Irākā ierīkos valsts vēsturē pirmo nacionālo parku

Irākas politiķi atzinīgi novērtējuši plānus atvērt valstī pirmo nacionālo parku, kurš atrastos vietā, kas tiek dēvēta par mūsdienu civilizācijas šūpuli.

Milzīgās purvāju platības valsts dienvidos ir mājvieta tādām sugām kā ūdens bifelis, Basras niedru ķauķis, kā arī Irākas tarkšķis.

Irākas dienvidu mitrāju ekosistēma, kas ir lielākā Tuvojos Austrumos, pamatīgi cieta 1991. gadā pēc tam, kad Sadams Huseins ar nolūku no reģiona izraidīt maadānu jeb tā dēvēto purva arābu ciltis pavēlēja drenēt vietējos purvus. Tiek lēsts, ka toreiz tika iznīcināti aptuveni 93 procenti ekosistēmas.

Pēc Sadama Huseina gāšanas 2003. gadā uzbūvētie dambji tika iznīcināti, un purvājos atgriezās ūdens, palīdzot atjaunot reto un aizsargājamo sugu populāciju. Kā vēsta The New Scientist, pārsteidzošā kārtā notikušajā izdzīvoja visas 278 reģionā reģistrētās putnu sugas.

"Fakts, ka mēs esam gatavi veltīt daļu mūsu zemes dabai, ir brīnumains solis," atzinis Azāms Alvašs, organizācijas "Nature Iraq" prezidents. Viņš piebildis, ka Mezopotāmijas purvāji tiks aizsargāti kā "civilizācijas šūpulis".

Tomēr nacionālā parka izveide var izrādīties visai sarežģīts process. Irākas kaimiņvalstis – Sīrija, Turcija un Irāna – aizvien vairāk pievērš uzmanību ūdens plūsmas ierobežošanai Tigras un Eifratas upēs, tādēļ "Nature Iraq" plāno pārbūvēt upju krastus, lai ik pavasari ūdens plūsmu novirzītu tieši purvājos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 20.04.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.57291889sec.