Arheologi Turcijā uziet "elles vārtus"

Grupai itāļu arheologu Turcijā izdevies atrakt antīkās pasaules "vārtus uz elli" – ieeju vulkāniskā alā, kas pildīta indīgām gāzēm.

Tempļa komplekss senajā Hierapolisā, kas atrodas mūsdienu Pamukkales kūrortpilsētas teritorijā, minēts neskaitāmās senās leģendās un vēstures avotos.

"Šī vieta ir tik blīvi pildīta ar tvaiku, ka, tajā ieejot, miglas dēļ grūti saredzēt zemi. Jebkurš dzīvnieks, kurš šeit sper kāju, acumirklī iet bojā," tā 24. gadā rakstījis grieķu vēsturnieks Strabons.

Arheologiem nu izdevies atklāt riņķveida tempļa drupas tuvumā alas ieejai, ko ieskauj joniešu kolonnas. Uz vienas no tām lasāms veltījums pazemes valstības dievībām.

Discovery News ziņo, ka izrakumos atklāti pierādījumi arī netālu esoša termālā baseina un pagalma eksistencei, kas reiz kalpojuši kā tikšanās vieta priesteriem un ļaudīm, kas nākuši sarunāties ar mirušajiem tuviniekiem, kā arī vēlējušies savām acīm skatīt pravietiskas vīzijas.

Frančesko D'Andria no Salento Universitātes apgalvo, ka vēstures avotos minētās "vīzijas", visticamāk, bijušas halucinācijas pēc indīgo tvaiku ieelpošanas.

Pētnieki atzīst, ka ala, par kuru minēts divas tūkstošgades senos avotos, vēl joprojām ir bīstama dzīvniekiem un cilvēkiem.

"Cenšoties nokļūt tuvāk siltajai ieejai alā, indīgo garaiņu dēļ mūsu acu priekšā bojā gāja vairāki putni."

Leģendām apvīto senvietu 6. gadsimtā izpostīja kristieši, taču pēcāk tā pamatīgi cieta vairākās zemestrīcēs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis Estravel Latvia
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.! | Skatīt vairāk
no 350 EUR
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 20.04.2024 Vakars ar Dj Park Hotel Latgola
Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910 | Skatīt vairāk
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74309301sec.