2014. gadā iznīcība draud 67 tūrisma objektiem pasaulē

Krietna daļa Sīrijas valsts kultūrmantojuma, Venēcija un Vārtu arka ASV pilsētā Sentluisā ir tikai daži no tūrisma objektiem, kuriem nolaidības, uzņēmējdarbības attīstīšanas vai sociālu, politisku un ekonomisku izmaiņu dēļ 2014. gadā varētu draudēt iznīcība.

Pasaules pieminekļu fonds 2014. gadā plāno pievērst pastiprinātu uzmanību 67 tūrisma objektiem vismaz 40 valstīs un teritorijās, sākot no Japānas līdz ASV. Ņujorkā bāzētā organizācija jau kopš 1990. gadu vidus reizi divos gados nosauc iznīcības riskam visvairāk pakļautos pieminekļus pasaulē. Saraksts top sadarbībā ar arheoloģijas, arhitektūras, vēstures un kultūrmantojuma saglabāšanas ekspertiem.

"Daži no objektiem ir pasaulslaveni, bet daži – ne visai ievērojami," atzīst Bonija Bērnhema, organizācijas prezidente. "Mūsu mērķis ir saglābt, ko vien iespējams."

Apskatot apdraudētos pieminekļus, organizācija minējusi arī pieaugošo vardarbību Sīrijā, kuras dēļ pamatīgi cietuši vairāki objekti, tostarp Alepo citadele un Kālat-al-Mudīkes cietoksnis.

Arī iespaidīgās, 20. gadsimta vidū tapušās Vārtu akas (attēlā) Sentluisas pilsētā (ASV) pastāvēšana ir apdraudēta – būvi pārņēmusi korozija. Sarakstā iekļauti arī trīs industriālie objekti Anglijā, kā arī Jangonas (Rangūnas) pilsēta Mjanmā, kuras labi pazīstamās reliģiskās celtnes un koloniālā laikmeta ēkas apdraud vietējo uzņēmēju plāni attīstīt komerciālo un dzīvojamo apbūvi.

Sarakstā minēti arī tādi objekti, kurus apdraud kruīza kuģu tūrisms. Tipisks un itin dramatisks piemērs ir Venēcija – Pasaules pieminekļu fonda pārstāvji uzskata, ka pilsētas pievienošana apdraudēto objektu sarakstam varētu novest pie detalizēta pētījuma veikšanas, lai noskaidrotu milzīgo okeāna laineru atstāto negatīvo iespaidu uz vidi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64031792sec.