Ceļu būvnieki Belizā nolīdzina maiju piramīdu

Lielceļa izbūves projekta ietvaros Belizā līdz ar zemi nolīdzināta viena no lielākajām maiju piramīdām valstī, to sasmalcinot šķembās ceļa klātnes pildīšanai.

Kā ziņo vietējās varas iestādes, ceļu būves uzņēmums, izmantojot smago tehniku, līdz pamatiem nolīdzinājis seno piramīdu.

Belizas Arheoloģijas institūta galva Žaims Eivs atzīst, ka postījumi Nohmulas senvietā valsts ziemeļos konstatēti 2013. gada maija sākumā. Ceremoniālais komplekss datējams ar 2 300 gadu senu pagātni, un tas uzskatāms par nozīmīgāko izrakumu centru Belizas ziemeļos, netālu no Meksikas robežas.

Nohmula atradās privātam īpašniekiem piederoša cukurniedru laukā, un šeit esošajām piramīdām, atšķirībā no citām līdzīgām būvēm Centrālamerikā, kas līdz mūsdienām labi saglabājušās vai tikušas restaurētas, bija raksturīgas nevienādas akmens sienas. Tomēr Eivs atzīst, ka ir teju neiespējami aptuveni 30 metru augsto piramīdu noturēt par dabisku pakalnu, jo šīs senās drupas bijušas labi pazīstamas visā reģionā, kā arī apkārtnei nav raksturīgs kalnains reljefs.

"Šie puiši zināja, ka tā ir sena celtne," atzīst Eivs.

Belizas policijas pārstāvji pastāstījuši, ka uzsākta izmeklēšana, bet vainīgie var tikt krimināli sodīti. Nohmula komplekss atrodas uz privātas zemes, taču Belizas likumi nosaka, ka visas pirmsspāņu perioda būves atrodas valdības aizbildniecībā.

Šī gan nav pirmā reize, kad Belizā līdzīgā veidā tiek izpostīta kāda no daudzajām maiju senvietām, tomēr eksperti atzīst, ka šajā gadījumā nodarīti līdz šim lielākie zināmie postījumi. Ticis piebilsts arī, ka valstij pietrūkst resursu, lai pievērstu pastiprinātu uzmanību senvietu apsargāšanai un saglabāšanai.

Taču piramīdas nolīdzināšanā brīnumainā kārtā rodams arī kas pozitīvs – seno celtni tagad burtiski iespējams aplūkot šķērsgriezumā, uzzinot par principiem, kādi izmantoti tās celtniecībā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79593778sec.