Arheologi apstiprina: Peru senatnē valdījušas sievietes

Arheologi Peru atklājuši jau astotās kapenes pēdējo 20 gadu laikā, kurās atrastas kādas pirmsspāņu perioda priesterienes mirstīgās atliekas. Kā atzīst eksperti, šis atradums apstiprina teoriju, ka pirms aptuveni 1 200 gadiem reģionā pie varas bijušas sievietes.

Nesen atrastās mirstīgās atliekas, domājams, pieder kādai močiku civilizācijas sievietei. Arheologi tās uzgāja 2013. gada jūlija beigās Čepanas provincē valsts ziemeļos.

Tomēr tas ir tikai viens no atklājumiem šajā reģionā, kas pārsteidzis zinātniekus. Piemēram, 2006. gadā arheologi uzgāja tā dēvētās "Čao lēdijas" kapenes, kura, visticamāk, gājusi bojā pirms 1 700 gadiem un bijusi viena no pirmajām valdniecēm–sievietēm Peru.

"Šis atklājums norāda, ka sievietes ne vien vadīja dažādus rituālus, bet arī bija močiku civilizācijas valdnieces," AFP pastāstījis projekta vadītājs Luijs Haime Kastilio. "Savos izrakumos esam atklājuši vien sieviešu kapenes, taču ne reizi – vīriešu."

Arheologi stāsta, ka priesteriene esot bijusi apbedīta iespaidīgā, 1 200 gadu senā kamerā, piebilstot, ka močiku ļaudis bijuši meistarīgi amatnieki.

"Apbedījumu kamera veidota burta "L" formā un ir izgatavota no māliem, bet klāta vara plātnēm, veidojot viļņu un jūras putnu siluetus," stāsta Kastilio. Speciāli izbūvētās nišās kapenēs atrasti arī dažādi keramikas izstrādājumi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.01672506sec.