Honkongā konstatē pasaulē augstāko gaismas piesārņojuma līmeni

Veicot pētījumu gadu mijā uz 2013. gadu, zinātnieki Honkongā konstatējuši vienu no spēcīgākajiem gaismas piesārņojuma līmeņiem pasaulē – izrādās, ka nakts debess šajā metropolē ir vairāk kā 1 000 reižu gaišāka par vispārpieņemtajiem starptautiskajiem standartiem.

Pētījumā, ko veikusi Honkongas Universitāte, noskaidrots, ka gaišuma līmenis Honkongas tirdzniecības rajonā Tsimšatsui pat par 1 200 reizēm pārsniedz starptautisko nakts debess gaismas piesārņojuma standartu, kas attiecināms uz cilvēka radītu gaismu.

Blīvi apdzīvotajā pilsētā, kas ir mājvieta septiņiem miljoniem iedzīvotāju, nepastāv nekādu likumisku ierobežojumu ārējam ēku un infrastruktūras objektu apgaismojumam. Pētnieki atzīst, ka šī iemesla dēļ gaismas piesārņojums Honkongā ir daudz izteiktāks nekā, piemēram, Londonā, Sidnejā, Tokijā vai Šanhajā.

"Nakts laikā, izejot Honkongas ielās, ir neiespējami neapžilbt no patiešām uzmācīgā ārtelpu apgaismojuma," atzinis pētījuma vadītājs Džeisons Pans.

"Fakts, ka debess jums ir tik ļoti izgaismots, norāda uz nelietderīgu enerģijas patēriņu," viņš stāsta, pebilstot, ka pārmērīgais mākslīgais apgaismojums negatīvi ietekmē arī nakts dzīvnieku uzvedību un bioloģiskos ritmus. "Apgaismojuma līmeni nepieciešams samazināt, pielāgojot to vides vajadzībām."

Pētījums liecina, ka gaismas piesārņojums var izsaukt veselības problēmas arī cilvēkos, tostarp bezmiegu, galvassāpes un hormonālos traucējumus, kā arī izjaukt bioloģiskā pulksteņa ritmu.

Kā zināms, 23. martā norisināsies Starptautiskā Zemes stunda, ko organizē Pasaules Dabas Fonds. Ļaudis visā pasaulē tiks aicināti uz stundu izslēgt apgaismojumu, lai piesaistītu uzmanību starptautiskajām klimata pārmaiņām.

Zemes stundas laikā 2012. gadā uz brīdi tika izslēgts apgaismojums vairākās Honkongas augstceltnēs, tostarp Starptautiskajā finanšu centrā un "Central Plaza" ēkā.

Saistībā ar gaismas piesārņojuma novēršanu jāpiebilst, ka sākot ar 2013. gada 1. jūliju Francijā, sekojot jaunieviestiem noteikumiem, birojiem un veikaliem nakts laikā nāksies izslēgt apgaismojumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45648003sec.