Arheologi Peru atrok dārgumiem pārpildītas kapenes

Pēdējo nedēļu laikā arheologi visā pasaulē nākuši klajā ar vairākiem pārsteidzošiem atklājumiem. Piemēram, pētnieku komandai Kambodžā izdevās atklāt senu "zudušo pilsētu", bet vien nedēļu vēlāk līdzīgs atklājums pārsteidza slovēņu arheologus Jukatanas pussalas džungļos Meksikā.

Taču pavisam nesen arī arheologu grupa Peru paziņojusi par senu kapeņu atrakšanu, kurās blakus mūmijām uzieti arī senās vari civilizācijas dārgumi.

Aptuveni tūkstoš gadu senās kapenes, kuras atrastas aptuveni 300 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Limas, atrodas netālu no izrakumu poligona, kurā 2010. gadā pētniekus pārsteidza līdzīgs atklājums. Apbedījumu kamera atrodas aptuveni divus metrus zem zemes – to segušas 33 tonnas smilšu. Tiek uzskatīts, ka šī ir trīs pirmsinku vari civilizācijas princešu atdusas vieta, kā arī pirmās līdz šim uzietās vari civilizācijas karaliskās kapenes. Atrasto bagātību dēļ tikko pēc izrakumu veikšanas arheologi kapenes turēja slepenībā, bažījoties par senlietu zagļu iespējamajiem uzbrukumiem.

Atverot kapenes, peruāņu un poļu arheologi atrada 60 mūmijas. Lielākā daļa no tām bija sievietes, kuras apbedītas stāvus. Pie vairākām mūmijām tika atrastas no dārgmetāliem izgatavotas rotas, bet pie viņu kājām – labi saglabājušās vāzes, klūdziņu grozi, kā arī citas dārglietas. Kopumā karaliskajā apbedījumā atrasti vairāk nekā 1 200 sudraba, zelta un keramikas priekšmeti, kuri uzskatāmi par nenovērtējamiem to kulturālās vērtības ziņā.

Vari ļaudis bija pārtikusi un spēcīga civilizācija, kura dzīvoja piekrastē mūsdienu Peru teritorijas ziemeļos. Uzplaukumu tā piedzīvoja ap 500. gadu mūsu ērā, taču kāda iekšēja konflikta dēļ ap 800. gadu civilizācijas varenība bija zudusi, bet jau pēc 9. gadsimta vari ļaudis no reģiona pazuda pilnībā. Arheologu atradumi, tostarp nesen uzietās kapenes, pētniekiem palīdz iegūt konkrētāku priekšstatu par vari kultūru, ļaujot nākt klajā ar secinājumiem, kāda bijusi dzīve Peru pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55572414sec.