Muzejs lūdz interneta lietotāju palīdzību sena mākslas darba restaurācijā

Skotijas Nacionālais muzejs Edinburgā lūdz interneta lietotāju palīdzību, lai pareizi savietotu sena viduslaiku akmens kaluma detaļas.

Kadbollas Hiltona akmens, domājams, tapis ap 800. gadu mūsu ērā. Detalizētos attēlus akmenī iekaluši tā dēvētie piktu ļaudis – itin noslēpumaina, taču mākslinieciska tauta, par kuru mūsdienu vēsturniekiem zināms visai maz. Akmens kalums tapis drīz pēc tam, kad pikti pievērsās kristietībai, un uz tā atrodams viens no Skotijā senākajiem Jēzus Kristus attēlojumiem.

Pēdējo 1 200 gadu laikā konkrētajam akmenim, šķiet, klājies visai grūti. Sākotnēji tas ticis nolauzts no pamatnes, bet pēc tam to sabojājuši protestanti, savukārt 1676. gadā krusta attēls uz viena no akmens sāniem  tika aizstāts ar kāda vietējā vīrieša piemiņu godinošu uzrakstu.

Lai gan viena no akmens skaldnēm (attēlā) līdz mūsdienām saglabājusies teju perfektā stāvoklī, pārējās tā daļas ir ievērojami bojātas. Tomēr nesen arheologiem izdevies uziet akmens pamatni, un šis atradums no jauna iedvesis cerības to restaurēt.

Diemžēl pamatne ir sašķaidīta aptuveni 3 000 gabalu, tādēļ muzejs cer izmantot interneta lietotāju atsaucību, lai restaurētu seno akmeni. Šobrīd, izmantojot trīsdimensiju skeneri, detaļas tiek pārvērstas digitālā formātā, bet jau drīz vien – 25. oktobrī – darbu uzsāks īpaša interneta vietne, kur ar pārlūkprogrammas starpniecību ikviens varēs iemēģināt savu roku senā akmens salikšanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55847502sec.