Latvijas iedzīvotāji ceļojot vēlas izbaudīt bezrūpīgu atpūtu, ko nevar atļauties mājās

Lai noskaidrotu latviešu ceļošanas paradumus, viens no vadošajiem  tūroperatoriem Latvijā – Novatours - veicis aptauju, kuras dati liecina, ka  tūristi no Latvijas visbiežāk ceļojot vēlas iepazīt valsts kultūras daudzveidību un sagaida bezrūpīgu atpūtu, ko nevar atļauties steidzīgajā ikdienā.

67% respondentu atzina, ka no ceļojuma sagaida neplānotus piedzīvojumus, ceļojumā neiekļautu apskates objektu atklāšanu, kas paliek atmiņā. Tikai viena piektā daļa aptaujāto norādīja, ka ceļojumu labprāt apvieno ar izdevīgu iepirkšanos. Trakulīgas ballītes un jaunu biznesa kontaktu iegūšana ir tikai desmitās daļas respondentu nozīmīgākais  ceļošanas mērķiem.

Gandrīz visi aptaujas dalībnieki (92%) norādīja, ka labprāt ceļotu biežāk, nekā viņi to dara šobrīd. Kā galveno iemeslu, kādēļ netiek ceļots biežāk, respondenti minēja lielas izmaksas par ceļojumu. Vienlaikus gandrīz piektā daļa aptaujāto atzina, ka reizēm no ceļošanas uz ārzemēm ir jāatsakās darba vai ģimenes pienākumu dēļ.

Lai arī aptaujātie Latvijas iedzīvotāji atzinuši, ka ceļošanai tomēr ir augstas izmaksas, 47% no viņiem pēdējo divu gadu laikā ir ceļojuši uz ārzemēm vismaz vienu vai divas reizes, 26% -  to ir darījuši vēl biežāk – līdz pat četrām reizēm. Savukārt tikai 16% atzinuši, ka pēdējo divu gadu laikā nav izdevies ceļot uz ārzemēm vispār.

Aptaujājot respondentus par vietām, kur viņi visbiežāk iegādājas ceļojumus, 44% atzina, ka labprātāk ceļojumus iegādājas paši, nopērkot tikai lidmašīnas, prāmja vai cita transporta biļetes. 34% respondentu atzina, ka labprātāk ceļojumus iegādājas konsultējoties ar aģentiem ceļojumu aģentūrā, taču 31% respondentu, taupot laiku, ceļojumus iegādājas aģentūru mājas lapā. Liela daļa aptaujāto atzina, ka ceļojumus izvēlas plānot paši, izvēloties sev tīkamu galamērķi un skatoties pēc iespējamajiem variantiem kā nonākts līdz izvēlētajam galamērķim - pērkot lidmašīnas biļetes, īrējot automašīnas un pērkot viesnīcu pakalpojumus.

Apskatot Latvijas iedzīvotāju ceļošanas ieradumus pēc ceļojuma formāta, var secināt, ka gandrīz puse respondentu izvēlas atpūtas braucienus uz kūrortiem, kurus iegādājoties pie kāda no ceļojumu operatoriem. Tikpat liela daļa atzina, ka ceļojumus plāno paši, izvēloties galamērķi, piemeklējot attiecīgi izdevīgākās transporta biļetes un viesnīcas, kā arī ekskursiju maršrutus. Ceturtā daļa respondentu atzina, ka viņiem vistīkamāk ir ceļot ar autobusu, kuros tūristam tiek uzlikta pamatīga „kultūras slodze”, apmeklējot nozīmīgākos tūrisma objektus un pievēršot pastiprinātu uzmanību izvēlētā galamērķa kultūrai un tradīcijām.

Interesants ir fakts, ka lielākā daļa respondentu uzskata, ka lēmumu pa ceļošanu ģimenē izvēlas visi kopā, taču sievietes uzskata, ka tomēr viņas vairumā ir tās, kuras pieņem lēmumu par konkrēta galamērķa vai tūrisma operatora izvēli.

Aptaujājot klientus par galamērķa izvēli, respondenti galvenokārt min vairākus faktus, kas ir noteicošie. Trešdaļa uzskata, ka tieši izvēlētās valsts kultūras un tradīcijas ir tās, kas nosaka galamērķa izvēli. Tikpat daudz ir atzinuši, ka cena ir dominējošais faktors ceļojuma izvēlē, 14% respondentu izvēli nosaka izvēlētā galamērķa daba un klimats, 6% - atsauksmes no draugiem, tikpat liels skaits ceļo, jo izvēlētajā valstī dzīvo draugi vai radinieki.

Atbildot uz jautājumu par biežāk apmeklētākajām valstīm Latvijas iedzīvotāji atzinuši Angliju, Ēģipti, Grieķiju, Itāliju, Spāniju, Turciju, Vāciju, Zviedriju un kaimiņvalstis Igauniju un Lietuvu. Visvairāk ceļotāji vēlētos doties uz tām valstīm, kas atrodas salīdzinoši tālāk nekā tās, kuras tiek apmeklētas visbiežāk. Sapņu zemes ir ASV, Austrālija, Brazīlija, Indija, Jaunzēlande un Taizeme. Vienlaikus liels skaits norādīja, ka labprāt arī dotos uz tādām valstīm kā Francija, Grieķija, Ēģipte, Itālija, Spānija un Portugāle. Lai arī lielākā daļa sapņu zemju atrodas siltākā klimatā, tikai 14% atzinuši, ka klimats ir noteicoša is ceļojuma izvēlē.

Jautājot par tām valstīm, kuras nevēlētos apmeklēt, lielākā daļa respondentu atzinuši, ka tādas valsts nav. Daļa gan ir minējusi, ka nelabprāt brauktu uz tādām valstīm kā Afganistāna, Indija, Irāka, Ķīna un Krievija.

Novatours klientu aptauju veica šī gada martā.  Aptaujas mērķis bija noskaidrot kādi ir Latvijas iedzīvotāja ceļošanas paradumi.

Novatours ir lielākais tūroperators Baltijas valstīs, kas Latvijā darbojas vairāk nekā 10 gadus. Tūroperators organizē brīvdienu un ekskursiju braucienus ar čarterlidojumiem. Novatours garantē kvalitatīvus, uzticamus un drošus ceļojumu risinājumus pat uz vistālākajiem galamērķiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Uzņēmumi


Novatours
,


Nikos Travel
,


Estravel Latvia
,


1Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39116621sec.