Eiropiešu alpīnisti pēc konflikta Everestā izlīguši ar šerpām

Pēc strīda uz Everesta nogāzēm, kura dēļ tika uzsākta policijas izmeklēšana, trīs eiropiešu alpīnisti izlīguši ar nepāliešu gidiem.

Kā ziņots iepriekš, ar alpīnisma rekordiem pazīstamais šveiciešu alpīnists Ueli Steks un Simone Moro no Itālijas, kurš pasaules augstākajā virsotnē pabijis jau četras reizes, 2013. gada 27. aprīlī bija nonākuši konfliktsituācijā ar vietējiem nepāliešu gidiem netālu no Everesta virsotnes.

Kāds amerikāņu aculiecinieks AFP žurnālistiem pastāstījis, ka Stekam, Moro un britu fotogrāfam Džonatanam Grifitam tika lūgts neturpināt kāpšanu, pirms nepāliešu šerpas sagatavoja ekipējumu tālākajam ceļam.

Aculiecinieks atzinis, ka eiropieši, kuri mēģināja iekarot 8 848 metru augsto virsotni pa kādu jaunu, nenosauktu maršrutu bez papildus skābekļa, ignorējuši gidu norādījumus.

"Šerpas komandai lūdza neturpināt kāpienu, kamēr nav salabots ekipējums, tomēr viņi tā nedarīja. Pēcāk nogāzās vairākas ledus atlūzas, trāpot šerpām, tādēļ viņi kļuva saniknoti," atzīst aculiecinieks.

Pēcāk tajā pašā dienā grupa nepāliešu devās augšup uz bāzes nometni pie alpīnistu teltīm, un nomētāja tās ar akmeņiem, līdz vīrieši iznāca ārā. Tad uzsākās garas pārrunas, kā arī izcēlās kautiņš.

"Bija šaušalīgi skatīties – viņi gandrīz tika nogalināti," atzīst aculiecinieks.

Moro, aprakstot notikušo savā mājaslapā, atzīst, ka ir "gandrīz neiespējami", ka ledus šerpām uzkritis komandas rīcības dēļ. Viņš min arī, ka viņam uzbrukusi "nekontrolējama banda".

"Viņi acumirklī kļuva agresīvi un ne tikai sita un spēra alpīnistiem, bet arī apmētāja viņus ar akmeņiem," minēts ziņojumā, kas norāda, ka kautiņš izcēlies otrajā Everesta nometnē 6 500 metru augstumā. Ticis piebilsts arī, ka Moro grupa nav traucējusi šerpām, kuri laboja virves, ko ik gadu izmanto simtiem citu alpīnistu, lai sasniegtu Everesta virsotni.

"Abas puses atvainojās viena otrai un šķīrās draudzīgi," atzīst kāds Nepālas Tūrisma ministrijas pārstāvis.

"Visi trīs vīrieši šobrīd nolēmuši turpināt virsotnes iekarojumus," viņš pastāstījis, piebilstot, ka Nepālas valdība plāno ieviest speciālu uzvedības kodeksu, pēc kura turpmāk būs jāvadās gan alpīnistiem, gan šerpām, lai izvairītos no kautiņiem nākotnē.

Liza Holija, amerikāņu žurnāliste un pazīstama Everesta vēsturniece, pastāstījusi, ka šādi incidenti uzskatāmi par "ļoti, ļoti retiem".

Tikko pēc ķīviņa eiropieši nokāpa no kalna, un Moro devās uz netālo ciemu pie Luklas lidostas, kur nakti pavadīja slimnīcā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.97848392sec.