Bodruma, Turcijā vilina ar gleznainajiem līčiem, kalniem un maigo klimatu

Siltums un maiga vēja vēsmas apņem, tikko speram pirmo soli Bodrumā, Turcijā. Ceļš līkumo gar majestātiskajiem kalniem, atliek tikai aizturēt elpu, kad aiz kārtējā līkuma paveras burvīgs līcis ar kuģi tālumā vai apdzīvota vieta ar šeit raksturīgajām baltajām mājām. Bodrumā pēc ilgāka laika atkal piedāvā nokļūt tūroperators Novatours. Egejas jūras krasts šajā vietā pamazām kļūst tūristiem aizvien komfortablāks - tūrisma un reģiona attīstība uzņēmusi pilnu jaudu un tādā droši dodas uz priekšu. Ceļotāji šeit izbauda turku viesmīlību, pasakaino dabu un maigo klimatu, skaistās pludmales, kā arī katra diena nes jaunus piedzīvojumus. Atliek vien ļauties Bodrumas izbaudīšanai.

Par ceļotāju mājām vismaz nedēļas garumā kļūst Bodrumas visdažādākā stila un lieluma viesnīcas, un šeit turki pacentušies sajust jebkura ceļotāja vajadzības un materiālās iespējas. Savs šarms un mājīgums ir nelielajām viesnīcām. Savukārt, ja vēlies luksus atpūtu un apkalpošanu, lūdzu! Atliek vien rūpīgi izvēlēties sev īsto viesnīcu, un pasakainais Turcijas ceļojums var sākties!

Bodrumā viesnīcas izvietotas galvenokārt gar jūras krastu - no viena līdz nākamajam gleznainajam līcim, uz pussalām, kā arī pamazām pakāpjas kalnos. Mūsu gids rāda jaunbūvju masīvus, kur top atkal jaunas un jaunas viesnīcas. Izskatās, ka turki ir pārliecināti - cik viesnīcās vietu, tik būs viesu. Ja maijs vēl mierīgāks, tad līdz ar atvaļinājumu sākumu ceļotāji pārņem Bodrumu kā no Eiropas migrējošs bišu spiets. Netrūkst arī citu kontinentu pārstāvju, kuriem Turcija šķiet eksotika un miera osta reizē.

Ja pirms ceļojuma izpētīsiet Bodrumas fotogrāfijas internetā, tad ziniet, ka tieši tik burvīgas iegūsiet bez jebkādas datora pēcapstrādes arī sev. Nedēļas laikā manā arhīvā ir nokļuvušas simtiem fotogrāfiju ar ceļvežu vāka cienīgiem attēliem. Ne mirkli Egejas jūra nav garlaicīga - ūdens šeit vietām ir samtaini tumši zils, vietām tirkīza zilā krāsā un neticami caurspīdīgs – ne acu atraut. Ik pa brīdim aizšaujas kāda motorlaiva, savus sānus aizšūpo kuģi vai turku koka laivas "flakas". Un naktī? Pilnmēness kā torpēda kādā vakarā izšaujas aiz kalna un spoguļojas jūras tumšajās dzīlēs. Klusums. Ne skaņas. Vienīgi zivis lēkā turpat krastā...

Bodrumas klimats līdz ar kalnu un jūras tuvumu ir salīdzinoši patīkams – pat ja gaisa temperatūra pārsniedz 30 grādus. Ne jau tikai mums – pie šejienes saules svelmes nepieradušajiem ārzemju ceļotājiem tas ir būtiski. Bodruma kļūst aizvien prestižāka un pieprasītāka Turcijas turīgāko un sabiedrībā pazīstamo personību vidū. Iedomājieties, ka dzīvojat viesnīcā, bet turpat netālu kalnā atrodas Turcijas futbola zvaigžņu villas.

