Ceļojuma stāsts "Berlīne dzīves baudītājiem un pilsētas burzmas cienītājiem"

Vairāk nekā trīs miljonu pilsēta Berlīne dažubrīd raisa asociācijas ar Ņujorku - automašīnas traucas pa pilsētas galvenajām ielām, citai pat galu nevar redzēt, te blakus iet solīds vācu pāris, te pavīd ķīniešu restorāns, te "City Tour" autobuss ar tūristiem paslīd garām.... Tāda ir Berlīne - milzīga metropole, kas slejas tepat vien aiz Polijas robežas. Gluži kā Londona, tā ir dzīvesvieta dažnedažādu tautu pārstāvjiem, tai pašā laikā arī tur var atrast kādu klusu stūrīti, kur paslēpties un pafantazēt par to kā te bija vien pirms diviem gadu desmitiem, kad juka, bruka un no jauna cēlās....

Kā nokļūt

Travelnews.lv redakcijai ar starptautiskās autobusu līniju kompānijas Ecolines gādību novembra sākumā bija iespēja doties uz Berlīni, lai tūrista acīm redzētu, dzirdētu, sajustu un sagaršotu Austrumvācijas devumus. Jāatzīst, ka autobuss ir laba izvēle, jo visas Berlīnē iegādātās mantas (noteikti vērts ieplānot iepirkšanos) katrs pasažieris bez maksas var ievietot autobusa bagāžā (līdz 30 kg). Tātad šopingam nepastāv nekādi ierobežojumi. Pavadot laiku autobusā, varēsiet izmantot WI-FI (bezmaksas bezvadu internets), kas šobrīd ir nepieciešamība daudziem. Portāla redakcija saka paldies gan šoferīšiem, gan pavadonēm - viss nepieciešamais tika nodrošināts - gan silts pleds, gan karsta kafija vai tēja, gan drošība visa ceļa garumā.

Lai no Berlīnes autoostas, kur piestāj Ecolines autobuss, nokļūtu līdz pilsētas centram, Travelnews.lv redakcija izmantoja U2 metro (pietura Kaiserdamm) un brauca līdz pat Potsdamer Platz (metro virziens Pankow). Biļešu automāti atrodas turpat metro stacijā, pēc biļetes iegādes to nepieciešams reģistrēt pirms iekāpšanas metro. Izkāpjot Potsdamer Platz, ātri varēsiet nokļūt pie svarīgākajiem tūrisma apskates objektiem, tai skaitā Brandenburgas vārtiem. Ja sākumā nepieciešams doties uz citu Berlīnes daļu, vērts ielūkoties Berlīnes tūrisma vietnē www.visitberlin.de, kur atradīsiet informāciju par apskates objektiem, viesnīcām, sabiedrisko transportu un "Berlin welcome card", kas ļauj izmantot sabiedrisko transportu bez maksas un saņemt atlaides pilsētas muzejos. Jāatzīmē, ka tiem, kuri vēl ne reizi nav izmantojuši metro, iespējams, tas kā piedzīvojums būs tieši Berlīnē. Galvenais neapjukt metro līniju kartē. Kā novēroja Travelnews.lv redakcija, paši berlīnieši nepārzina visas metro līnijas un tas nemaz nav vajadzīgs. Ja pie rokas ir gan metro līniju karte, gan pilsētas karte, salīdzinot pieturas pilsētas kartē ar pieturām metro kartē, viegli varēs saprast, kura metro līnija jāizmanto un kurā virzienā jādodas. Ja tomēr neizdodas orientēties metro līnijās, jautājiet padomu berlīniešiem - viņi padomu neatteiks.


Berlīne diennakts tumšajā laikā

Ja laikus jau precīzi zini savu ierašanos Berlīnē un aptuveni esi izplānojis viesošanos,  noteikti interneta vietnē www.bundestag.de piesaki Reihstāga apmeklējumu, kas ir bezmaksas. Arī Travelnews.lv redakcija jau laikus internetā pieteica apmeklējumu, biļeti izprintēja un devās uz Reihstāgu. Kā jau visām valstiski svarīgām vietām pienākas, katram apmeklētājam jāiziet pārbaude, kas gluži identiska ar drošības pārbaudēm lidostās. Ar milzīgu, stiklotu liftu tiekam uzvesti Reihstāga augšā, kur katrs var tikt pie audio gida sev atbilstošā valodā. Pēc tam katrs var doties ekskursijā - savā tempā, pa savu maršrutu. Izejot uz ēkas jumta, paveras burvīgs skats uz naksnīgo Berlīni. Daudzo gaismu izgaismoti lepni stāv Brandenburgas vārti, TV tornis. Dodoties iekšpusē, lai virzītos augšā pa milzīgo stikla kupolu, jāievēro puses - pa vienu augšā, pa otru lejā. Apbrīnojama celtne, apbrīnojami skati...


Tepat aiz Reihstāga stūra slejas slavenie Brandenburgas vārti. Kāda rosība ap tiem valda....  Te par centu monētām atdzīvojas kāds kovbojs, te par trīs eiro vācu, Padomju Savienības un amerikāņu formās tērptie mākslas studenti (kā vismaz paši saka) ļauj ar viņiem kopā nobildēties. Te nu iet uz urrā, smiekli gan pašiem, gan skatītājiem. Netālu no greznās Kempienski viesnīcas, skaisti skan saksafons, kājas gandrīz dejā griežas.... Vēl uz priekšu zib TV torņa gaismas.


