēnu senatnes elpa, Akropoles varenība un jāiepazīst vietas, kurās satiekas dziļa pagātne, mīti un modernas aktualitātes – tas ir Olimpa kalns Peloponesas pussalā ar tempļiem Zevam un Hērai, un antīkais Olimpiskais stadions.

Nekam nespēj līdzināties Krētas sala, kas drīzāk atgādina akaču ieskautu purva salu starp Eiropas, Tuvo Austrumu, Āzijas un Āfrikas krastiem un kas pārsteigs ar skaistām pludmalēm un plašiem arheoloģiskajiem objektiem. Šeit noteikti apmeklējiet Knososas pils drupas, kuras pamati likti gandrīz četrus tūkstošus gadu atpakaļ.  

Savukārt tos, kuri vēlas izbaudīt siltas smiltis un atpūtu uz ūdens, neatstās vienaldzīgus Arvanitia pludmale Peloponesē, Santorini krasts dienvidaustrumos, kas ir iecienīta pludmale sērfošanai un izbraukumiem ar ūdens motocikliem, kā arī paradīzes pludmales Mikēnās, kas ir populāras arī ar savu nakts dzīvi.

Ir vērts pieminēt arī to, ka Grieķija arī viegli aizsniedzama arī transporta ziņā. Jūs būsiet laipni gaidīti kādā no daudzajām valsts lidostām, kā arī varat doties ar automašīnu vai vilcienu.

Pastāstiet par grieķu kultūras īpatnībām!

Runājot par Grieķijas kultūru un tās izpausmēm, laikam visvairāk prātā nāk dejas – sirtaki vai zobra, kuras viesmīlīgie grieķi labprāt parādīs un palīdzēs iemācīties. Šeit cilvēki svin gan nacionālos, gan reliģiskos svētkus, kurus caurvij spēcīgi iesakņojušās tradīcijas un rituāli. Līdzīgi kā Latvijā, grieķi svin arī vārda dienas. Vairumam no grieķiem ir kādā svētā vārds, tādēļ šie cilvēki svin vārda dienas pēc baznīcas kalendāra. Viņus šajā dienā bez īpaša uzaicinājuma apmeklē draugi un ģimene, pasniedz nelielas dāvaniņas un vēl ilgu mūžu un daudzus gadus. Nama saimnieki cienā viesus ar saldumiem un uzkodām. Šeit vārda dienas ir pat vēl svarīgākas, nekā dzimšanas dienas.

Daudzi grieķi ir māņticīgi, it īpaši ciematos. Viņi tic ļaunai acij, tādēļ nēsā līdzi nelielus amuletus. Kakla rotas, rokassprādzes un piekariņus ar uzzīmētu zilu aci jūs itin viegli varēsiet nopirkt suvenīru veikaliņos. Tāpat šim nolūkam mājas stūros dažkārt tiek karinātas sīpolu un ķiploku bizes. Grieķi šīs dabas veltes uzskata arī par lieliskiem līdzekļiem, kas palīdz ārstēt slimības.

Kurus ēdienus iesaka nogaršot no grieķu virtuves?

Grieķijas virtuve ietver Vidusjūras virtuvi, ko raksturo svaigi dārzeņi, graudaugi, maize, zivis un dažāda veida gaļa, it īpaši kazas un aitas gaļa, kas tiek pasniegta grillēta, kā arī sieri, jogurta mērce tzadziki un, protams, olīvas un olīveļļa, kas piešķir ēdienam īpašu bagātīgu garšu. Tradicionāli vissātīgākā maltīte šeit ir vakariņas, kurās iesakām nobaudīt gaļas vai jūras velšu mezi - ēdienu izlasi, kas tiek pasniegta pakāpeniski, nogaršošanai ar dažādām piedevām. Mezi parasti pasūta uz vairākiem cilvēkiem, jo tikai tā ar šo bagātīgo ēdienu var tikt galā. Kādā no ēdienreizēm noteikti nogaršojiet spinātu pīrāgu spinakotu. Vīna cienītāji novērtēs sarkanā vīna šķirnes no Naosas un Nemeas reģioniem, bet labākais baltvīns nāk no Santorini. Ja vēlaties, ko stiprāku, nodegustējiet anīsa degvīnu Ouzo. Sifnosas sala ir populāra ar labāko turku zirņu zupu, bet visizsmalcinātākie baklažānu ēdieni tiek pasniegti Leonidio.

Kurš gadalaiks vislabāk piemērots Grieķijas apskatei?

Grieķija ir skaista jebkurā no gadalaikiem. Pavasarī varēsiet priecāties par zaļiem kalniem un laukiem, straujiem ūdenskritumiem un bagātu dabu. Vasaras sezona būs vispiemērotākā, lai apmeklētu daudzās salas un saliņas – katru ar savu unikālu skaistumu un lai izbaudītu atpūtu pludmalē un uz ūdens. Vairāk saules siltuma noteikti saņemsiet laika periodā no maija līdz oktobrim.

Vasaras sezonai piedāvāsim Baltijas operatoru gatavās atpūtas ceļazīmes uz Krētas, Korfu un Rodas salām. Jūnijā plānoti četri reisi uz brīnišķīgo Santorini salu no Igaunijas ar atpūtas iespējām uz 7 vai 14 naktīm. Nepalaidiet garām šādu iespēju!

Tāpat piedāvājam ceļazīmes arī no Somijas un Vācijas. Savukārt ceļotājiem, kuri nevēlas iegādāties gatavus atvaļinājuma komplektus, palīdzēsim rezervēt aviobiļetes, viesnīcas un parūpēsimies par citiem nepieciešamajiem pakalpojumiem, piemēram, automašīnas nomu. Brīnišķīga alternatīva viesnīcām, ceļojot nelielās grupās, ir apartamentu, lauku mājas vai villas īre, kā arī kruīzs pa Grieķijas saliņām.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.ftb.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


1Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51508093sec.