Bodrumas senais amfiteātris bieži vien pulcē dažādu koncertu klausītājus, piemēram, šeit pat uzstājies Tarkans (slavens turku dziedātājs), kurš citkārt tūrisma iecienītās vietās koncertus nesniedz. Maijs un septembris ir piemērotākais, lai izvairītos no Turcijas svelmes, īpaši noderīga atziņa ģimenēm ar maziem bērniem un vecāka gada gājuma ceļotājiem. Oktobrī viesnīcas galvenokārt aizver līdz nākamā gada maijam, kad te atkal ierodas tūristi no visas pasaules. Ja ikdienā Bodrumā mīt aptuveni 70 000 vietējo iedzīvotāju, tad karstākajā tūrisma sezonā cilvēku skaits palielinās līdz pusotram miljonam. Izņēmums ir viesnīcas ar bagātīgu SPA procedūru klāstu, kurp pārējiem viesnīcniekiem par brīnumu ceļotāji ierodas arī ārpus aktīvās tūrisma sezonas.

Plašas iespējas vērtīgām ekskursijām

Protams, ja mērķis ir mierīga atpūta, var pat neatstāt savas viesnīcas teritoriju, laiskoties pie baseina, jūras krastā, sātīgajās brokastīs uzņemtās kalorijas apņēmīgi doties sadedzināt ūdens aerobikā vai citās aktīvās nodarbēs, vakaros izbaudīt turpat organizētos jautros izklaides pasākumus utt. Tomēr doties tūkstošiem kilometru garā ceļojumā un kaut nedaudz neiepazīt Bodrumas dabas un vēsturiskos brīnumus?

Cik vien tālu acu skats paveras, redzamas baltas, viena otrai līdzīgas mājas, kas savu arhitektūru ieguvušas šeit agrāk dzīvojušo grieķu ietekmē. Tikai tuvojoties nākamajam - jau skaļākas atpūtas cienītāju iemīļotajam kūrortam – Marmarisa, baltos namus pamazām nomaina mājas ar sarkaniem jumtiem. Šeit tuvu atrodas arī vairākas Grieķijas salas, piemēram, Kosas sala. Katru dienu uz to iespējams doties ar ātrgaitas kuģi, nelielais jūras pārbrauciens ilgst aptuveni 20 minūtes. Kosas salā dienu var pavadīt ļoti aizraujošu dienu un pēcpusdienā atkal atgriezties Turcijā. Divi zaķi ar vienu šāvienu! Vienā ceļojumā gan Turcija, gan Grieķija.

Ekskursijām no Bodrumas kā galamērķi var izvēlēties arī tik pasakainas vietas kā seno pilsētu Efesu, vienu no Turcijas dabas brīnumiem – Pamukkale, Daljanas upes deltu. Neaprakstāmas izjūtas dāvā tāds piedzīvojums kā turku pirts. Sastaptie pirtnieki iesaka apmeklēt turku pirti tieši ceļojuma sākumā. Masāža pēc pirts ne tikai atslābina katru ķermeņa muskulīti, bet arī burtiski no tā brīža apziņas izslēdz vēl pēdējās līdzatvesto ikdienas rūpju paliekas... Pēc šādas ķermeņa palutināšanas arī jauniegūstamais iedegums esot daudz skaistāks. Aktīvākie var izvēlēties dienas garumā ekskursiju ar džipiem kalnos, vai izbraukt sauļoties un peldēties ar kuģi jūrā. Piemēram, Gumbetā iespēja sarunāt izbraukt jūrā makšķerēt vai ķert kalmārus. Bodrumā savas iespējas ir niršanas cienītājiem. Gan audzētavās pie viesnīcām, gan brīvā dabā, ja palaimējas, var satikt delfīnus - Jalikavakas apkārtnē pat roņus.

