Ķīnā izzūd tūkstošiem upju

Lai gūtu labāku priekšstatu par valsts upju sistēmu un ūdens resursiem, Ķīnā nesen tika veikta valsts vēsturē pirmā nacionālā ūdenstilpņu skaitīšana. Tomēr apjomīgā projekta rezultāti likuši vides ekspertiem vien nobrīnīties, kur pazudušas milzīgs skaits Ķīnas upju.

Pirms ūdenstilpņu skaitīšanas eksperti uzskatīja, ka Ķīnas robežās plūst vismaz 50 000 upju. Taču trīs gadus ilgušā pētījuma rezultāti bija pārsteidzoši – patiesībā šis skaitlis ir tikai 22 909. Tas nozīmē, ka izzudušas vismaz 27 000 upju.

Kur īsti palikušas Ķīnas upes? Eksperti to izzušanā vaino divus faktorus – novecojušas kartēšanas metodes un globālās klimata izmaiņas. Intervijā ar laikraksta South China Morning Post Ķīnas Ūdens resursu ministrijas pārstāvis norādījis, ka sākotnēji aplēstais upju skaits bijis neprecīzs novecojušu karšu dēļ, kuras datējamas ar 20. gadsimta vidu. Viņš piebildis arī, ka klimata pārmaiņas novedušas pie ūdenskrātuvju izzušanas.

Tomēr vides aktīvisti nav tik pārliecināti par upju pazušanas iemesliem. Daudzu vides organizāciju pārstāvju vidū pastāv uzskats, ka tieši Ķīnas strauji augošā ekonomika kombinācijā ar ļoti vājām vides aizsardzības regulām novedusi pie ūdensceļu skaita samazināšanās. Kā pierādījums šādai teorijai ir lēna, taču stabila ūdens līmeņa samazināšanās divās valsts lielākajās upēs – Jandzi un Huanhē.

Pastāv nopietnas bažas, ka jau 21. gadsimta laikā 23 000 upes būs pārāk maz, lai ar dzeramo ūdeni apgādātu blīvi apdzīvotās valsts iedzīvotājus. Turklāt liela daļa šo ūdenstilpņu jau šobrīd ir ievērojami piesārņotas, radot pamatu satraukumam arī par potenciālām valsts iedzīvotāju veselības problēmām nākotnē.

Klimatologi apgalvo, ka Ķīna gan nav vienīgā valsts, kam jau tuvā nākotnē draud dzeramā ūdens ieguves problēmas. Klimata pārmaiņu dēļ izžūst tūkstošiem upju visā pasaulē, nemaz nerunājot par laika apstākļu anomālijām, kuras bieži vien izsauc postošu sausumu. Tomēr lielākajā daļā šādu valstu nepastāv pārapdzīvotības problēma, kā arī tur ūdensceļi nav tik piesārņoti kā Ķīnā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
 Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.63365698sec.