Brīžiem šķita, ka tūristiem diennakts tumšais laiks ir īstais brīdis vēdera priekiem. Apetīti var kliedēt ar nopērkamām desiņām, siltiem kāpostiem, dažnedažādās krāsās rotātiem virtuļiem. Arī McDonald's nav ilgi jāmeklē, ir arī Āzijas virtuves bistro, tomēr "vidējā latvieša vēderam" tīkamas ēdināšanas iestādes Travelnews.lv redakcijai neizdevās atrast. Tiesa gan, ir manāmi eleganti restorāni, tomēr dominē ātrās ēdināšanas iestādes. Iespējams, jāvaicā kādam vietējam pēc padoma.

Metropole no putna lidojuma

Tiem, kuri vēlas Berlīni vērot no putna lidojuma, Travelnews.lv iesaka trīs iespējas - Reihstāgu, par ko jau tika minēts, Potsdamas skatu platformu un TV torni. Pirmais maksā apaļu nulli, otrais - 5,50 eiro, bet trešais - 12,50 eiro. Tā kā Travelnews.lv redakcija pilsētā viesojās vien nedēļas nogalē, putna lidojuma apskatei tika atvēlēta arī došanās uz Potsdamas skatu platformu, bet TV torņa apskate tika atstāta nākamajai viesošanās reizei Berlīnē. Potsdamas skatu platformā, kas atrodas 24. stāvā, iespējams nokļūt ar Eiropā ātrāko liftu. Vien četrās sekundēs modernais lifts uzved uz skatu platformu. Kas par skatu! Šeit arī pierādās - Berlīne ir metropole, pilsētai malu patiesi tā īsti nevar saskatīt. No augšas visi slavenākie tūrisma objekti saskatāmi. Noteikti nepažēlojiet tos dažus eiro, jo skati no platformas ir tā vērti. Nosalušie var sasildīties turpat esošajā kafejnīcā. Ieskatam -  tase kafijas ar pienu maksā trīs eiro, toties vari turpināt vērot skaisto panorāmu.


Tikmēr lejā esošajā Potsdamas laukumā valda īsta Ziemassvētku atmosfēra, tur var pat ar pūšļiem pa sniega kalnu šļūkt. Īsti prieki gan lieliem, gan maziem. Skan Ziemassvētku mūzika, var sasildīties ar karstvīnu, karstām desiņām un baudīt kaudzi saldumus - konfektes, augļus šokolādē, karstas vafeles un citus saldus un krāsainus brīnumus. Tālākajā laukuma stūrī klusa stāv koka būdiņa, kas ir "Austrijas Republika". Šķiet, ka arī šī mājele drīz vien vērs savas durvis. Var tikai iztēloties, kas tur būs - gardi, silti ēdieni, rotaļas vai ziemas prieki?


Nedaudz paejot uz priekšu no Potsdamas laukuma, jau paveras cita pasaule. Tur variet iegriezties tirdzniecības centrā, kur jau latviešiem zināmie zīmoli - Douglas, H&M, Esprit, Mexx un citi. Pārsteidz, ka vācieši jau gatavojas Ziemassvētkiem, tiek pirkti rotājumi, Adventes vainaga pamatnes, sveces. Tas viss tur  Vācijā, kamēr mēs vēl gatavojamies novembra mēneša svētkiem....

Kas ir Čārlijs

Kontrolpunkts Čārlijs, kas agrāk bijis kā pāreja starp ASV un padomju varas sektoram, atrodas uz Friedrichstrasse. "Čārlijs" it kā atmet atpakaļ pagātnē, tur var nopirkt tā laika formas tērpus, cepures ar Padomju Savienības simboliem. Par diviem eiro var pat nobildēties ar amerikāņu formas tērpā ģērbtiem jauniešiem. Turpat blakus atrodas kontrolpunkta Čārlijs muzejs, tomēr dodamies tālāk, šobrīd vēlamies redzēt pilsētas šī brīža ritējumu, nevis kavēties vēsturē.


Vēl daži līkumi pa pilsētu ir izmesti un jādodas uz autoostu, lai mērotu ceļu uz mājām. Rezumējot tūristu acīm redzēto, Berlīne mainās ik uz soļa, aiz katra stūra sagaida, kas cits. Ir ielas, kur manāms vācu pedantiskums, ir vietas, kur galveno lomu spēlē iebraucēji, ir vietas, kur - tūristi. Dažas ielas, kā ja minēju, līdzinās skaļajai Ņujorkai, bet daži parku nostūri vilināt vilina romantikas un miera cienītājus.  

Informācijai. Vērts apskatīt arī: Tiso kundzes vaska figūru muzejs, Berlīnes mūris - East Side Gallerie, Aleksandra laukums, Triumfa kolonna, Berlīnes zoodārzs u.c.

Attā un uz tikšanos, tik dažādā, milzīgā, modernā un vēstures pilnā pilsēta!

Travelnews.lv redakcija saka paldies Ecolines par doto iespēju iepazīt Vācijas galvaspilsētu un iesaka to darīt arī citiem - tepat netālu jau vien ir.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.ecolines.lv un www.visitberlin.de




KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38366199sec.