Dabas bagātības ik uz soļa

Viesnīcu ēdienkarte ir kā spogulis tam, kas konkrētajā brīdī Bodrumā ir nogatavojies. Kad esam Bodrumā, īstais arbūzu un meloņu laiks – augļi kūst mutē. Labvēlīgie laika apstākļi Bodrumas lauksaimniekiem un augļkopjiem dod iespēju gadā novākt vairākas ražas. Piemēram, Didimas apkārtnē zemenes audzē tādā apmērā, ka no tām gatavo pat vīnu. Tāpat šeit raksturīgi audzēt persikus, mandeles, granātābolus, vīnogas utt. Visus šos gardumus iespējams nogaršot svaigā veidā, saldajos ēdienos, īpašajos turku saldumos, salātu mērcēs. Kur vien skats paveras, Bodrumā aug olīvkoki. 

Īpaši labi Bodrumas dabu un vietējo nodarbošanos var iepazīt, ja izvēlas ekskursiju ar džipiem. Pa ceļam iegriežamies vienā no kalnu ciemiem. Te nemana lielražošanu, vietējie saglabājuši dažādas aroda tradīcijas. Mūsu gids stāsta, ka agrāk valsts noteica, kura zeme kam pienāksies mantojumā. Lauksaimniecība bija izvērsta kalnos, te varēja gūt lielākos ienākumus. Pie šīm vērtīgajām zemēm tika vīrieši, savukārt nevērtīgos gabalus piejūrā dabūja sievietes. Pie vispārējā tūrisma uzplaukuma variet spriest paši, kuri pašreiz ir lielākie ieguvēji... Skarbi, bet pat nacionālo lepnumu – olīvas vietējiem nav īpaši izdevīgi audzēt. Tāpat ar rokām austi paklāji dažviet vēl top, bet process ir pārāk laikietilpīgs, lai šādā veidā spētu nopelnīt. Interesantas ir reģionā saglabātās dzirnavas, īpaši būvētas lietus ūdens savāktuves, vietām arī akmens mājas utml. Tas viss ceļotājam ļauj iztēloties, kā šeit saimnieko tagad un agrāk.

Vēsture Bodrumā līdzās ar moderno

Bodrumas reģions bagāts dažādiem arhitektūras pieminekļiem. Svētā Pētera pils (būvēta 1402. gadā) kļuvusi par Bodrumas simbolu. Īpaši interesants ir tās Zemūdens arheoloģijas muzejs. Protams, Bodrumas apdzīvoto vietu - īpaši ostu dzīve patīkami pārsteidz pat pieredzes bagātākos ceļotājus. Senais un jaunais šeit veido saspēli, no vecām zvejas laivām līdz koka kuģiem un luksus klases jahtām. Lai arī Marmarisā klubu dzīve ir vēl piesātinātāka, arī, piemēram, Gumbetā viegli atrast izklaides klubos, bāros. Turklāt, kā jau minēju, vairums viesnīcas rūpējas, lai viesiem būtu pieejamas visdažādākās šāda rakstura izklaides iespējas, neizejot no viesnīcas teritorijas.

Protams, atzīmēšanas vērta ir Bodrumas virtuve – gan maigāku, gan asāku ēdienu cienītājiem, protams, ar plašu turku saldumu izvēli. Tāpat Bodruma lepojas ar vietējiem vīniem. Suvenīru cienītājiem ir plašas iespējas ko atvest par piemiņu gan no rūpnieciski ražotajiem niekiem, gan oriģināliem roku darinājumiem. Dārgi? Kaulējies! Izvēle var būt par labu arī turku saldumiem, visplašākā klāsta garšvielām - no sarkanajiem pipariem līdz augstas klases safrānam. Ja vēlaties no Bodrumas atvest olīveļlu, granātābolu mērci salātiem, kādu vietējo dzērienu vai tml., iegādājiet to visu savlaicīgi un atdodiet bagāžā. Ja lidojums ir caur Viļņu, kaimiņu lidostas drošības pārbaudē visi šie labumi būs jāatstāj stingrās likumdošanas saistībā ar šķidrumu pārvadāšanu dēļ. 

Pateicos tūrisma operatoram Novatours par lielisko iespēju apmeklēt Bodrumu. Vairāk informācijas par Novatours piedāvātajiem ceļojumiem www.novatours.lv



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42162991sec.